G.Varno premjera: ar dar tikim idealios valstybės utopija?

Režisierius Gintaras Varnas, subūręs iškilius teatro ir kino aktorius, ketina įgyvendinti vieną didžiausių savo sumanymų - spektaklį „Nusiaubta šalis Vilnius“.

Rugsėjo 30 dieną „Teatro arenoje“ jį pristatys „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ kartu su tarptautiniu festivaliu „Naujosios dramos akcija'09“ ir teatru „Utopia“.

Pirmąją spektaklio „Nusiaubta šalis“ versiją pagal Tankredo Dorsto pjesę „Merlinas arba nusiaubta šalis“ G.Varnas sukūrė 2004 metais tuomet dar tik besikuriančioje „Menų spaustuvėje“. Spektaklis, sumanytas kaip meninis projektas netradicinėse erdvėse, buvo rodomas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Gdanske, apleistoje laivų statykloje, laikomoje „Solidarumo“ judėjimas lopšiu. Projektas buvo įgyvendintas bendradarbiaujant su „Intercult“ (Švedija) ir tarptautinė programa „SEAS“. Jį matė ir aukštai įvertino pats pjesės autorius T.Dorstas.

Šiandien G.Varnas kuria modernų istorinį spektaklį, atspindintį savo kartos požiūrį į Lietuvos istoriją ir dabartį.

„2004-aisiais T.Dorsto pjesė mums buvo per ankstyva. Dabar ji aktualesnė, skaudesnė. Spektaklis apie utopijų kūrimą, ir, savaime suprantama, - žlugimą, nes toks yra gyvenimas. Praėjus 20 metų po Nepriklausomybės atkūrimo, su skausminga nostalgija prisimename mūsų „Apskritojo stalo“ - Sąjūdžio - idėjas. Kas šiandien iš jų liko? Kalba ne tik apie idėjas, bet ir jas puoselėjusius žmones. Kokie jų likimai? Kai aktoriai klausia, kokiame spektaklio veiksme mes esame, atsakau, kad jau paskutiniame. Mūsų šalis dabar ten“ - svarsto G.Varnas.

Spektaklyje „Nusiaubta šalis Vilnius“ vaidmenis kuria Saulius Balandis, Povilas Budrys, Gediminas Girdvainis, Gytis Ivanauskas, Marius Jampolskis, Viktorija Kuodytė, Arūnas Sakalauskas ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių