Garsūs Lietuvos aktoriai – pirmą kartą kuriamame Lietuvos radijo teatro seriale

  • Teksto dydis:

LRT RADIJO teatre pirmą kartą istorijoje kuriamas vaidybinis serialas. Pasirinktas kūrinys – Ievos Simonaitytės romanas „Vilius Karalius“ – reikšmingiausias rašytojos romanas, kurtas dvidešimt metų.

Tai kelių kartų stiprios Karalių giminės nuopuolių ir kilimų, nykimo ir prisikėlimo istorija. Ją  režisierius Juozas Javaitis atskleidžia su talentingais aktoriais Jokūbu Bareikiu (Vilius Karalius), Jolanta Dapkūnaite (Grėtė), Egle Gabrėnaite (Karalienė), Rasa Samuolyte (Barbė), Aliku Kozlovu, Larisa Kalpokaite, Vitalija Mockevičiūte, Almantu Šinkūnu, Indre Mickevičiūte, Mindaugu Capu, Neringa Bulotaite, Virginija Kuklyte, Roku Petrausku, Birute Marcinkevičiūte ir Inga Burneikaite. Scenarijaus autoriai –Vida Mikšytė ir Juozas Javaitis.

Pirmąjį Lietuvoje radijo serialą kuriantis režisierius sako, kad istorinių momentų šiame projekte – ne vienas. „Pirmasis – tas, kad šiemet – I. Simonaitytės jubiliejus. Mintis kurti radijo serialą kilo ne man, o V. Mikšytei-Morkevičienei, kuri šitą didžiulį 600 puslapių romaną perkėlė į 100 puslapių scenarijų. Tada pasiūlė su tuo padirbėti, o aš labai mėgstu I. Simonaitytę, nors nemėgstu kaimiškosios lietuvių literatūros ir lietuvių autorių kūrinius skaitau labai retai. Ji – tikrai unikali, visiškai išskirtinė mūsų literatūros autorė“, – įsitikinęs J. Javaitis.

Nereikia manyti, kad tai bus radijo muilo opera. To nebus.

Dėl šios priežasties režisieriui dirbti su pjese, jo teigimu, didžiausias malonumas. Puiku ir tai, kad, pasirinkus radijo serialo formatą, scenarijaus nereikėjo trumpinti, spausti. „Europos radijo stotyse kuriami radijo serialai. Gal ne pagal tokius sudėtingus kūrinius, o su daugiau humoro, tačiau jų yra. Lietuvoje to nebuvo ir nereikia manyti, kad tai bus radijo muilo opera, to nebus“, – patikina pašnekovas.

J. Javaitis – teatro režisierius, kurio didžioji karjeros dalis prabėgo kine, tačiau, kaip pats teigia, radijo teatras jam yra be galo įdomi sritis, daugiausia ir todėl, kad pavargo nuo darbo su vaizdo filmavimu ir montavimu. „Čia, kur nėra vaizdų, galiu išgauti įsivaizduojamą vizualumą, tad man be proto įdomu“, – aiškina jis.

Tad nenuostabu, kad, daugybę metų praleidęs kine, į radijo teatrą režisierius žiūri kaip į kino garso takelį. „Prašau, kad aktoriai nerėktų, viskas būtų intymu, šiurentų, šiugždentų. Tada gali išgirsti visą mintį ir nereikia vaipytis. Tiesa, toje dešimtyje serijų bus visokios akustinės medžiagos: ir arkliai važiuoja, ir karas, ir potvynis, ir krikštynos, ir baliai. Tų garsų – galybė“, – pasakoja J. Javaitis.

Aktorė E. Gabrėnaitė radijo teatrą atmena dar nuo tų laikų, kai jame vaidino Arnas Rosenas ir Eduardas Kunavičius. „Labai seniai, apie 1972–1973 metus, kai baigėme teatro akademiją, jie buvo mūsų dievai. Visa mano vaikystė – radijo teatras. Dabar taip simboliška, kad šiandien pirmą įrašą daro mano mokinė Justė Smieliauskaitė. Matau, kaip ji jaudinasi, žiūriu ir galvoju: kaip tas laikas greitai prabėgo“, – dalinasi E. Gabrėnaitė.

Visas pokalbis su E. Gabrėnaitė ir kitais seriale vaidinančiais aktoriais bei nuotraukų galerija – čia. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių