Į Marijampolę vėl sugrįš menininkai iš Londono ir Niujorko (renginių programa)

Šių metų Lietuvos kultūros sostinėje Marijampolėje, birželio 29 – liepos 6 dienomis vyks jau penktas meno simpoziumas „Malonny“ – „Marijampolė, Londonas, Niujorkas: idėjų migracija“.

Pagrindinis renginio organizatorius ir rėmėjas ARVI kartu su meno simpoziumo kuratoriumi Ray Bartkumi šiais metais miesto gyventojus ir svečius pakvies į intriguojančias diskusijas ir forumus, dirbtuves su menininkais iš Niujorko ir Londono, ir net šešių naujų meno kūrinių ant Marijampolės sienų pristatymus. Taip pat pirmą kartą patys marijampoliečiai kviečiami dalyvauti sienų tapybos konkurse.

Kartu su R. Bartkumi į Marijampolę atvyksta šviesos dizaineris Kacperas Dolatowskis. Jis pristatys J. Basanavičiaus aikštės apšvietimo projekto tęsinį, taip pat parengs šviesos instaliaciją „Malonny“ penkmečio proga rengiamame performanse „PENKI“. Performansą organizuoja avangardinės muzikos kompozitorius Fastas Forwardas. Tarptautiniame architektūros ir urbanistikos tematikos forume dalyvaus urbanistikos dizaineris, vienas ryškiausių Didžiosios Britanijos kraštovaizdžio ir miesto planavimo specialistų Paulas Anthony Campbellas.

Ant Marijampolės sienų, kartu su Ray Bartkumi tapys dar trys menininkai iš Jungtinių Amerikos Valstijų: Jeffrey Jay Woodbury – tarpdisciplininis menininkas, eksponuojantis piešinius, fotografijas, brėžinius, žemėlapius, spaudos darbus, skuptūras, filmus. Niujorke kurianti Ianthe Jackson, kurios kūriniai dažniausiai sujungia piešimą, skulptūrą ir animaciją, sukurti vaizdai sukelia paslaptingos erdvės pajotį ir Rachel Price Bacon, gimusi ir augusi Niujorke, tačiau šiuo metu moko piešimo Karališkoje meno akademijoje, Hagoje. Iš Londono atvyksta Willas Teather, kurio kūriniai pasižymi magišku realizmu. Jo paveikslai ir piešiniai buvo eksponuojami daugiau nei šimte galerijų ir parodų Didžiojoje Britanijoje.

Pats renginio kuratorius R. Bartkus, kalbėdamas apie „Malonny“ išskirtinumą pasakojo, kad nors „Malonny“ panašus į gatvės meno festivalį, tačiau jame nedalyvauja nė vienas gatvės meno atstovas, todėl Marijampolėje sukuriami darbai yra išskirtiniai ir unikalūs, neretai galutinis rezultatas yra netikėtas. „Kartais menininkai, savo akimis pirmąkart išvydę Marijampolės miestą, jo gatves ir žmones, pagauti įkvėpimo paskutinę naktį koreguoja eskizus. O tokius grandiozinius darbus dideliu greičiu realizuoti padeda savanorių komanda“, - pasakoja R. Bartkus.

Pasak jo, ne visi menininkai būna girdėję apie Lietuvą, kai yra į ją pakviečiami atvykti, todėl kūrėjai gali atsitraukti nuo bet kokių išankstinių nuomonių ir parengti įdomius meninius projektus. Simpoziumo kuratorius atskleidė, kad į Marijampolę kviečiami menininkai turi sugebėti ne tik sukurti projektą, bet ir dideliu greičiu jį įgyvendinti, įtraukti pirmąkart matomus komandos narius į darbą – tai didelis iššūkis.

Per penkerius gyvavimo metus „Malonny“ jau spėjo tapti Marijampolės savitumo ženklu, o sukurta sienų tapyba – turistų traukos objektu. Šiais metais pirmąkart vaizdas iš Lietuvos – simpoziumo sumanytojo ir kuratoriaus, lietuvių kilmės menininko R. Bartkaus kūrinys „Tekantis gyvenimas“ – atsidūrė ant „National Geographic Lietuva“ žurnalo priedo viršelio.

„Malonny“ programoje dalyvaus ir žinomi lietuviai tokie kaip architektas, grupės „Antis“ lyderis ir dainininkas, vienas Lietuvos Sąjūdžio iniciatorių Algirdas Kaušpėdas, filosofas Justas Kučinskas, architektas, aktyvus visuomenės veikėjas Algirdas Žebrauskas,  istorijos pedagogas, politinis ir visuomenės veikėjas Benjaminas Mašalaitis, dainininkė Jurga Šeduikytė.

„Mums svarbu kurti ilgalaikį teigiamą pokytį, paliečianti visą aplinką – toks galingas gali būti menas. Todėl „Malonny“ projektu susižavėjome nuo pat jo idėjos pradžos ir visus šiuos metus stengiamės jį plėtoti ir prisidėti prie to, kad Marijampolėje menas turėtų išskirtinę vertę. Įdomu, kad šiais metais dar labiau įtraukiame vietos menininkus“, – teigia ilgametė „Malonny“ organizatorė, ARVI rinkodaros vadovė Gintarė Urbaitienė.

Atvykdamas į penktąjį meno simpoziumą „Malonny“ R. Bartkus atsiims ir garbingą apdovanojimą, jam bus įteiktas šv. Jurgio Marijampolės globėjo medalis.  Menininkas išgirdęs apie šiuos planus nustebo. „Džiaugiuosi, tai įsipareigojimas man asmeniškai ir visam „Malonny“ projektui. Tačiau ne ką mažesnis apdovanojimas man yra tai, kad atvykus į Marijampolę miestiečiai ateina pabendrauti, išsakyti savo palaikymą ar idėjas, svečiai iš visos Lietuvos prisijungia dalyvaudami renginiuose“, – sakė R. Bartkus.

PROGRAMA

2018-06-29 – 07-04  Menininkai Ray Bartkus, Willas Teatheris, Ianthe Jackson, Jeff Woodbury, Rachel Bacon ir konkurso laimėtojas tapo ant Marijampolės sienų paveiklslus.

2018-06-29 (penktadienis) Atidarymas. Performansas – „PENKI“ (SU KVIETIMAIS)

Vieta – „Lietuvos cukrus“ gamybos patalpos

2018-07-02 (pirmadienis) Vakaras su Niujorko ir Londono dailininkais. Pokalbis apie kūrybą, gyvenimo filosofiją. Atvykusių menininkų kūrybos pristatymai.

Pranešėjai:

–          „Malonny“ kuratorius, menininkas Ray Bartkus (Niujorkas, Lietuva)

–          Menininkas Willas Teatheris (Londonas)

–          Menininkė Ianthe Jackson (Niujorkas)

–          Menininkas Jeffas Woodbury (Niujorkas)

–          Menininkė Rachel Price Bacon (Niujorkas)

Vieta –  „Lietuvos cukrus“ klubo patalpos (P. Armino g. 65)

Laikas – 18:00 val.

Įėjimas laisvas

2018-07-03 (antradienis) Tarptautinis architektų ir urbanistikos specialistų simpoziumas, forumas – „Ateities miestai“ .

Šiame forume iš skirtingų perspektyvų žvelgsime į pasaulines urbanistines perspektyvas ir kelsime klausimus apie tai, kaip šiuo metu pasaulyje keičiasi gyvenamosios žmonių vietos, visų pirma miestai, kokie drąsūs urbanistiniai sprendimai prigyja, o kokie keliauja užmarštin, ką siekiame išsaugoti, o ką griauname?  Taip pat bus keliamas ir platesnis filosofinis klausimas – ką reiškia žmogui gyventi mieste apskritai ir ką reiškia prognozės, kad 2050 m. šeši iš septynių pasaulio gyventojų bus miestiečiai?

Moderatorius – filosofas Justas Kučinskas (Marijampolė, Vilnius)

Pranešėjai:

–          „Malonny“ kuratorius, menininkas  Ray Bartkus (Niujorkas, Lietuva)

–          architektas, grupės „Antis“ lyderis ir dainininkas, vienas Lietuvos Sąjūdžio iniciatorių Algirdas Kaušpėdas (Vilnius)

–          Urbanistikos ekspertas Paulas Campbellas (Londonas)

–          ir kt.

Vieta – viešbučio „Mercure Marijampole“ konferencijų salė (J. Basanavičiaus a. 8)

Laikas – 18:00 val.

Įėjimas laisvas

2018-07-05 (ketvirtadienis) Nuo paveikslo prie paveikslo. Turistinio maršruto premjera – sienų tapybos pristatymas. Menininkų pasirodymai.

Moderatorius – Ray Bartkus

Vieta – nutapytų paveikslų maršrutu, pradžia prie viešbučio „Mercure Marijampole“. (J. Basanavičiaus a. 8)

Laikas – 16:30–18:00 val.

 

2018-07-05 (ketvirtadienis) 19.00 val. forumas  – „Mūsų miestas: praeitis, dabartis, perspektyvos“.

Šiame forume kalbėsimės apie mūsų miestą – Marijampolę. Kelsime klausimą kokia yra mūsų miestelio tapatybė ir domėsimės kokie istorijos laikotarpiai “į mus kreipiasi” per jo architektūrinius sprendimus, išplanavimą, paminklus, ir “ką jie mums sako”?   Taip pat turėsime progos pakalbėti apie konkrečias miesto erdves ir jų funkcijas, apie artimiausius infrastruktūrinius planus ir begimstančias idėjas.

Moderatorius – filosofas Justas Kučinskas (Marijampolė, Vilnius)

Pranešėjai:

–          „Malonny“ kuratorius, menininkas  Ray Bartkus (Niujorkas, Lietuva)

–          Architektas, aktyvus visuomenės veikėjas Algirdas Žebrauskas (Telšiai, Lietuva)

–          Marijampolės savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Arvydas Bekeris (Marijampolė)

–          Istorijos pedagogas, politinis ir visuomenės veikėjas Benjaminas Mašalaitis (Marijampolė)

–          ir kt. 

Vieta – Beatričės Kleizaitės galerija, Sinagoga (P. Butlerienės g. 3)

Laikas – 19:00 val.

Įėjimas laisvas

2018-07-06 (penktadienis) 18.00 val.   – „Malonny“ iniciatorių Ray Bartkaus ir ARVI atstovų penktojo simpoziumo apibendrinimas ir ateities ambicijos pristatymas.

Vieta – J. Basanavičiaus aikštė

Laikas – 20:30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių