Išgyventi iki aušros

Pagrindinė "Purgeno" mintis, gal net idėja, suformuluota labai taikliai: "Vieną naktį metuose leidžiama viskas. Svarbiausia – išgyventi iki aušros."

Naujas nuostabus pasaulis?

Dažniausiai ateities pasaulis vaizduojamas tik niūriomis spalvomis. Tokių filmų autoriai savotiškai lenktyniauja tarpusavyje, kas baisiau pavaizduos tuos laikus, kurie turėtų prasidėti dar nepasibaigus šiam šimtmečiui.

Gal tik didysis humanistas Stevenas Spielbergas filme "Dirbtinis intelektas" (2001 m.) pavaizdavo, kad XXI a. viduryje po visuotinio kataklizmo išlikę žmonės gyvena tikrame techniniame rojuje. Visgi šie ateities žmonės labiau primena vaškines lėles ar manekenus. O tuoj po "Dirbtinio intelekto" sukurtame trileryje "Įspėjantis pranešimas" (2002 m.) S.Spielbergas teigė, kad 2054-ųjų Vašingtone pagaliau bus įveiktas nusikalstamumas, nes elitinis Teisingumo departamento specialusis būrys atvyksta į būsimo nusikaltimo vietą prieš jam įvykstant ir izoliuoja nuo visuomenės tuos, kas dar tik planuoja įstatymui nusižengti. Bet filmas pasakojo apie tai, kas atsitiktų, jei ši tobulai veikianti sistema būtų netikėtai sutrikdyta.

Gražus fasadas

Naujo fantastinio trilerio "Purgenas" pradžioje sužinome, kad netolimos ateities pasaulio gyventojams 2022-aisiais pavyksta įveikti nusikalstamumą, nedarbas yra vos pastebimas, o žmonės (bent jau atrodo) laimingi ir viskuo patenkinti.

Kai ką panašaus matėme filme "Stepfordo žmonos" (2004 m.), bet iš jo ir sužinojome, kas gali slypėti už tokio tariamai idealaus fasado. "Purgenas" šią temą panagrinėja dar plačiau.

Nuo savęs neapsisaugosi

Galima nebaudžiamam užmušti piktą viršininką, atsibodusius kaimynus ar įkyrius giminaičius. Imunitetą turi tik visų rangų valstybės tarnautojai. Va tada ir paaiškėja, kad visus metus tramdyta agresija lengvai prasiveržia pro ramios žmonių išvaizdos užkardas, ir palinkėję vieni kitiems saugios nakties padorūs amerikiečiai puola realizuoti slapta brandintų planų.

Džeimsas Sendinas su žmona ir dviem paaugliais vaikais atsitvėrė nuo galimos kaimynų agresijos neperšaunamais langų ir durų šarvais. Bet šeimos galva, matyt, neįvertino vienos aplinkybės – niekas neapsaugos žmogaus nuo jo paties.

"Purgenas" ("The Purge") ***

Siaubo trileris. JAV, Prancūzija, 2013 m. Rež. Jamesas DeMonaco. Vaidina E.Hawke’as, Lena Headey, Maxas Burkholderis, Arija Bareikis.

veiksmas 2

humoras 0

įtampa 3

erotika 1

siaubas 3

Nuo 2013 08 02

Trukmė 85 min.

N-16

Pabosta teigiamas amplua

Daugiau nei du dešimtmečius aktorius Ethanas Hawke’as kantriai puoselėjo jautraus bei sentimentalaus jaunuolio įvaizdį ir savo pasiekė. Net postmodernistiniame "Hamlete" (2000 m., rež. Michaelas Almereyda), kuriame veiksmas iš Danijos perkeltas į mūsų laikų Ameriką, princas Hamletas greičiau panašus į studentą humanitarą. Toks pat, tik gerokai vyresnis, yra E.Hawke’o Džesis dabar mūsų ekranuose teberodomame filme "Prieš vidurnaktį".

Bet, matyt, toks teigiamas amplua aktoriui ima pabosti, todėl jis vis dažniau dabar pasirodo visiškai priešingo stiliaus filmuose, vaidindamas tai motinos žudiką ("Kol velnias nesužinojo, kad tu miręs", 2007 m.), tai futuristinį vampyrą ("Aušros kariai", 2009 m.). O šiemet matytame šiurpiame trileryje "Grėsmingas" E.Hawke’o suvaidintas detektyvinių romanų autorius naujame name susiduria su šiame būste įvykdytais neišpasakytai žiauriais nusikaltimais.

Siaubų netrūks ir naujausiame E.Hawke’o filme, kurį mūsų platintojai kažkodėl pavadino "Purgenu", nors tai tikrai nėra vidurius laisvinančių vaistų reklama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių