Ilgai ieškotas P. Smuglevičiaus paveikslas pristatytas Ermitažo lankytojams

Sankt Peterburge, Ermitažo muziejaus saugyklose, saugomas Pranciškaus Smuglevičiaus paveikslas, tapytas Vilniaus arkikatedrai. Atlikus techninį restauravimą, jis pirmą kartą pristatytas muziejaus lankytojams.

P. Smuglevičiaus paveikslas, – kuriame vaizduojamas šv. Stanislovas, įspėjantis Lenkijos karalių Boleslovą Narsųjį, – nutapytas Vilniaus vyskupo Ignoto Masalskio užsakymu apie 1785 metus, tuo metu rekonstruojamai Vilniaus arkikatedrai. Tuomet vyskupo kvietimu P. Smuglevičius pirmą kartą lankėsi Vilniuje.

Pasak meno istorikės Rūtos Janonienės, 19 amžiaus pradžioje rekonstravus arkikatedros altorių paveikslas Vilniaus kapitulos buvo padovanotas Rusijos imperijos Mogiliavo arkivyskupijos arkivyskupui metropolitui Stanislovui Bogušui Sestšencevičiui, kuris savo lėšomis statė šv. Stanislovo bažnyčią.

„Bažnyčia buvo pastatyta 1823 metais ir konsekruota po 2 metų, tuo laikotarpiu tarp 1823 ir 1825 metų paveikslas turėjo atsirasti Peterburge ir jis buvo šv. Stanislovo Romos katalikų bažnyčios didžiajame altoriuje iki 1935 metų, kai buvo uždaryta ir paveikslas perkeltas į Ermitažo rinkinius, jis ten pateko kaip nežinomo 18 a. dailininko kūrinys, niekas nežinojo tos istorijos“, – pasakojo meno istorikė R. Janonienė.

Praėjus daugiau nei 200 metų paveikslas paimtas iš Ermitažo saugyklų ir tik vienai savaitei pristatytas lankytojams.

1973-aisiais Ermitažo Vakarų Europos meno skyriaus darbuotoja muziejaus saugyklose radusi paveikslą suprato, kad tai P. Smuglevičiaus kūrinys.

„Daug kas ieškojo šio paveikslo, ir žurnalistai, ir istorikai, bet niekam nepavyko sužinoti, kur jis yra, ar jis iš viso Ermitaže. Matyt, buvo užkištas fonduose, labai turtinguose fonduose, taip būna ir dideliuose muziejuose – po daugelio metų atsiranda ir labai garsūs paveikslai. Matyt, taip buvo ir su šituo atveju“, – pasakojo Ermitaže dirbanti meno skyriaus darbuotoja Nijolė Masiokaitė.

Dabar Vilniaus arkikatedros altorių puošia kitas P. Smuglevičiaus kūrinys, taip pat skirtas šv. Stanislovui.

„1799 metais, rekonstrukcijos darbams visai einant į pabaigą, buvo pastatytas altorius, dabartinis klasicistinis, tada Smuglevičius nutapė antrą paveikslą, kuris išlikęs ir dabar kabo altoriuje – šv. Stanislovo mirtis“, – sakė menotyrininkė Rūta Janonienė.

Ar bus restauruotas Ermitažo saugyklose rastas originalas kol kas neaišku. Dailės muziejaus vadovai ketina prašyti Ermitažo leisti paveikslą restauruoti ir po to jį eksponuoti Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių