Išleista Dalai Lamos vizitui Lietuvoje skirta knyga

  • Teksto dydis:

Artėjant ketvirtajam Tibeto dvasinio lyderio Dalai Lamos XIV vizitui Lietuvoje, pristatoma jo viešnagei sostinėje skirta knyga „Tibetas: tolimas ir artimas. Laisvės byla“. Gedimino Kajėno ir Radvilės Racėnaitės sudarytame straipsnių rinkinyje skaitytojai supažindinami su lietuviams geografiškai tolimu, tačiau patirtimis ir išgyvenimais, kova už laisvę ypač artimu Tibetu.

„Naujoji knyga atsako į tokius klausimus, kas šiandien vyksta Tibete, kodėl po pasaulį keliaujantis Dalai Lama XIV negali apsilankyti savo tėvynėje, o už jo atvaizdą ar Tibeto vėliavos laikymą namuose tibetiečiai sodinami į kalėjimą, – vardina viešosios įstaigos „Tibeto namai“ atstovė Rūta Norkutė ir džiaugiasi, kad knygą spėjo išleisti prieš pat Jo Šventenybės vizitą Lietuvoje. – Ši knyga – tai parodymas, kad mums rūpi, kad mes nesame abejingi. Tai mūsų paramos ženklas visam Tibetui ir, žinoma, jo dvasiniam lyderiui. Nekantrauju, kada knygą, kaip dovaną, įteiksime Jo Šventenybei Dalai Lamai XIV, kuris atvyksta mūsų pasveikinti valstybės šimtmečio proga“.    

Knygoje spausdinami paties Jo Šventenybės Dalai Lamos XIV ir lietuvių autorių – rašytojos Jurgos Ivanauskaitės, filosofų Leonido Donskio ir Andriaus Navicko, fotografo Pauliaus Normanto, signatarės Romualdos Hofertienės, publicisto Gedimino Kajėno, orientalisto Vyčio Vidūno – tekstai, kuriuose keliami opūs Tibeto išlikimo XXI amžiuje klausimai.

„Tibetui kaip niekas kita graso užmarštis, o mes gyvename užmaršties amžiuje. Tibetas mus kasdien pasiekia iš XX amžiaus gelmių ir neleidžia mėgautis saldžia ir bereikšme retorika apie taiką ir pažangą nūdienos pasaulyje. Kitos priespaudą kenčiančios tautos mėgina laimėti propagandinį karą, delegitimuoti jas engiančius režimus ar valstybes, laimėti pasaulio simpatiją visais įmanomais viešųjų ryšių triukais, o tibetiečiai pasaulio dėmesį pelno vieninteliais autentiškais dalykais – mirtimi ir tiesa“, – rašė L. Donskis.

Nuotraukomis gausiai iliustruotame leidinyje pristatoma ir beveik tris dešimtmečius besitęsianti Lietuvos Tibeto laisvės rėmimo grupės veikla, kuria visuomenei siekiama priminti apie Kinijos vykdomus šiukščius žmogaus teisių pažeidimus Tibete.

Knyga „Tibetas: tolimas ir artimas. Laisvės byla“ bus prekiaujama birželio 14 d. Jo Šventenybės Dalai Lamos XIV paskaitos „Laimės menas“ metu. Vėliau knygą bus galima įsigyti „Ištremto Tibeto“ krautuvėlėje, „Akademinėje knygoje“, „Eurekoje“, Mint Vinetu“ ir „Katalikų pasaulio“ knygynuose bei internetu.

Vilniuje Dalai Lama XIV viešės birželio 13–14 d. Trečiadienį Vilniaus universiteto didžiajame kieme jis sveikinsis su akademine bendruomene, o ketvirtadienį skaitys paskaitą „Laimės menas“. Viešnagės metu Jo Šventenybė taip pat lankysis Užupyje, Tibeto skvere, apžiūrės čia pat eksponuojamą jo vizitui skirtą J. Ivanauskaitės fotografijų parodą „Tibetas – kita realybė“ ir pasodins simbolinį medelį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko

ko portretas
gero nepatiks magnolijai juk tai veidmainystes virsune........
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių