Istorikas N. Šepetys: A. Smetona suprato, kad Lietuvai galas, ir dėl to pasitraukė

  • Teksto dydis:

Kokią vietą Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje užėmė moterys? Kaip į jas žiūrėjo vyrai? Kodėl iš Lietuvos pabėgo Antanas Smetona? Ir kaip iškepti velykinį pyragą?

Kokią vietą Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje užėmė moterys? Kaip į jas žiūrėjo vyrai? Kodėl iš Lietuvos pabėgo Antanas Smetona? Ir kaip iškepti velykinį pyragą? Į šiuos visus klausimus atsakymus išgirsite ir pamatysite Virginijaus Savukyno laidoje „Istorijos detektyvai“,

Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje didesnės moterų laisvės buvo suvokiamos kaip pavojus valstybei. „Mykolas Lietuvis siūlė valdovui laikytis tokio principo: kas duoda moteriai laisvę, tas pats jos netenka“, – sako istorikė dr. I. Valikonytė. Tačiau tai nereiškia, kad moterys buvo užguitos.

Šio trečiadienio laida atskleis vieną garsiausių LDK neištikimybės istorijų. Didiko Kristupo Dorohostaiskio antroji žmona Sofija Radvilaitė-Dorohostaiska šeštais santuokos metais užmezgė romaną su dvaro ekonomu Stanislovu Timinskiu. Romanas truko maždaug metus. Po to buvo ir teismas, ir ilgas susirašinėjimas su Radvilomis.

Istorikas dr. Nerijus Šepetys prisimins tarpukario Lietuvos pamokas. „Aš manau, kad Smetona suprato, jog Lietuvai galas, ir dėl to pasitraukė. Pusiau dėl to, kad nenorėjo tapti marionete, pusiau dėl to, kad galbūt brangino savo gyvybę ir buvo bailys, bet ir vienas, ir kitas motyvas yra suprantamas ir pateisinamas, nes nebuvo jokių šansų ką nors tuo metu pakeisti. Vėliau galbūt tų šansų galėjo atsirasti, vėliau galbūt net buvo prasmė daryti kažkokius moralinius judesius, bet toje situacijoje, kai Lietuvoje prasidėjo visiškai eksperimentinis, triuškinantis karinis politinis spektaklis, kai visiškai nesuvokei, kokie yra veikėjai ir kas čia vyksta, tai ką gali daryti?“, – svarsto istorikas.

Artėjančių šv. Velykų proga „Istorijos detektyvai“ atkapstė ir ypatingo velykinio pyrago receptą, kuriuo pasidalins su žiūrovais. Prieš kelis šimtus metų toks pyragas bylojo, jog šeimininkai yra turtingi, įtakingi ir galingi. Laidą žiūrėkite šį trečiadienį 21.45 val. per LRT televiziją.


Šiame straipsnyje: moterisVelykosistorijaLDK

NAUJAUSI KOMENTARAI

ROPĖ

ROPĖ portretas
ISOTRIKAS TURĖTŲ ŽINOTI KIEK AUKŠTŲ VALSTYBĖS VYRŲ BUVO PAKIŠTA PO ŽEME.ČIA ŽODIS "BAILYS " BAISIAI NETINKA
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių