G. Žickytės ir M. Alberdi filmas – didžiausiame Š. Amerikos festivalyje

  • Teksto dydis:

Režisierių Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi filmas „Čia aš tik svečias“ tęsia kelione po festivalius.

Prestižiniame dokumentinių filmų festivalyje „Visions du Réel”, Šveicarijoje, juosta pelnė apdovanojimą už geriausią trumpametražį filmą, o šiandien yra pristatoma žymiausiame dokumentinio kino renginyje Šiaurės Amerikoje – „Hot Docs”, Toronte.

„Nepaprastai džiaugiuosi kvietimu dalyvauti konkursinėje festivalio programoje. „Hot Docs" – didžiausias dokumentinio kino renginys Šiaurės Amerikoje, pritraukiantis gausybę kino industrijos profesionalų bei žiniasklaidos, garsėjantis nepaprastai aktyvia Toronto publika. Kiekvieno filmo peržiūra čia prasideda didžiulėmis nusidriekusiomis eilėmis prie kino teatrų. Likus keliom dienom iki festivalio, į kino seansus nebeįmanoma gauti bilietų," – sako režisierė, šiuo metu keliaujanti į Torontą.

Tarptautinis dokumentinio kino festivalis „Hot Docs“ vyksta nuo 1993 metų ir yra laikomas didžiausiu bei prestižiškiausiu dokumentinio kino renginiu Šiaurės Amerikoje, garsėjantis išskirtine atrinktų į konkursines programas filmų menine kokybe. Šiemet programoje 323 filmai iš 51 pasaulio šalies. Filmas „Aš ne iš čia“ yra įtrauktas į konkursinę festivalio trumpametražių filmų programą, kurioje 48 filmai iš viso pasaulio.

Filmas „Čia aš tik svečias" – bendras lietuvių ir Čilės režisierės Maite Alberdi kūrinys. Lietuvos kino centro bendradarbiavimo su tarptautiniu Kopenhagos dokumentinių filmų festivaliu rezultatas. Nuo 2012 metų Lietuvos kino centras kasmet atrenka režisierius, kuriuos pasiūlo „CPH:DOX LAB“ bendros gamybos filmų skatinimo programai. Joje atrenkami dalyviai kūrėjai iš viso pasaulio. 2013 metais pirmąja dalyve iš Lietuvos tapo režisierė Giedrė Žickytė. Programos metu ji kartu su Čilės kūrėja Maite Alberdi pradėjo vystyti filmo idėją, kuri transformavosi į 25 min. trukmės dokumentinį filmą „Čia aš tik svečias“.

„Dirbti drauge su kitu režisieriumi – nepaprastai įdomi patirtis. Susitikome, lyg per akląjį pasimatymą. Prieš tai su Maite nebuvome viena kitos mačiusios. Pirmą kartą susitikusios Kopenhagoje, turėjome dešimt dienų sugalvoti būsimo filmo idėja. Likusios šešios režisierių poros organizatorių buvo suvestos tokiu pačiu aklo pasimatymo principu. Sąlyga buvo viena – visi dalyviai turėjo būti ne debiutantai, sukūrę mažiausiai vieną tarptautinius festivalius apkeliavusį filmą. Ne visos poros pasiteisino, kai kurie išsiskyrė ir kūrė savo atskirus filmus. Dirbti kartu su kitu stipriu, ambicingu kitos šalies kūrėju yra iššūkis, bet mums pavyko rasti bendrą kalbą. Įsitikinau, kad kino kalba universali ir jos neriboja geografija," – pasakoja filmo bendraautorė G. Žickytė.

Filme „Čia aš tik svečias“ pasakojama apie garbaus amžiaus iš San Sebastiano atvykusią baskę Josebę, kuri gyvena Santjago Čilės senelių namuose. Kiekvieną dieną ji galvoja, kad tai yra jos pirmoji apsilankymo čia diena ir kiekvieną dieną ji turi suprasti, kad ne.

Filmo pasaulinė premjera įvyko Šveicarijoje, festivalio „Visions du Réel” metu. Gegužės 3 ir 4 dienomis filmas buvo pristatytas Ispanijoje, tarptautinio dokumentinių filmų „Documenta Madrid” festivalio konkursinėje programoje.

Lietuvoje filmą planuojama pristatyti rudenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių