„Gulbių ežero“ balerinos šoko Galvės ežere

Šeštadienio vakarą pirmą kartą mūsų šalies istorijoje klasikinis Piotro Čaikovskio baletas „Gulbių ežeras“ buvo parodytas senojoje Lietuvos sostinėje Galvės ežere.

Apžvalgos aikštelėje priešais Trakų pilį susirinkusi gausi publika ežere pastatytoje scenoje išvydo Maskvos didžiojo teatro žvaigždes - pagrindinį gulbės Odetos-Odilės vaidmenį atliekančią primabaleriną Jekateriną Krisanovą ir Zygfrydo vaidmenį atliekantį jos partnerį Dmitrijų Gudanovą.

Apie dvi valandas su pertrauka trukęs spektaklis vėlavo prasidėti beveik pusvalandį. Tiesa, buvo padaryta ir antra penkių minučių pertraukėlė, kurios prireikė dėl gamtos sąlygų - nuvalyti scenai. Nors niūrus oras ir lietus žmonių šeštadienio vakarą nebegąsdino, dangus pragiedrėjo ir net pasirodė vakarėjanti saulė, scenos pagrindą ilgainiui nuklojo rasa.

Pirmą kartą Lietuvoje surengtas toks didelis projektas sulaukė įvairių vertinimų ir nuomonių. Vieni gyrė ir džiaugėsi, kad baletas rodomas būtent čia - Trakuose, kur vietoj sienos scenos gale visi mato Trakų pilį, ir liko patenkinti pačiu pasirodymu.

„Labai patinka, - pasibaigus pirmai daliai sakė ponia Vida iš Vilniaus. - “Gulbių ežerą„ esu mačiusi kokių dešimt kartų, gal ir daugiau. Nuostabus spektaklis. Patinka tai, ką matau, balerinų plastika, tik, sakyčiau, labai prasta organizacija, nes iš čia, kur sėdžiu, matyti tik viršutinė šokėjų dalis, o pačios gražiausios ir svarbiausios - kojų - nesimato.“

Dėl prasto matomumo skundėsi ir VIP zonoje sėdintys vakaro svečiai. Kai kurie jų iš specialiai sumontuotos tribūnos persėdo arčiau scenos.

„Ten prastas matomumas, užstoja priešais sėdintys žmonės“, - vienos kitoms pasakojosi arčiau scenos persėdusios merginos.

Tarp žiūrovų buvo ir tokių, kurie kritiškai vertino patį balerinų pasirodymą, šokio techniką. Kitiems kliuvo ir susirinkusi publika: džinsai, pledai, buteliai alaus ir kibinai.

"Mane labai nuvylė į renginį susirinkusi publika. Operos ir baleto teatre Vilniuje veikiausiai niekad nepamatysime taip apsirengusių žmonių, geriančių alų tiesiog iš butelio, šūkčiojančių ir plojančių ne tarp spektaklio veiksmų, o tiesiog po vieno ar kito akto, kur nėra jokios muzikinės pauzės.

Na, paties reginio scenoje, kokį tikėjosi pamatyti, matyt, daugelis dėl prasto kėdžių išdėstymo neišvydo. Mano nuomone, šiek tiek pritrūko ir garso, na, jau nekalbant, kad buvo leidžiama fonograma, o ne gyvas orkestras atliko tą nuostabią muziką", - kad neliko sužavėtas tuo, ką pamatė, portalui pasakojo vilnietis Justinas.

Kad ir kiek patenkinti ar ne liko žiūrovai, jų aplodismentai baleto šokėjams buvo gana gausūs, o kai kurie jų neslėpė, kad tai pirmas kartas, kai gyvai scenoje regi baletą.

Pažiūrėti spektaklio į Trakus šeštadienio vakarą atvyko dirigentas Gintaras Rinkevičius su žmona, keletas pramogų pasaulio atstovų - Aistė Paškevičiūtė, Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys, socialdemokratas Juras Požela su žmona, jo kolega Juozas Olekas, Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė ir kiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Balerinos

Balerinos portretas
Kiek daug balerinų fotoreportaže:) Ir Budre su draugu

Zigmas

Zigmas portretas
Liūdesys, o ne renginys. Visur lindo nepagarba aktoriams ir žiūrovui. Rusijos baleto meistrų profesionalumu neabejojame, bet įvertinti galėjome tik galvų ir rankų plastiką, daugiau nieko nesimatė. Vertinant vietų išdėstymą - baleto nematė 80-90 proc. žiūrovų. Ekonominis variantas, kaip vaikų darželio spektakliukas, kai sustatomos kėdutės - ir tiek tos organizacijos. Skirtumas esminis - vaikučiai visi mato aktorius, o čia - išnuomotos nudrengtos palūžusios kėdutės, kurių "prifarširuota" lygi vieta be jokio pakilimo; orkestro nėra - fonograma, tiesa, reikia pripažinti, skambėjo švariai; ilgiausia pertrauka, per kurią net išeiti niekur nebuvo jokių galimybių. Tie, kurie bandė laimę per pertrauką gauti arbatos, grįžo it musę kandę, nes gėrimo užteko gal tik pirmajam šimtui. Scena - kaip eiliniam renginėliui - jokių dekoracijų, iškritus rasai tapo slidi ir pavojiga artistams.Ačiū Jiems už ištvermę. Matosi plika akimi - milžiniškas pelnas be jokių pastangų. Receptas organizatoriams: atsisėskite prieš kitą renginį vienas už kito ir pažiūrėkite, ar kas matosi, pakelkite 15cm sceną, pavaišinkite arbata per pertrauką, nes už ją buvo sumokėta šimteriopai. Ir žiūrovas būtų likęs patenkintas, ir renginys vykęs. Liūdesys.

ERGRTG

ERGRTG portretas
BALETĄ REIKIA ŽIŪRĖT IŠ ARTI, KOKS KVAILYS SUMANĖ TOKIĄ NEPROTINGĄ IDĖJĄ.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių