Fotografijos paroda „Nuobodulys“ kviečia nenuobodžiauti

"Eidamas per miestą galvojau, kas ateis į šią parodą. Kam gali būti įdomus nuobodulys?", - teiraujasi fotografas Algimantas Kunčius.

Trečiadienį startavusi Tarptautinio fotografijos meno festivalio "In Focus 2010" paroda "Nuobodulys" pritraukė itin gausų būrį fotografijos entuziastų.

Nors paroda buvo atidaryta 18 val., gerokai prieš numatytą laiką prie Nacionalinės dailės galerijos jau stoviniavo daugybė žmonių. Į patį renginį atvyko daugiau nei 100 fotografijos mylėtojų.

Parodoje savo darbus pristatė gausybė lietuvos fotografų: Vytautas Balčytis, Monika Bielskytė, Arūnas Kulikauskas, Algimantas Kunčius, Jonas Mekas, Remigijus Treigys, Artūras Valiauga bei kiti.

Parodos koncepcija paremta jos kuratorės, dailėtyrininkės Agnės Narušytės suformuluota "nuobodulio estetikos" samprata, apibrėžiančia XX a. 9 deš. Lietuvos fotografiją. Šioje ekspozicijoje "nuobodulio" erdvėlaikis praplečiamas - jis aprėpia ir šiuolaikinę fotografiją, ir Jono Meko kūrybą. Parodoje eksponuojama daugiau nei 80 fotografijų ir filmų.

Per parodos atidarymą A.Narušytė pabrėžė, kad sunkiausia ruošiant pristatymą buvo sugalvoti, kaip kalbėti apie nuobodulį ir jį pateikti įdomiai. "Man pasirodė įdomu pažvelgti į nuobodulį, kuris yra kiekvienam pažįstamas. Šios fotografijos atskleidžia kasdienius aspektus, tačiau paliečia ir giliuosius", - atidarymo šventėje kalbėjo kuratorė.

Pasak A.Narušytės, egzistuoja du skirtingi "nuoboduliai". Vienas - pilkas kasdienybės palydovas, kai nebėra ko laukti, kai viskas tampa nekintančia monotonija, ir antras - poetų bei filosofų išskirtas egzistencinis nuobodulys, siejamas su gyvenimo tuštuma.

Kita parodos kuratorė Eglė Daltuvaitė per atidarymą dėkojo Nacionalinei dailės galerijai už suteiktą galimybę eksponuoti darbus ir pabrėžė, kad ši paroda bus įdomi plačiajai publikai ir fotografijos meno ekspertams - ekspozicijoje yra nemažai iki šiol nematytų fotografų darbų.

Kaip portalui diena.lt teigė vienas iš parodos autorių fotografas Artūras Valiauga, nuobodolio sąvoka jis sieja tarp džiaugsmo ir kitos būsenos. "Nuobodulys skatina ieškojimą ir kiekvienas jį supranta savaip. Vienas iš nuobodulio dykumoje šaudo į tuščias skardines, kitas nuobodulį bando perteikti fotografijoje", - pasakojo A.Valiauga.

Garsus Lietuvos fotografas pasidžiaugė, kad pagaliau nebijoma kalbėti ir prisiminti sovietmečio realijų. "Šios nuotraukos kalba apie vidinę žmogaus būseną, žinant tą laikmetį. Darbai atlieka reprezentacinę to laikotarpio funkciją ir smagu, kad tai įgauna tikrąjį kontekstą, žmogui sukelia prisiminimus", - aiškino A.Valiauga.

"Ėjau per miestą ir galvojau, kas ateis į šią parodą, man buvo smalsu išsiaiškinti, kam įdomus tas nuobodulys", - šypsodamasis prisipažino kitas parodos autorius Algimantas Kunčius, stoviniuodamas prie savo darbų. Nacionalinėje dailės galerijoje kabo trys autoriaus darbai. "Vis dėlto monografijoje "Nuobodulio estetika" man mano darbai paliko didesnį įspūdį nei pamačiau čia", - neslėpė fotografas.

Paroda "Nuobodulys" yra II tarptautinio fotografijos meno festivalio Vilniuje „In Focus 2010“ programos dalis. Paroda Nacionalinėje dailės galerijoje veiks iki rugsėjo 25-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių