Filosofui V. Bagdonavičiui bus įteikta J. Basanavičiaus premija

  • Teksto dydis:

Filosofui, Mažosios Lietuvos kultūros tyrėjui, humanitarinių mokslų daktarui Vaclovui Bagdonavičiui ketvirtadienį premjeras Algirdas Butkevičius įteikė valstybinę Jono Basanavičiaus premiją.

Premija skirta už reikšmingiausius darbus ugdant tautinę savimonę, Vydūno idėjų skleidimą ir įprasminimą, Mažosios Lietuvos kultūros paveldo įamžinimą ir sklaidą, praneša Vyriausybės spaudos tarnyba. Anot premjero, V.Bagdonavičius – garsiausias Vydūno tyrinėtojas, neabejotinai esantis pavyzdžiu daugeliui jaunų mokslininkų ir tyrinėtojų.

V.Bagdonavičius Vilniaus universitete yra baigęs lietuvių kalbą ir literatūrą, tačiau apsigynė filosofijos disertaciją ir jos pagrindu išleido monografiją „Filosofiniai Vydūno humanizmo kūriniai“. Daug metų jis dirba Lietuvos kultūros, filosofijos ir meno institute, kurį laiką jam vadovavo, 1988 metais įkūrė Vydūno draugiją ir jai vadovavo, yra arba buvo žurnalo „Filosofija. Sociologija“ bei „Humanistica“ redaktoriaus pavaduotojas, almanachų „Romuva“, „Naujoji sąmonė“ vienas atsakomųjų redaktorių, Visuotinės lietuvių enciklopedijos autorius.

Valstybinę Jono   Basanavičiaus  premiją  Kultūros ministerija įsteigė 1992 metais. Ji skiriama už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje.

Apdovanojimo dydis – 65 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių