Į knygų mugę – ne vien pirkinių, bet ir minčių

  • Teksto dydis:

Vakar prasidėjusi XVIII Vilniaus knygų mugė lankytojus kviečia atrasti lietuviškus ženklus pasaulyje. Nors įprasta manyti, kad į mugę pirmiausiai vykstama įsigyti knygų ar jų autorių autografų, gyvai pamatyti iš užsienio atvykusių rašytojų, programoje gausu ir diskusijų, kuriose verta apsilankyti ir, atliepiant į šiemetę renginio tematiką, paieškoti lietuviškų ženklų pasaulyje.

Ilgasis šeštadienis

Vasario 25 d. 15 val. konferencijų salėje "5.1" bus diskutuojama apie pastarąjį pusmetį mirusių iškilių filosofų Leonido Donskio ir Zygmunto Baumano palikimą nūdienos Europai klastingo blogio ir atviro pasaulio sandūroje, vyks knygos "Takusis blogis" pristatymas.

15 val. "Forume-LRT studijoje" vyks diskusija "Lietuviški ženklai pasaulyje", kurioje dalyvauja Alfredas Bumblauskas, Viktoras Gerulaitis, Valdas Rakutis, Dainora Pociūtė-Abukevičienė, Leonas Narkevičius, moderuoja Edita Mildažytė.

18 val. ten pat vyks diskusija "Saviraiškos laisvė ir neapykantos kalba", kurioje dalyvaus Reinas Raudas, Sjon. Pastarųjų metų įvykiai gerokai pakeitė pasaulio politinį klimatą, prasminga komunikacija tarp žmonių, turinčių priešingas nuomones, tapo beveik neįmanoma. Jėga brukami ir neargumentuoti požiūriai, o dažnai tiesiog įžūlus tiesos ir sveiko proto nepaisymas tapo politinės kultūros dalimi. Ar žodžio laisvė yra pamatinė teisė, kurią būtina ginti nepaisant to, kaip ja naudojamasi, žinoma, kol ji neperžengia įstatymo ribų? O gal esame pakeliui į laisvos saviraiškos sunaikinimą, ir jį vykdome vadovaudamiesi vertybėmis, ant kurių, manome, suręsta mūsų civilizacija? Atsakymų į šiuos klausimus bus ieškoma Arūno Gelūno moderuojamame pokalbyje.

Sekmadienio pokalbiai

Vasario 26 d. 10 val. "Forume-LRT studijoje" bus diskutuojama tema "Nuo Gutenbergo iki Zuckenbergo: kaip naujosios technologijos keičia mūsų komunikaciją". Apie tai, kaip technologijos keičia mūsų skaitymo, rašymo, bendravimo ir mąstymo būdus, ar ateities kartos išlaikys aktyvias tokias sąvokas kaip "skaitymo malonumas" ar "knygos lapo vertimo šiugždesys", ar vartys komiksus ir adaptuotus tekstus iki 30 žodžių, diskutuos Jurgita Ivanauskaitė, Arvydas Pacevičius, Eglė Radvilė, Loreta Vaicekauskienė. Moderuos Gytis Vaškelis.

13 val. konferencijų salėje "5.3", dalyvaujant Kristinai Sabaliauskaitei, Vytautui Mizarui, M.Rimkevičiui, bus diskutuojama tema "Knygų piratavimas tarp Rytų ir Vakarų: rašytojo ir teisininko požiūris".

14 val. konferencijų salėje "3.1" apie Lietuvos kultūrą: tyrimus ir perspektyvas diskutuos viešnia iš Latvijos Rūta Muktupavela, Naglis Kardelis, Vytautas Rubavičius, Rita Repšienė.

Dirbs iki vėlumos

Penktadienį ir šeštadienį mugė dirba nuo 10 iki 21 val., sekmadienį – nuo 10 iki 17 val. Kaip ir kasmet į mugę lankytojus nuo stotelės "Arkikatedra" kas 20 min. veš nemokami autobusai, taip pat stotelėje "Parodų rūmai" stos 2G autobusas.

Mugės kultūrinių renginių programą rasti, norimus renginius žymėtis ir gauti priminimus apie juos padės "Litexpo" mobilioji programėlė, kurią parsiųsti gali visi išmaniųjų įrenginių naudotojai.

Visą programą rasite čia.


Svečiai iš užsienio

Šiais metais į mugę atvyks gausus būrys užsienio svečių:

Jevgenijus Anisimovas, Rusija (Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras);

Patricija Bluj-Stodulska, Lenkija (Lenkijos institutas);

Antonio Manuelis Carrasco Gonzalezas, Ispanija (Ispanijos ambasada);

Wojciechas Goreckis, Lenkija (Lenkijos institutas);

Mirreile Guiliano, Prancūzija (leidykla "Alma littera");

Natalija Haida, Ukraina (Kūrybinė studija);

Aino Havukainen, Suomija (leidykla "Nieko rimto");

Abrahamas B.Yehoshua, Izraelis (leidykla "Sofoklis");

Jeanas Francois Kiefferis, Prancūzija (leidykla "Magnificat");

Dmytro Kuzmenka, Ukraina (Kūrybinė studija);

Jeanas Claude'as Laprazas, Prancūzija (leidykla "Tyto alba");

Marta Lipczynska-Gil, Lenkija (Kūrybinė studija);

Silvana De Mari, Italija (leidykla "Nieko rimto").

Astra Julianna Michels, JAV (Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras);

Francescas Mirallesas, Ispanija, (leidykla "Tyto alba");

Bragi Ólafssonas, Islandija (leidykla "Kitos knygos");

Frankas J.Oteris, JAV (Lietuvos muzikos informacijos centras);

Anna Pleštilova, Čekija (Čekijos ambasada);

Reinas Raudas, Estija (leidykla "Apostrofa");

Veronika Rollova, Čekija (Čekijos ambasada);

Kastus Shydlouskis, Baltarusija (Kūrybinė studija);

Sjon, Islandija (leidykla "Apostrofa");

Markas Soloninas, Rusija (leidykla "Briedis");

Oliveris Spatzas, Vokietija (Kūrybinė studija);

Sami Toivonenas, Suomija (leidykla "Nieko rimto");

Olivieris Trucas, Prancūzija (leidykla "Briedis");

Ignacio del Valle, Ispanija (Ispanijos ambasada);

Katharine Webb, Jungtinė Karalystė (leidykla "Tyto alba");

Jozefas Wilkonas, Lenkija (Lenkijos institutas);


Šiame straipsnyje: Vilniaus knygų mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių