Į „Kino pavasarį“ atvyks kelios dešimtys užsienio kūrėjų

  • Teksto dydis:

Šiemet net 11-oje miestų vyksiantis „Kino pavasaris“ žada žiūrovams įdomius susitikimus su filmų kūrėjais ir herojais. Kovo 15 d. prasidėsiantį kino festivalį aplankys kelios dešimtys svečių, tarp jų – Amerikos nepriklausomo kino kūrėjas Seanas Bakeris, dvi Lietuvoje gimusios garsenybės – Švedijos muzikos pažiba, žmogaus teisių aktyvistė Silvana Imam ir kylanti aktorė, „Instagram“ žvaigždė Bria Vinaitė, garbūs ir tarptautiniu mastu pripažinti Izraelio režisieriai, iš filmo „Trešnių skonis“ pažįstamas iraniečių aktorius Homayounas Ershadis.

Nematomų žmonių ir moterų balsas

Kovo 15 d. Vilniuje festivalio žiūrovų laukia išskirtinis susitikimas su žinoma Švedijos reperė ir žmogaus teisių gynėja S. Imam. Lietuvių ir sirų kilmės atlikėja Lietuvos melomanams jau žinoma – 2016-ųjų vasarą ji koncertavo muzikos festivalyje „Galapagai“. Vilniuje ji pristatys dokumentinį filmą „Silvana“, kuriame žiūrovai išvys atlikėjos kelią į muzikos pasaulį nuo pat pradžių iki šių dienų. Filme naudojami archyviniai kadrai iš vaikystės su šeima, intymūs asmeninio gyvenimo momentai, kurie leidžia atlikėją pažinti iš labai arti, gėrėtis jos stiprybe ir energija.

Susitikimai Vilniuje ir Kaune: „Floridos projektas“ ir „Maria Callas: savais žodžiais“

Lietuvoje lankysis režisierius S. Bakeris. Vilniuje ir Kaune jis pristatys spalvingai ir komiškai rimtas temas gvildenantį filmą „Floridos projektas“. Kartu su S. Bakeriu atvyks už Atlanto gyvenanti lietuvė B. Vinaitė, kuri „Floridos projekte“ suvaidino nerūpestingą motiną. Jos debiutinis pasirodymas kine su tokiu aktoriumi kaip Willemas Dafoe (šiemet už šį antraplanį vaidmenį jis buvo nominuotas „Oskarui“) neliko nepastebėtas. Ne vienas užsienio internetinis dienraštis ją įtraukė į perspektyviausių aktorių sąrašą. Su abiem filmo atstovais žiūrovai galės susitikti kovo 19-ąją Kaune, o kovo 20 d. – Vilniuje.

Kovo 15 d. ir 17 d. Vilniuje, o 16 d. Kaune savo be galo įdomiomis istorijomis dalinsis dokumentinio filmo „Maria Callas: savais žodžiais“ režisierius Tomas Volfas. Filme, praėjus 40 metų po M. Callas mirties, pirmą kartą garsiausia visų laikų operos solistė savo nepaprastą gyvenimo istoriją pasakoja savais žodžiais.

Pirmojo pasaulyje nutapyto animacinio filmo kūrėjai

Kovo 21 d. Vilniuje sutuoktinių kino kūrėjų pora Hughas Welchmanas ir Dorota Welchman „Kino pavasario“ žiūrovams pristatys „Oskarui“ nominuoto animacinio filmo „Jūsų Vincentas“. Tai – pirmas pasaulyje nutapytas filmas, pasakojantis apie paskutinius žymaus tapytojo Vincento Van Gogho metus. Filme atgimsta 130 garsiausių genijaus paveikslų. Įdėtos pastangos stebina: scenaristai perskaitė 800 dailininko laiškų, o 65 tūkst. kadrų Gdansko, Vroclavo ir Atėnų studijose rankomis piešė 125 profesionalūs dailininkai iš 20 šalių.

Autoritetingi svečiai iš Izraelio

Vilniuje svečiuosis kontroversiškas dokumentinio ir vaidybinio kino režisierius Amosas Gitai'us. Čia jis pristatys naujausią savo dokumentinį filmą „Į Vakarus nuo Jordano upės“. Jame daugiau nei 90-ties filmų autorius susitelkia į Izraelio ir Palestinos konfliktą ir jo pasekmes žmonėms. Į žiūrovų klausimus po filmo seansų režisierius atsakys kovo 22 ir 24 d.

„Kino pavasaryje“ taip pat lankysis kitas žymus Izraelio režisierius Savis Gabizonas. Tel Avivo universitete dėstančio ir scenarijaus rašymo seminarus vedančio kūrėjo filmai sulaukė didelio pasisekimo tiek tarp kino kritikų, tiek tarp žiūrovų. Naujasis filmas „Ilgesys“, kurį režisierius vadina „liūdna komedija“, pasakoja apie tėvystę. Autorių Vilniuje bus galima išvysti po kovo 17 d. ir 18 d. seansuose.

Atvykstančių debiutantų desantas

Šiemet aktualiomis temomis kalbančių Europos debiutų konkurso filmų kūrėjai taip pat apsilankys festivalyje. Lenkų kiną mėgstančiam žiūrovui nevalia praleisti kovo 29-osios susitikimo su komiškos dramos „Tyli naktis“ režisieriumi Piotru Domalewskiu. „Tyli naktis“ Gdynės kino festivalyje buvo pripažinta geriausiu filmu. Žinomo gruzinų režisieriaus, filmo „Mandarinai“ autoriaus dukra Ana Urushadze kovo 16 ir 18 d. pristatys intriguojantį pasakojimą apie išskirtinį rašytojos talentą „Baugi mama“. Lisabonos naktinį gyvenimą filme „Prakeikta vasara“ iš itin įdomios perspektyvos perteikęs režisierius Pedro'as Cabeleiras viešės kovo 29 d. Mums itin aktualios politinės juostos „Taksimo pokeris“ kūrėjai – režisierius Michaelis Önderis ir aktorius Berkas Hakmanas – atvyks ir į Vilnių kovo 24 d. ir 27 d., o į Kauną – kovo 26 d.

Susitikti bus galima ir su saulėto filmo „Laiminga žiema“, tėvų ir vaikų santykius nagrinėjančios dramos „Krankliai“, komedijos „Čarlstonas“, įsivaikino temą įdomiu kampu pateikiančio „Sugrįžimo“ režisieriais.

Vilniuje Europos debiuto konkurso filmus vertins tarptautinė žiuri, kurios vienas narių – Abbaso Kiarostamio filmo „Trešnių skonis“ pagrindinis aktorius Homayounas Ershadis. Už šį vaidmenį jis buvo apdovanotas Kanų „Auksine palmės šakele“.

Irano ir Ukrainos kino gerbėjams

Kovo 29 d. su Vilniaus publika bendraus įtemptos ir absurdiškumu pribloškiančios dramos „Dingimas“ režisierius Alis Asgaris. Jo trumpametražiai filmai buvo rodomi daugiau nei 600 kino festivalių visame pasaulyje, o šis debiutas, kuris Irane, žinoma, nebus rodomas, liudija apie režisieriaus talentą įtikinamai kritikuoti šalies absurdiškus įstatymus. Filmo centre – dviejų jaunų žmonių santykiai ir juos ištikusi rimta bėda. Jis yra ir Donaldo Trumpo konkurso žiuri narys.

Dokumentinis filmas „Tolumoje lojantys šunys“ primins apie situaciją Ukrainoje. Kitoks Simono Lerengo Wilmonto žvilgsnis į nesibaigiantį karą mažo berniuko akimis, tikėtina, sukels daugybę klausimų, į kuriuos režisierius atsakys kovo 17 d.

Festivalyje taip pat viešės rumunų aktorius Alecas Secareanu'as, pristatysiantis „Kuprotą kalną“ primenančią dramą „Dievo kraštas“, Gruzijos ir Lietuvos bendro filmo „Namė“ režisierius Zazas Khalvashis, kiti kino kūrėjai ir pripažinti kino kritikai.

„Kino pavasaris“ atsiprašo žiūrovų, kurie laukė Jeano Libono („Dabar tai jau padėk man, Dievuli“), Martos Prust („Virš galimybių ribos“) ir Hafsteinno Sigurdssono („Po medžiu“). Režisieriai atšaukė savo vizitus dėl asmeninių priežasčių. Visus susitikimus su svečiais rasite čia.

2018 m. festivalio filmų programa čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių