Geriausiems kino kūrėjams išdalinti „Sidabrinės gervės“ apdovanojimai

  • Teksto dydis:

Penktadienio vakarą Vilniuje išdalinti devintųjų kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ apdovanojimai. Daugiausia apdovanojimų pelnė filmas „Ramybė mūsų sapnuose“ – jo kūrėjai gavo penkias statulėles.

Šarūno Barto režisuotas filmas pripažintas geriausiu metų ilgametražiu vaidybiniu filmu, o šio filmo režisierius taip pat gavo apdovanojimą kaip geriausias metų režisierius. Eitvydas Doškus, filmavęs juostą „Ramybė mūsų sapnuose“, pripažintas geriausiu operatoriumi.

Metų geriausiu montažo režisieriaus darbu pripažintas Gintarės Sokelytės darbas filme „Ramybė mūsų sapnuose“.

Už antraplanius vaidmenis į apdovanojimus pretendavo aktorės Klavdija Koršunova („Ramybė mūsų sapnuose“), Vaiva Mainelytė („Edeno sodas“) ir filme „Tiltai“ vaidinusi Clotilde Solange Rigaud (Klotild Solanž Rigo) bei aktoriai Vidas Petkevičius („Karalių pamaina“), Arūnas Sakalauskas („Patriotai“) ir Vytautas Paukštė („Edeno sodas“). Geriausią antraplanės aktorės vaidmenį apdovanojimą pelnė K.Koršunova, o aktoriaus – V.Petkevičius.

„Mano namuose bus gervių porelė. Sako nieko nėra ištikimiau nei gervės – jos sudaro sąjungą visam gyvenimui. Tikiuosi, kad mano sąjunga su kinu truks visą gyvenimą“, – atsiimdamas apdovanojimą kalbėjo aktorius V.Petkevičius.

„Džiaugiuosi, kad lietuviškas kinas kasmet pateikia vis naujesnių talentų ir įdomesnių filmų“, – sakė renginio globėjas premjeras Algirdas Butkevičius.

Jis įteikė apdovanojimą už viso gyvenimo nuopelnus lietuviškam kinui montažo režisierei Izabelei Pinaitytei.

„Sidabrinės gervės kiaušinis“ už geriausią studento darbą atiteko režisierės Akvilės Gelažiūtės fimui „Deminas: dvi tvirtovės“. Į apdovanojimą taip pat pretendavo filmai: „Namo“ (režisierė Gabrielė Urbonaitė) ir „Sobaka“ (režisierius Domas Petronis).

Geriausiu trumpametražiu dokumentiniu kino filmu pretendavo tapti Lino Mikutos „Šaltos ausys“, Ramunės Sakalauskaitės „Pakeliui į prieplauką“ ir Artūro Jevdokimovo „Suokalbio antologija“. Nugalėtoju paskelbtas filmas „Suokalbio antologija“.

„Mes šitą filmą filmavom 1995 metais, kai dar jautėsi sovietinis šleifas. Daug nusivylimų (..) buvo „Suokalbyje“, tai skiriu, kas tų dramų neatlaikė, o kas atlaikė – laimingų metų, būkit laimingi!,“ – sakė apdovanojimą atsiėmęs režisierius A.Jevdokimovas.

llgametražių dokumentinių filmų kategorijoje nominuoti du M.Kvedaravičiaus darbai - „Mariupolis“ ir „Trikampiui pakilus: Krystian Lupa stato „Didvyrių aikštę“ bei J.V.Tūro filmas „Apie Joną“ ir režisierių Virginijos Vareikytės ir Maxi Dejoie (Maksi Dežua) filmas „Aš už tave pakalbėsiu“.

Kunigas Viktoras Daujotas apdovanojimą įteikė „Mariupolio“ kūrėjams. Jie sakė, kad statulėlę skiria Mariupolio gyventojams, linkėdami jiems ištvermės ir taikos.

Animacinio filmo kategorijoje nominuoti „Šalti šaltiniai“ (režisierė Giedrė Narušytė Boots), „Nuopolis“ (režisieriai Urtė Oettinger ir Johan Oettinger) ir „Sausra“ (režisieriai Agnė Kupšytė ir Balys Kumža). „Sidabrinės gervės apdovanojimas įteiktas „Nuopolio“ kūrėjams.

Metų geriausiu trumpametražiu vaidybiniu kino filmu pretendavo tapti juosta „Tiltai“ (režisierė Austėja Urbaitė) ir režisierių Marijos Kavtaradzės ir Vytauto Katkaus darbas „Iglu“. Aktorius Dainius Kazlauskas paskelbė, apdovanojimą pelnė filmas „Tiltai“.

Už geriausią pagrindinį vaidmenį į apdovanojimą pretendavo aktoriai Juozas Budraitis ir Viktorija Kuodytė (už vaidmenis režisieriaus A.Puipos filme „Edeno sodas“) bei Lora Kmieliauskaitė (už vaidmenį Šarūno Barto filme „Ramybė mūsų sapnuose“). Statulėlė įteikta aktoriui J.Budraičiui.

Tuo metu už dailininko darbą apdovanojimui nominuoti Jurijus Grigorovičius („Mariupolis“) ir Paulius Jurevičius („Žmogus Vielabraukis“). Geriausiu kompozitoriumi gali tapti „Edeno sodui“ muziką kūręs Kipras Mašanauskas, taip pat Alexander'as Zekke (Aleksandras Zekė) už muziką filmui „Ramybė mūsų sapnuose“ ir Edgaras Rubenis („Karalių pamaina“). Apdovanojimą pelnė J.Grigorovičius.

Už geriausią profesinės meistrystės darbą buvo nominuota bendrovė „Baltijos filmų paslaugos“ ir viešoji įstaiga „Meno avilys“. Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis apdovanojimą už lietuvių kino paveldo sugrąžinimą ir pritaikymą šiuolaikinei sklaidai įteikė „Meno aviliui“.

Apdovanojimai vyko „Compensa“ koncertų salėje Vilniuje, ją transliavo LRT televizija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių