„Istorijos detektyvai“: ar Livonijos ordinui buvo rengiamas tamplierių likimas?

  • Teksto dydis:

Ar galėjo lietuviai XIV amžiuje rengti sąmokslą prieš Livonijos ordiną? Kas galėjo tai lemti ir kaip galėjo pasikeisti geopolitinė situacija Europoje? Apie tai – šio vakaro „Istorijos detektyvų“ laidoje per LRT televiziją. O laidos rubrikoje „Intelektualus iššūkis“ šį kartą svečiuosis Jogaila Morkūnas.

„Turbūt pirmą kartą istorijoje Lietuva tampa kad ir periferinio, tačiau sudėtingo politinio žaidimo dalimi. Būdama pagoniška valstybe“, – laidoje pasakos profesorius Rimvydas Petrauskas.

Dauguma yra girdėję apie tragišką Tamplierių ordino likimą. Įdomu tai, kad panašus likimas galėjo ištikti ir Livonijos ordino riterius. Šio sudėtingo proceso ašyje atsiduria ir tuomet dar pagoniška Lietuva su kunigaikščiu Vyteniu priešaky.

Dar XIII amžiuje Livonijoje prasidėjo nesutarimai tarp Rygos arkivyskupo ir Livonijos ordino. Konfliktas savo esme priminė įvykius, kurie vyko tarp Prancūzijos karaliaus ir Tamplierių ordino.  Livonijos ordinas turėjo karinę galią ir ypač aktyviai konfliktavo su Rygos arkivyskupu. Pastarasis ieškojo pagalbos ir atsigręžė į vienintelę realią jėgą – pagonišką Lietuvą.

„Matome, kaip tuo metu galėjo skirtingai rutuliotis situacija. Krikščionių miestą nuo kitų krikščionių – Livonijos ordino – saugo Vytenio atsiųsta lietuvių įgula“, – pasakos R. Petrauskas. Siekiant apsaugoti miestą net buvo pastatyta lietuvių pilis. Kur stovėjo ši pilis?

Ši istorija parodys, jog lietuviai sugebėjo ne tik kardu mosuoti, bet ir žaisti politinius žaidimus Vakarų Europos lygmeniu. Tuo metu, kai gandai apie tamplierius klaidžiojo po visą Europą, jie tikrai turėjo pasiekti ir Rygos arkivyskupo ausis. Turbūt neatsitiktinai ėmė sklisti kaltinimai, jog Livonijos ordinas perėmė pagoniškus papročius, tokius kaip mirusiųjų deginimas.

Išsamus pasakojimas apie tai, kaip klostėsi ir kaip pasibaigė didžioji intriga prieš Livonijos ordiną – šio antradienio „Istorijos detektyvų“ laidoje 22.30 val. per LRT televiziją. Vedėjas Virginijus Savukynas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Livonijos ordinas?

Livonijos ordinas? portretas
Tai prie ko čia tie Maltos ordino kryžiai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių