Frida Kahlo: menininkės gyvenimas atgimsta knygoje

  • Teksto dydis:

Fridos Kahlo gyvenimas ir kūryba buvo iššūkis jos laikmečiui. Ši moteris įkūnijo svarbias XX a. iliuzijas ir siekiamybes – Meksikos revoliuciją bei moters emancipaciją, liudijo begalinę aistrą gyventi ir kurti. Tokia aistra įveikia net fizinę negalią ir skausmą. Menininkės istorija atgimsta naujajame biografės ir istorikės Hayden H

Tragiškas likimas

Menininkė gimė 1907 m. liepos 6 d., Meksikoje, Kojoakano miestelyje migranto, vengrų ir vokiečių kilmės Guillermo Kahlo ir turinčios Amerikos indėnės ir ispanės šaknų Matilde Calderon y Gonzales šeimoje.

Fridos motina neužmezgė ypatingo dvasinio ryšio su dukra, ji pati ir nemaitino savo kūdikio. Frida turėjo dvi seseris.

Fridos asmenybę formavo sunki ankstyvoje jaunystėje patirta trauma. 1925 m. rugsėjo 17 d. būsimoji garsiausia Meksikos menininkė pateko į autobuso avariją. Vos neliko paralyžiuota, visą gyvenimą ją persekiojo skausmas ir sveikatos sutrikimai, dėl avarijos ji negalėjo susilaukti vaikų. Tačiau būtent avarija paskatino jauną moterį rimtai atsidėti menui – tapyba tapo būdu pabėgti nuo nuobodulio ir skausmo. Ji pradėjo tapyti tiesiog gulėdama lovoje.

Meilės romanų sūkuryje

Frida buvo kupina aistros gyvenimui. Ji susituokė su to meto žymiausiu Meksikos menininku Diego Rivera, žymiai vyresniu už ją. Pora bičiuliavosi su Meksikos ir pasaulio meno elitu.

Fridos vyras garsėjo neištikimybe. Frida tai priėmė kaip santykių su juo duotybę, tačiau ir pati turėjo daugybę meilės romanų. Tarp jų – su revoliucionieriumi Levu Trockiu ir André Bretono žmona, tapytoja Jacqueline Lamba.

Svarbiausias jos kūrinių turinio šaltinis – Meksikos liaudies menas ir prieškolumbinė kultūra.

H.Herreros parašytoje išsamioje F.Kahlo biografijoje itin detaliai, remiantis menininkės laiškais ir dienoraščiais, draugų ir mylimųjų laiškais jai ir gausybe pasakojimų, perteikta nepaprasta talentingos dailininkės gyvenimo istorija. Ši beveik 600 puslapių knyga – tiksliausia ir išsamiausia menininkės biografija.

Ikoniniai Fridos simboliai

Knygoje skiriama daug dėmesio ne tik menininkės gyvenimo vingiams, bet ir jos kūrybai. Po mirties praėjus daugiau nei 50 metų, F.Kahlo išlieka viena iš žymiausių pasaulio menininkių, ryški meksikietiškojo modernizmo ikona, o jos paveikslų parodos toliau keliauja po didžiąsias pasaulio galerijas.

Į vieną suvesti antakiai ir gėlių girlianda plaukuose – ikoniniais tapę simboliai, atpažįstami net ir menu nesidominčių žmonių.

Dauguma jos paveikslų – autoportretai, pažymėti skirtingais sukūrimo metais arba turinčių pavadinimus: "Dvi Fridos", "Autoportretas prie Meksikos ir Jungtinių Valstijų sienos", "Atviros žaizdos prisiminimas" ir kt.

Frida niekad nemanė tapanti siurrealistinės pakraipos kūrinius, kol jos paveikslus pamatė 1938 m. balandį į Meksiką L.Trockio aplankyti atvažiavęs prancūzų poetas ir siurrealistas André Bretonas. Vėliau ji Paryžiuje sudalyvavo ir siurrealistų meno parodoje, kurią organizavo A.Bretonas. Svarbiausias jos kūrinių turinio šaltinis – Meksikos liaudies menas ir prieškolumbinė kultūra.

Pagal H.Herreros knygą 2002 m. sukurtas filmas su aktore Salma Hayak buvo apdovanotas dviem "Oskarais". Lietuvoje ši knyga jau buvo išleista 2008 m., naujasis leidimas papildytas gausybe iliustracijų su Fridos kūriniais ir nuotraukomis iš jos gyvenimo. Knygos dizainerė Kristina Norvilaitė. Knygą išvertė Goda Sodeikaitė, išleido leidykla "Kitos knygos".



NAUJAUSI KOMENTARAI

...idomi MOTERS BIOGRAFIJA...,

...idomi MOTERS BIOGRAFIJA..., portretas
idomu butu ir KNYGA paSKAITYTI,bet...TOKIU STORU KNYGU AS!!! nePAJEGUS perSKAITYTI... TASKAS

Anonimas

Anonimas portretas
Kas čia per dažyta baidyklė ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių