Grigališkojo choralo giedojimo pirmąkart bus mokomi vaikai

Liepos pabaigoje prasidėsiančioje IX-ojoje tarptautinėje Europos kultūros studijų savaitėje „Ad Fontes 2010“ pirmą kartą grigališkojo choralo giedojimo bus mokomi vaikai.

Su vaikais bus dirbama pagal visame pasaulyje žinomą garsios XX a. I pusės amerikiečių muzikos pedagogės ir ugdytojos Justine’os Ward metodą.

„Ad Fontes“ studijų savaitės akademinio vadovo LMTA lektoriaus Jono Vilimo teigimu, 2010 metų vaikų ugdymo programa – tai sykiu ir katalikiškos šeimos ugdymo programa.

„2009 metais užsimezgusi „Ad Fontes“ vaikų ugdymo programa šių metų studijų savaitėje įgyja naują kokybę. Šiuometinis „Ad Fontes“ išlaiko svarbiausius jau pernai metais išryškėjusius sandus – giedojimo ir liturginių įgūdžių ugdymą, katekizmo pagrindų mokymą, visą tai derinant su sportavimu ir laisvalaikio žaidimais. Vaikai dalyvaus liturgijoje ir giedojime, o taip pat ir laisvalaikio, kartu su tėvais bei kitais suaugusiais visoje studijų savaitės programoje. Visa studijų programa - pagrindai, ant kurių kūrėsi didingas katalikiškos kultūros pastatas – visos Europos civilizacijos pamatas“, - tvirtina J. Vilimas.

Studijų metu su vaikais dirbs viena geriausių šio metodo žinovių bei puoselėtojų, San Antonio Ward centro vadovė Amy Zuerbueler, nuolat rengianti tarptautinius Ward metodo seminarus (tarp jų ir Vašingtono katalikiškajame universitete). Amy Zuerbueler užsiėmimai vyks kiekvieną dieną po trisdešimt minučių ryte ir vakare. Jie bus atviri ir tėvams bei kitiems norintiems susipažinti su šiuo metodu, taip pat ir studijų savaitėje dalyvaujantiems mokytojams.

„Neatsiejamas „Ad Fontes“ studijų elementas - katekizmo pagrindų mokymas. Tikėjimo tiesos betarpišku būdu perduodamos liturgijoje. Ypač tai akivaizdu Romos rito ekstraordinarinėje formoje, kurios pagrindu vyksta liturginė tarnystė ir formacija „Ad Fontes“ studijų savaitės metu. Kaip rodo istorija, vaikai šią patirtį „Ad Fontes“ perima betarpiškai ir visiškai nekompleksuodami. Su vaikais dirbs profesionalus katechetas, kuris patrauklia forma aiškins svarbiausias tikėjimo tiesas bei ką reiškia vienas ar kitas liturgijos aspektas“, - pasakoja J. Vilimas.

Justine Ward – nuo pat savo atsivertimo į katalikybę 1904 m., atsiliepdama į tuometinio popiežiaus Pijaus X kvietimą, visą savo laiką, gyvenimą ir kūrybines pastangas atidavė katalikiško liturginio giedojimo (ir pirmiausia grigališkojo choralo) mokymui ir ugdymui - idant šis išties taptų Bažnyčiai pilnutinai savu - ypač didelį dėmesį skirdama vaikams. Ward metodo esmė – mokyti vaikus tiesos ir grožio supratimo per šią įstabią muziką, kad jie ilgainiui būtų pajėgūs atsiliepti į aukštesnės dieviškos tvarkos emocinius ir intelektualinius stimulus.

Šiais metais „Ad Fontes“ studijų dalyviams siūlomos net penkios programos, atitinkančios giedotojų muzikinį pasiruošimą. Tarp jų – pagrindinė, skirta nuolatiniams „Ad Fontes“ dalyviams. Jos tikslas – toliau ugdyti dalyvių teologinį supratimą ir giedojimo gebėjimus. Naujokų programa apims jų mokymą, kuris vyks dvi dienas iki pagrindinės studijų savaitės pradžios: nuo liepos 30 d. iki rugpjūčio 1 d. Studijų savaitės metu naujokai įsijungs į „Ad Fontes“ pagrindinį chorą ir atitinkamo giedojimo lygio ugdymo kursą. „Ad Fontes“ grigališkojo giedojimo meistriškumo kursai bus skirti kelioms dešimtims giedojimui gabių vyrų ir moterų. Jiems vadovaus grigališkojo choralo profesorius iš Olandijos Eugeen Liven d’Abelardo. Jis ves grigališkojo choralo meistriškumo kursus vyrams. Moterų meistriškumo kursų grupę kuruos Graco (Austrija) muzikos universiteto grigališkojo choralo dirigentė, lietuvaitė Vilma Adrija Čepaitė.

„Ad Fontes“ studijų savaitės dalyviams bus įteikiami Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto sertifikatai. „Ad Fontes“ kursas yra pripažintas LMTA Instrumentinės ir chorinės muzikos fakulteto ir įvertinamas 2 kreditais LMTA studentams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių