Išmanantiems istoriją – „Žalgirio mūšio“ reprodukcijos

Šį savaitgalį Raižių miestelyje (Alytaus raj.) ir Trakų mieste įspūdingų švenčių metu gyventojams buvo pristatyta originalaus dydžio J.Mateikos paveikslo „Žalgirio mūšis“ reprodukcija.

Kai kurie švenčių lankytojai, viktorinų metu pademonstravę puikias žinias apie istorinį mūšį, galėjo parsinešti garsiojo paveikslo reprodukciją ir į namus. Tiesa, ne originalaus dydžio, o kiek mažesnes – 120x60 cm dydžio – reprodukcijas.

Originalaus dydžio garsiojo paveikslo „Žalgirio mūšis“ reprodukcija šį savaitgalį pirmą kartą buvo išvežta iš sostinės ir atviruose renginiuose pademonstruota Lietuvos regionų gyventojams. „Žalgirio mūšio“ paveikslo reprodukcijos, kurios plotas siekia net 40 kv.m., eksponavimas abiejuose renginiuose – Alytaus rajone ir Trakuose – tai dalis švietėjiško projekto „1410 - istorija nepamiršta", kurį inicijavo Lietuvos Bajorų Karališkoji Sąjunga ir AB „Ragutis“. Projektas skirtas Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejui paminėti.

Renginio Raižiuose metu lankytojams kiek grasino debesys, o Trakuose renginio dalyvius lepino puikus oras. Tačiau tiek vieno, tiek kito renginio metu gyventojai ne tik stebėjo nuotaikingą programą (žiūrovus stebino karaimų šokiai, teatralizuotos eisenos, liaudiški šokiai bei dainos), klausėsi pasakojimų apie Žalgirio mūšį, bet ir patys aktyviai dalyvavo veiksme – fotografavosi prie paveikslo, atsakinėjo į viktorinos klausimus.

Viktorina apie istorinį Žalgirio mūšį praplėtė ne vieno lankytojo žinias – jie sužinojo, kiek žirgų, vėliavų bei patrankų buvo abiejose kovojančiose pusėse, kiek tais laikais kainavo parengti raitelį su visa ginkluote, kokios šalys kovėsi tiek Lietuvos sąjungininkų, tiek priešininkų pusėje, kodėl lietuviai paveiksle vaizduojami tik su kailiais (nors tai neatitinka istorinės teisybės) ir t.t.

Vienos viktorinos nugalėtojas istorijos mokytojas trakiškis Gediminas Mickonis sakė, kad klausimai nebuvo sunkūs kiekvienam, kuris perskaitė praėjusiais metais išleistą Mečislovo Jučo knygą „Žalgirio mūšis“ ir parekomendavo šią knygą ne tik savo mokiniams, bet ir kitiems besidomintiems istorija.

Renginiuose paveikslą pristačiusi bajorė gidė Inesa Petkevičienė minėjo, kad J.Mateikos paveikslas „Žalgirio mūšis“ buvo eksponuotas beveik visuose Europos miestuose, prieš dešimtmetį jo originalas buvo aplankęs ir Lietuvą. Tačiau itin smagu, kad švenčiant istorinio mūšio jubiliejų, pamatyti paveikslo reprodukciją gali įvairių miestų Lietuvos gyventojai. „Nors paveiksle vaizduojama nedaug lietuvių, tačiau pati svarbiausia paveikslo figūra yra būtent lietuvis – Vytautas Didysis. Todėl natūralu, kad šis paveikslas yra mums toks savas ir svarbus“, - teigė Inesa Petkevičienė

Lietuvos Bajorų Karališkosios Sąjungos vadas Jonas Ragauskas minėjo, kad šis projektas, kurį bajorai vykdo kartu su AB „Ragutis“, yra labai svarbus siekiant supažindinti Lietuvos gyventojus su svarbiomis istorijos datomis ir norint pasiekti, kad istorija mums taptų artima. Pasak jo, tokie projektai nebūtų įmanomi be privačių rėmėjų iniciatyvos.

„Suvokdami Žalgirio mūšio svarbą Lietuvai, mes norėjome paskatinti visuomenę aktyviai domėtis savo valstybės istorija, kultūra ir tradicijomis. Žalgirio pergalė yra kaip tik tas istorinis įvykis, kuris iki šiandien įkvepia lietuvius drąsiai kurti ir pasitikti ateitį“, - apie projekto atsiradimo istoriją pasakojo AB „Ragutis“ generalinis direktorius Vytautas Meištas.

Pagal projektą „1410 - istorija nepamiršta" garsiojo paveikslo „Žalgirio mūšis“ reprodukcija dar aplankys ir Kauną liepos 6 d., o nuo liepos 10 dienos per visą liepos mėn. bus eksponuojama prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ Kauno mieste, šalia greitkelio Vilnius-Kaunas.

Projektu „1410 - istorija nepamiršta" siekiama ne tik pristatyti Lietuvos gyventojams J. Mateikos paveikslo „Žalgirio mūšis“ reprodukciją, bet ir kartu sudominti visuomenę Lietuvos istorija, reikšmingiausiomis Lietuvai istorinėmis datomis.


Šiame straipsnyje: žalgirio mūšisreprodukcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių