Išleistas Vytauto Landsbergio įrašų albumas

Vilniaus paveikslų galerijoje prof. Vytautas Landsbergis vakar pristatė ką tik Lietuvos nacionalinės filharmonijos išleistą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinių fortepijonui dvigubą albumą.

Dviejose kompaktinėse plokštelėse įrašyti kūriniai iš profesoriaus redaguoto ir 2004 m. Jono Petronio leidyklos išleisto rinkinio „Mikalojaus Konstantinas Čiurlionis. Kūriniai fortepijonui. Visuma“. Pateikiami 57 kompozitoriaus kūriniai, aprėpiantys įvairius muzikos žanrus ir formas: preliudą, mazurką, fugą, variacijas, ekspromtą, noktiurną, muzikinį momentą ir liaudies daina grįstą kompoziciją.

„M.K.Čiurlionio gyvenimas buvo neilgas, bet labai turiningas. Jo jautri siela ir nepailstamai kūrybiškas intelektas nuolat priimdavo gamtos, žmonijos kultūros ir Visatos pranešimus ir siuntė savo atsiliepimus bei ženklus aplinkai. Dažniausiai - meno kūrinių pavidalu. Toks buvo Čiurlionio bendravimas su žmonėmis, kuriuose norėjo matyti savo artimus. Jų galėdavo rastis ir toli, ir po daugelio metų, visai kitais laikais“, - kompaktinio disko buklete rašė V.Landsbergis.

Politikas ir muzikas, valstybės ir kultūros veikėjas V.Landsbergis jau daugelį metų tyrinėja M.K.Čiurlionio gyvenimą ir kūrybą, redaguoja ir leidžia kompozitoriaus kūrinius fortepijonui, skambina juos koncertuose, daro įrašus. 1998 m. jo skambinamų M.K.Čiurlionio kūrinių kompaktinę plokštelę „Born of the Human Soul“ išleido „EMI Records“ Londone, o visą suredaguotą fortepijoninę kūrybą - minėtoji J.Petronio leidykla. Mokslinius tyrinėjimus apibendrino 2008 m. monografija „Visas Čiurlionis“ (leidykla „Versus Aureus“, Vilnius).

Šiuo metu V. Landsbergis yra Europos Parlamento narys. Greta pagrindinio politinio darbo ir minėtų leidinių, jis koncertuoja įvairiose salėse kaip pianistas, skambindamas monografinius M.K.Čiurlionio kūrinių rečitalius. Iš svarbesnių - Hanoverio pasaulinėje parodoje, d'Orsay muziejuje (Paryžius), „Zachentoje“ (Varšuva), P.Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje salėje (Maskva), Niujorko, Kwangjou, Edinburgo, Darmštato, Usedomo, Triesto ir kt. festivaliuose. Po 2007 m. koncerto Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje V.Landsbergis gavo LNF pasiūlymą įrašyti koncerte skambėjusių kūrinių albumą. Garso įrašuose skamba 2008 m. Lietuvos nacionalinės filharmonijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos koncertinai fortepijonai „Steinway“.


Šiame straipsnyje: ČiurlionisVytautas Landsbergis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių