Į Kuršių marias – „Muzikuojančiu keltu“

  • Teksto dydis:

Festivalis ant vandens „Muzikuojantis keltas 2013“ penktadienį plukdys čigoniškos muzikos, o šeštadienį – dainuojamosios poezijos gerbėjus.

Čigoniškos aistros
„Čigoniški šokiai – magiški kaip būrimas“, – sakė „Sare Roma“ ansamblio vadovas Ištvanas Kvikas, šįvakar „Muzikuojančiame kelte“ ketvirtus metus iš eilės surengsiantis „Sare Roma“ čigonų dainų ir aistrų vakarą.

„Kiekvienais metais sugalvojame naujų dalykų. Šį kartą parodysime keletą numerių iš mūsų naujos programos „Čigonų baronas“, kuri buvo sėkmingai pristatyta Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje. Netrukus ją rodysime festivaliuose Suomijoje ir Švedijoje. Publika tikrai mus palaiko. Dar deriname, ar atvyks ir visų pamėgtas smuikininkas Kasparas, tačiau gitaristas Arturas Sabilo, kuris puikiai groja flamenką, čigonų autorių dainas, tokias kaip „Aš turtingas“, tikrai bus. Pamatysite šokėją Anželą Kaldaros ir Lizą Kvik, mano dukrą, išgirsite dainininkes Alioną Michaj ir Rožę. Čigonų romansas yra nepaprasta daina – jo žodžiai pasiekia širdį, o akordai atspindi mūsų gyvenimą ir svajones sėdint prie laužo. O šokiai – tai stebuklinga magija, kurios mes, čigonai, net negalime paaiškinti. Tai Dievas duoda mums dovaną – laimę perteikti galią, energiją, suteikiančias žmonėms galimybę giliai jausti. Tai – kaip čigoniškas būrimas, kurio niekur nesimokoma, o daug tiesos pasako apie žmogų. Klaipėdoje mums ypač gera, čia antroji mūsų tėvynė, nes prieš 60 metų pirmą kartą į Lietuvą atvažiavusiems mano močiutėms ir seneliams tai buvo pirmasis miestas, kuriame jie įsikūrė. Vėliau daug metų jie gyveno Kupiškyje, tik paskui įsikūrė Vilniuje“, – savo emocijomis dalijosi I.Kvikas.

Dainuos poeziją
O rytoj „Muzikuojančiame kelte“ – dainuojamosios poezijos vakaras  su aktoriais Kostu Smoriginu  ir Olegu  Ditkovskiu.
„Kiekvieną kartą dainuoju kitaip, nes man neįdomu taip pat dainuoti“, – teigė K.Smoriginas,. drauge su O.Ditkovskiu jau septintą sezoną dainuosiantis klaipėdiečių vasaros festivalyje ant vandens.

Galima suvaržyti žmogų, bet neįmanoma įkalinti dainos – primena kinų patarlė. Ja vadovaujasi ir K.Smoriginas, ruošdamasis koncertui.

„Muzikuojančiame kelte“ jis  pristatys savo dainas iš naujausio rinkinio „Albumas“. „Mano naujasis albumas yra labai teatrinis. Paprastas klausytojas, nežinodamas mano teatrinės praeities, nuopelnų ar klaidų, klausysis kaip tiesiog dainų – muzikos ir tekstų. Ir tarsi supras, apie ką aš dainuoju. Išties publika tas dainas priima tik po kiek laiko ir jas pamėgsta. Bepigu dabar visiems reikalauti „Paukščių“ ar „Pavasario“ – jos atsirado prieš 30 metų. Įsivaizduojate, kiek kartų jos jau dainuotos per koncertus?!. Klausytojai be tų dainų manęs tarsi ir neįsivaizduoja. Todėl vakaro metu skambės ir jos... Naujos dainos priimamos atsargiau: žmogus iš prigimties yra atsargus... Bet kaipgi be jų?!..“ – prieš koncertą kalbėjo K.Smoriginas.

Išplauks iš Šiaurės rago
„Muzikuojantis keltas“ (keltas „Nida“) išplaukia iš Senosios Smiltynės perkėlos (Šiaurės ragas, Danės g. 1, Klaipėda).

Koncertų pradžia – 20.30 val. Plaukimo trukmė – 2 val.

Bilietai į „Sare Roma“ pasirodymą – po 63 Lt, į K.Smorigino ir O.Ditkovskio dainuojamosios poezijos vakarą – po 53 Lt.

Bilietus platina „Bilietų pasaulis“, o koncertų dienomis jie parduodami Senosios perkėlos kavinėje (renginio vietoje).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių