Į Nacionalines kultūros ir meno premijas pretenduoja 41 kūrėjas

  • Teksto dydis:

Į Nacionalines kultūros ir meno premijas šiemet pretenduoja 41 kūrėjas, penktadienį pranešė Kultūros ministerija.

Į premijas pretenduoja kompozitoriai Andrius Kulikauskas ir Justė Janulytė, fotomenininkai Aleksandras Ostašenkovas, Rimantas Dichavičius, Gintautas Trimakas bei Remigijus Treigys. Taip pat rašytojai Kazys Saja, Jonas Užurka, Danutė Kalinauskaitė, Marius Ivaškevičius ir Neringa Sirtautienė, poetai Patricija Šmit ir Jonas Jakštas, skulptoriai Romualdas Kvintas bei Alfridas Pajuodis.

Į premijas pretenduoja tapytojai Rimas Zigmas Bičiūnas ir Eglė Velaniškytė, taip pat dailininkai Bronius Leonavičius, Angelina Banytė, Algimantas Vitolis Trušys, Laima Drazdauskaitė ir Kęstutis Kasparavičius.

Iškeltos aktorių Eglės Gabrėnaitės, Liubomiro Laucevičiaus ir Dariaus Meškausko kandidatūros, į premijas pretenduoja vizualaus meno kūrėjai Svajonė ir Paulius Stanikai bei Dainius Liškevičius. Tarp kandidatų taip pat animatorius Ilja Bereznickas, restauratorius Juozas Algirdas Pilipavičius, kino operatorius Janas - Vitoldas Tomaševičius, dainininkai Vytautas Babravičius, Sabina Martinaitytė ir Judita Leitaitė, choreografė Birūta Komskienė (Birutė Letukaitė), kraštotyrininkas ir publicistas Bernardas Aleknavičius, TV ir radijo laidų kūrėja Daiva Bauerienė, scenografas Gintaras Makarevičius, kino režisierius Algimantas Puipa, muzikas Dainius Pulauskas, vargonininkas Bernardas Vytuolis Vasiliauskas ir fortepijoninis trio „Kaskados“.

Įvertinusi pretendentų veiklą Lietuvos kultūros ir meno kontekste, laureatus atrinks ir jiems premijas skirs Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos komisija.

Siūlyti kūrėjus šiai premijai galėjo visi juridiniai asmenys, registruoti Lietuvoje, kitose Europos Sąjungos valstybėse, taip pat trečiosiose valstybėse registruoti juridiniai asmenys, kitos organizacijos ir jų padaliniai).

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis siekiama skatinti kūrėjų kūrybą, įvertinti reikšmingiausius kultūros ir meno kūrinius, Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurtus per pastaruosius septynerius metus, taip pat kūrinius, sukurtus per visą gyvenimą.

Kasmet skiriamos ne daugiau kaip šešios Lietuvos nacionalinės premijos, kurios yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio, kas sudaro 30,4 tūkst. eurų.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos skiriamos iki gruodžio 15 dienos, o premijų laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių