Į Lietuvą atkeliavo šv. Onos skulptūra iš Jeruzalės

  • Teksto dydis:

Šiandien švenčiamos Oninės Lietuvoje turi gilias tradicijas, kurias nuo šių metų bus galima pagerbti ne tik dalyvaujant atlaiduose. Viena iš šios šventės minėjimo vietų taps ir Bistrampolio dvaras: jo sode sekmadienį bus pašventinta iš Jeruzalės atgabenta daugiau kaip 100 metų senumo šv. Onos skulptūra.

„Ši šv. Ona stovėjo rūmų sode Jeruzalės šiaurėje nuo XVII amžiaus, kai tie rūmai priklausė armėnų krikščionims. Vėliau, 1927-aisiais, rūmus su skulptūromis ir ikonomis įsigijo labai įtakinga ir žinoma Husseinų (al-Husayini) šeima. Jai tuomet priklausė pusė Jeruzalės, o ir šiandien Husseinų palikuonys yra tarp Palestinos vadovų“, – pasakojo Jeruzalės antikvaras, Kristaus kelio pradžioje įsikūrusios „Hamedian Gallery“ savininkas Džordžas Hamedas.

Anot jo, savininkai laikė krikščionių meno kūrinius ir su jais atsisveikino tik tuomet, kai nutarė parduoti pačius rūmus – šių metų sausį. Naujasis rūmų savininkas, musulmoniškos Palestinos vyriausybė, pageidavo gauti tuščią pastatą ir sodą. Tad meno kūriniai, tarp jų ir šv. Onos bronza bei Kristaus skulptūra, atsidūrė antikvariatuose ir galerijose. „Dabar rūmai taps Palestinos meno muziejumi“, – atskleidė Dž. Hamedas.

Lietuvoje šv. Ona vadinama šeimų, našlių ir moterų globėja ir užtarėja. Ji siejama su vaikų mokymu ir žinių troškimu, nes būdavo dažnai vaizduojama su knyga.

Skulptūrą įsigijo ir į Bistrampolio dvarą parvežė kunigas dr. Rimantas Gudelis. „Kai aplankysite Bistrampolį, pamatysite, kad skulptūros galva, nosis ir ranka – šviesesnės. Kai ji dar stovėjo Jeruzalės rūmų sode, šis buvo atviras lankytojams, ir atvykę krikščionys šios šv. Onos prašė užtarimo ir pagalbos jų šeimoms, liesdami skulptūrą ir taip nublizgindami tam tikras jos dalis. Tą patį dabar darys Bistrampolyje šeimas sukuriantys jaunavedžiai“, – tikisi kun. dr. R. Gudelis.

Lietuvoje Oninės, liepos 26-oji – nuo seno švenčiama krikščioniška ir liaudiška šventė. Susiklostė taip, kad mergelės Marijos motinos šv. Onos vardas ir diena pas mus žinomesnės nei tėvo Joakimo, kuris mirė anksti ir paliko našlę Oną auginti vėlai gimusią mergaitę Mariją.

„Lietuvoje šv. Ona vadinama šeimų, našlių ir moterų globėja ir užtarėja. Ji siejama su vaikų mokymu ir žinių troškimu, nes būdavo dažnai vaizduojama su knyga. Mūsų, iš Jeruzalės atkeliavusioji, šv. Ona rankoje laiko ne knygą, o gėles. Todėl ji dar artimesnė kaimiškoms lietuviškoms tradicijoms per šv. Oną minėti derliaus rinkimo pradžios – Nokio arba Sirpsto dieną“, – kalbėjo kun. dr. R. Gudelis.

Šiandien lietuviai švenčia Onines remdamiesi ir krikščioniškomis, ir kaimiškomis tradicijomis. Dieną dažnai pradeda mišiomis, vėliau sveikina varduvininkes Onas. Tradicijų puoselėtojai joms uždeda vainikus su rugių varpomis. Šventėje svarbios vaišės: kepami pyragai, pjaustomi skilandžiai, gaminami šviežių bulvių patiekalai.

Visas Onas ir norinčiuosius Onines švęsti savaitgalį Bistrampolio dvaras kviečia apsilankyti ir sudalyvauti JAV ir Lietuvos atlikėjų kvintento „Minns“ koncerte „Mergina iš Ipanemos“, o po jo – šv. Onos skulptūros pašventinime.

Per pastaruosius 50 metų Onos vardas Lietuvoje buvo suteiktas beveik 2 tūkst. mergaičių.


Šiame straipsnyje: Šv. OnaOninėsskulptūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių