Įrodymas: šiuolaikinė kultūra periferijoje egzistuoja

Rugpjūčio 11–13 d. Žagarėje vyks antrasis Žagarės Fringe festivalis (ŽFF), kuriame vizualaus meno atstovai, atlikėjai, šokėjai, aktoriai ne tik Lietuvos, bet ir užsienio publikai rengs performansus, koncertus, spektaklius, komedinius pasirodymus, parodas. Kauniečių pavardės – ir tarp organizatorių, ir tarp menininkų.

Žagarės Fringe festivalis yra puiki galimybė parodyti, kad šiuolaikinė kultūra yra pasiekiama ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tačiau ir periferijoje. Pirmojo festivalio, rengto 2015-aisiais, sėkmė ir Lietuvos kultūros tarybos bei Lietuvos kultūros ministerijos palaikymas ir parama padeda ir skatina rengti aukštus kultūrinius standartus atitinkančią festivalio programą", – sako festivalio iniciatorė ir vadovė, Joniškio rajone esančioje Žagarėje seniai šaknis įleidusi anglė Sarah Mitrikė.

Kūrybinės dirbtuvės ir pažintys

Festivalio programą pradėjo kūrybinės dirbtuvės, vykusios rugpjūčio 1–3 d.: kartu su menininkėmis Gemma Riggs ir Laura Murphy visi norintieji galėjo kurti choreografinį epizodą, įamžintą vaizdo kūrinyje; o Evos Veverės surengtų dirbtuvių metu, naudodami trynimo techniką, dalyviai kūrė piešinių knygeles.

Iki festivalio likus savaitei buvo surengta atvira iškyla – buvo galima pabendrauti su į rezidenciją atvykusiais menininkais, festivalio organizatoriais, vietos bendruomenių nariais, gyventojais ir padiskutuoti apie Žagarę, pasidalyti prisiminimais ir įspūdžiais. Tai kūrėjos Šarkos Zahalkovos iniciatyva. Menininkė siekia sukurti pėsčiųjų taką Žagarėje, pagrįstą vietos gyventojų prisiminimais ir savo asmenine patirtimi.

Menininkas Tadas Vincaitis-Plūgas festivalio metu kvies prisijungti piešiant ant vienos iš Žagarės pastatų sienų. O pailsusiems nuo įspūdžių, tačiau aktyviems ir sportiškiems dalyviams "Street Workout Mažeikiai" surengs gatvės gimnastikos treniruotes, supažindinančias su šia sporto rūšimi.

Nuo rugpjūčio 2-osios Žagarės Naryškino dvaro rūmuose vyksta ŽFF rezidencijos menininkų kūrybos pristatymai, kuriuose yra laukiami visi besidomintieji šiuolaikinio meno lauku. "Šių metų rezidencijoje dalyvaujantys menininkai koncentruojasi į vietos bendruomenę, įtraukdami ją į kūrybinius procesus. Vietos bendruomenės įsitraukimas ir dalyvavimas kūrybiniuose rezidencijos menininkų projektuose yra daug reikšmingesnis nei bendradarbiavimo proceso rezultatai. Bendra veikla skatina mažinti skirtį tarp Žagarės miestelio ir didžiųjų Lietuvos miestų, kuriuose įprastai vyksta šiuolaikinio meno renginiai", – paaiškina S.Mitrikė.

Įtampa, nežinomybė ir laisvė

Festivalio organizatorė sako, kad šių metų programoje siekiama pusiausvyros tarp šokio, teatro, muzikinių pasirodymų ir parodų, instaliacijų pristatymų ir renginių, skirtų jaunajai auditorijai, todėl programa yra labai įvairi ir įdomi.

Menininkė Eva Veverė, pirmą kartą besilankanti Žagarėje, dalyvavimą festivalyje laiko iššūkiu, todėl tik atvykusi į festivalio rezidenciją, kūrėja nuspręs, kuris iš dviejų darbų: vaizdo kūrinys "Circa", sukurtas bendradarbiaujant su choreografe Favela Vera Ortiz ir eksponuotas Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje ar dar iki šiol nerodytas vaizdo darbas iš kūrybinio archyvo, kurtas su šiuolaikinio šokio atlikėjais ir muzikantais, bus rodomas pagrindinės ŽFF programos metu.

"Mano darbai meditatyvūs, juose dažni įamžintų kadrų pasikartojimai, atskleidžiantys, kad asmens ir erdvės santykyje kuriasi įtampa", – atvirauja menininkė.

Kūrėja Csenge Kolozsvari pagrindinėje festivalio programoje pristatys video kūrinių serijas "TIKRA netikra", sukurtas rezidencijos Žagarėje metu. "Kūrinių serijose tikrojoje realybėje vykstantys įvykiai ir procesai yra supainioti tarpusavyje, siekiant šia netvarka sugriauti kasdienius žmogaus įpročius ir paskatinti sutelkti dėmesį į tuos kasdienybės dalykus, kurių paprastai nepastebime. Natūralių ir skaitmeninių topologijų santaka kūrinių serijose išreiškia mano tikslą žiūrovui sukurti atitolimo erdvę, paskatinti jį įgyti atsiribojimo patirties, kuri suteikia galimybę ugdyti dėmesingumą", – kūrinių seriją apibūdina C.Kolozsvari.

Choreografui iš Vokietijos korėjiečiui Wooguru atliekant šiuolaikinio šokio pasirodymus, itin svarbi fizinio kūno raiška. "Šokio metu žmogaus fizinis pavidalas susilieja su jo protu ir tampa vienu kūnu – gyvenimu, todėl laisvė yra mano siekiamybė", – savo kūrybą apibūdina choreografas. Profesionalaus šokėjo karjerą atlikėjas pradėjo 2010-aisiais, atradęs savito šokio stiliaus techniką – free flow, susiformavusią rengiant šokio pasirodymus Seulo gatvėse. Free flow – nauja šiuolaikinio šokio rūšis, kuri paremta kvėpavimo technikomis, maksimalizuojančiomis fizines žmogaus galimybes judėti, atkuriant įgimtą kūno tėkmę, jungiančią kūną ir protą.

ŽFF metu Wooguru atliks du pasirodymus: vienu bus užbaigtas choreografo projektas su Klaipėdos universiteto Teatro katedros studentais, kurie atliks solinius pasirodymus. Antrojo pasirodymo metu Wooguru skambins pianinu ir pasirodys kartu su žmona, palaikiusia atrandant free flow šokio techniką ir dalijantis unikalia patirtimi su įvairių pasaulio šalių choreografais, šokėjais, menininkais, muzikantais, aktoriais ar paaugliais, siekiančiais pažinti savo kūną, jo galimybes.

Klausimai ir dialogai

Žagarės Fringe festivalyje pasirodymą surengs tarptautinę šokėjų trupę jungiantis Kauno šokio teatras „Aura“, rengiantis tarptautinius projektus, bendradarbiaujantis su choreografais iš Lietuvos ir užsienio, kuriantis drauge su įvairių sričių menininkais bei reprezentuojantis Lietuvos šiuolaikinį šokį daugelyje pasaulio šalių.

“Festivalyje “Aura” pristatys naujai kuriamo spektaklio „Kaitos” eskizą, persmelktą Pietų Korėjos šokio tradicija. Istoriniame Žagarės dvare susijungs šiuolaikinis šokis, lydimas tradicinės korejietiškos muzikos ir vokalo - soprano Skaidros Jančaitės. Naujasis Korėjos šokis tai - išskirtinis žmogaus kūno judėjimo būdas, per emocijas ir dėmesio sutelkimą, ugdantis ritmo pajautą, suteikiantis džiaugsmingas patirtis. Tikimasi, kad unikalus “Auros” pasirodymas bent trumpam pakylės Žagarės bendruomenės kasdienybę“, - sako „Auros“ renginių vadybininkė Silvija Butkutė.

Šokio teatro "PADI PADI fish" spektaklis "Aside" kalbės apie žmogaus tapatybės paieškas ir patirtis visuomenėje.

"Didėjant įtampai tarp žmonių, turinčių skirtingą požiūrį, dėmesys krypsta į etikečių klijavimą ir žmonių skirstymą į kategorijas. Kodėl visi, susidurdami su panašiais iššūkiais, vis tiek nesuprantame vieni kitų? Kaip jaučiasi tie, kurie nepritampa prie visuomenės normų? "Aside" – kūrinys apie atstumto žmogaus mąstymo sudėtingumą ir patiriamus iššūkius" , – pasirodymą apibūdina šokėja Gintarė Marija Ščavinskaitė, kuri kartu su Nielsu Claesu šokio spektaklyje ieškos atsakymų į užduotus klausimus.

Šokio kalbą dialogui vystyti pasitelks ir menininkė Judith Lesur: "Savo dalyvavimą ŽFF regiu kaip atvirą galimybę sukurti kažką naujo, įkvėpto nepažįstamos aplinkos. Bendradarbiaudamos su tapytoja Agne Jonkute, pasirodymo metu kalbėsime per šokį. Mus supsianti gamta, mūsų kūnai, jausmai, pasirodymui naudojami rekvizitai taps vieniu, atskleidžiančiu senesnę, didesnę, universalesnę tiesą."

Kasdienybės absurdas ir ramybė

Vienas reikšmingiausių Latvijos komedinio žanro atstovų – kolektyvas "Nerten", kurio nariai rašytojai ir atlikėjai Svenas Kuzminas ir Tomas Treibergas, festivalio metu sukurs minimalistinį šiuolaikinio pasaulio absurdiškumą reflektuojantį, atlikėjų dialogais ir kūno kalba paremtą, pantomimos elementų turintį pasirodymą.

Įdomu tai, kad ŽFF metu pasirodymas bus sudarytas iš šešių septynių neilgų etiudų. O publika turėtų nustebti anglų kalba vyksiančiame pasirodyme išgirdusi naują, universalią, tačiau niekada negirdėtą kalbą. "Pagrindinė tema, kurią savo pasirodymuose plėtoja "Nerten" eskizų teatras, – konfrontacija tarp mažo, nereikšmingo žmogaus ir didelio jį supančio pasaulio, kurios padarinys – lydintis absurdas, kartais priverčiantis susimąstyti, ar tikrai mes patys gyvename savo gyvenimus?" – sako kolektyvo "Nerten" nariai.

Keliaujantis gitaristas iš Latvijos Reinis Youngas festivalio metu publikai atskleis skirtingas grojimo gitara technikas autentiškose muzikinėse kompozicijose.

"Po pirmojo ŽFF dvejus metus vyko programa "Fringe Tiltas" –  kartą per mėnesį miestelyje vyko koncertai, performatyvūs pasirodymai, kurių metu Žagarėje lankydavosi menininkai, atlikėjai. "Fringe Tiltas" sudarė sąlygas vietos gyventojams stebėti procesus, vykstančius šiuolaikinio meno lauke. Antrą kartą įvyksiantis ŽFF, tikimės, pritrauks dar daugiau vietos gyventojų ir visų besidominčiųjų šiuolaikine kultūra", – reziumuoja S.Mitrikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių