Festivalyje „Skambant gitarai“ – kūryba, koncertai, susitikimai ir kinas

Septintą kartą Klaipėdos rajone rengiamas festivalis „Skambant gitarai“ savo gerbėjus ir tuos, kurie atras jį tik šiemet, liepos 30 – rugpjūčio 3 dienomis džiugins turiningais susitikimais, netikėtu muzikos ir poezijos sąskambiu, įdomiais filmais ir įkvepiančiais koncertais po atviru dangumi.

Išaugo ne tik geografiškai
Gargždų dainuojamosios poezijos ir autorinės kūrybos festivalis „Skambant gitarai“ šiemet auga tiek geografine, tiek turinio ir jo įvairovės prasme. Festivalis vyks ne tik Gargžduose, bet ir kitose jaukiose, smagiam vakarojimui tinkamose erdvėse Vėžaičiuose, Lapiuose, Priekulėje.

Festivalio programoje –  dainuojamoji poezija, bardų koncertai, eilėraščių skaitymai, vibrafono muzikos ir poezijos sintezė, skaitymai vaikams su rašytoja Ona Jautake, kūrybinės dirbtuvėlės kuriant knygų skirtukus, trumpametražių filmų peržiūros ir vasaros kino festivalio „Sidabrinės gervės naktys 2013” programa.

Kaip dienraščiui „Klaipėda“ sakė festivalio meno vadovė Šarūnė Petruškevičienė, klaipėdiečiams tai gali būti puiki proga išsiruošti iš namų ir visai netoli nuo Klaipėdos atrasti naujas kultūros erdves bei patirti smagių akimirkų vakarojant su pamėgtais menininkais, intymiais skambančia muzika ir kinu po atviru dangumi.

„Kiekvienam, išsiruošusiam į festivalį, praverstų šiltas pledukas, sulankstoma kėdutė ir gera nuotaika“, - šypsojosi  Š.Petruškevičienė pristatydama turiningą šiųmečio festivalio programą.

Atviroje erdvėje – dainos ir filmai
Festivalis startuos liepos 30-ąją, antradienį, Vėžaičių kultūros centre ir parke šalia jo. Neseniai rekonstruoti Vėžaičių kultūros namai įsikūrę viename iš išlikusių Vėžaičių dvaro ansamblio pastatų, buvusiose arklidėse, šalia įspūdingo parko. Parkas ir dvaras buvo įkurti 19 a. pabaigoje, priklausė grafų Volmerių dinastijai.
 

Šioje istoriją menančioje erdvėje nuo 19 val. savo kūrybą pristatys atlikėjai iš viso Klaipėdos regiono.  Režisierius, rašytojas, dainų autorius ir atlikėjas Vytautas V. Landsbergis  į autorinį vakarą pakvies 20 val. 30 min. Susirinkusiųjų parke lauks dainos, poezija, pokalbiai, po to – trijų autoriaus trumpametražių filmų peržiūra.

Pirmąją festivalio dieną užbaigs trumpametražių filmų naktis, kurią pristato lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“. Žiūrovai matys vaidybinius, dokumentinius, animacinius filmus, programą sudaro keturi pernai ir vienas šiemet sukurti tarptautinio pripažinimo sulaukę ir vis dar po pasaulį keliaujantys trumpametražiai filmai. Renginys nemokamas.

Muzikos ir poezijos sąskambiai
Įdomus poeto Eugenijaus Ališankos ir vibrafonininko Mariaus Šinkūno projektas „Muzikos ir poezijos skaitiniai“ rugpjūčio 1 dieną, ketvirtadienį , žiūrovų dėmesio lauks dviejose erdvėse. 19 val. nemokamas renginys vyks lietuviška Šveicarija vadinamų Lapių parke prie mokyklos, o 21 val. persikels į aikštę prie kultūros centro Priekulėje.
 

E.Ališankos eilėraščiai versti daugiau kaip į dvidešimtį kalbų, poezijos knygos yra išleistos dešimtyje šalių, jis pats verčia šiuolaikinę lenkų, anglų bei amerikiečių poeziją, poetas yra dalyvavęs daugiau nei 70-yje festivalių ir literatūrinių renginių visoje Europoje. 

M.Šinkūnas – vienintelis profesionalus Lietuvos vibrafonininkas, savo žinias gilinęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje,  Prancūzijoje, JAV, daug laiko praleidęs Japonijoje, solo ir su kitais atlikėjais koncertavęs Japonijoje, Amerikoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, o perai  grįžęs  į Lietuvą. Muzikantas Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokykloje įkūrė vibrafono klasę.

Šių kūrybingų menininkų duetas turėtų nustebinti ir praturtinti festivalio „Skambant gitaroms“ žiūrovus, mano festivalio organizatoriai.

Bardai pasirodys parke
Pagrindinis festivalio renginys vyks rugpjūčio 3-ąją, šeštadienį, senajame Gargždų miesto parke. Veikti čia bus ką nuo vėlyvos popietės iki sutemų.
 

Parke bus įkurtas „Knygynėlis“, „Autografų kampas“, Gargždų miesto bendruomenės arbatinė, tautodailės gražumynų parduotuvėlė, o 16 val. prasidės skaitymai mažiesiems su rašytoja Ona Jautake, susitikimai su pasakų herojais, edukacinis užsiėmimas šeimai „Knygų skirtuko kūrimas“.

Visus šeimos narius vėliau turėtų pradžiuginti jiems skirtas bardo, aktoriaus Giedriaus Arbačiausko pasirodymas, o pagrindinis festivalio koncertas, startuosiantis 18 val., pamalonins visus dainuojamosios poezijos gerbėjus. Jungtiniame bardų koncerte  gros Jonas Baltokas, Domanto Razausko trio, Andrius Kulikauskas, Justė Kazakevičiūtė ir Virgis Stakėnas.
 

Sutemus, apie 22.30 val. parke po atviru dangumi prasidės vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys 2013“.

Festivalio  „Skambant gitarai“ dauguma renginių nemokami. Jų metu visi žiūrovai bus kviečiami pagal išgales skirti paramą sunkiomis ligomis sergantiems vaikams iš Klaipėdos rajono.

Festivalį organizuoja Gargždų kultūros centras.

Festivalio didysis informacinis rėmėjas – dienraštis „Klaipėda“.

Festivalio programa

Liepos 30 d.
Vėžaičių kultūros centre ir parke
19 val. – Atvira erdvė. Savo kūrybą pristato atlikėjai iš Klaipėdos regiono.
20.30 val. – režisieriaus, rašytojo, dainų autoriaus ir atlikėjo Vytauto V. Landsbergio autorinis vakaras. Trumpametražiai filmai: „Dvi seserys“, „Karininko romansas“, „Iš karčiamėlės“, dainos, poezija, pokalbis.
22 val. – lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“ pristato trumpametražių filmų naktį.
Programoje: dokumentinis filmas „Liza, namo“ (rež. Oksana Buraja), vaidybinis filmas „Ką Dievas sau galvoja“ (rež. Gianluca Sodaro), dokumentinis filmas „Rojaus beieškant“ (rež. Tomas Smulkis), animacinis filmas „Saga“ (rež. Ieva Miškinytė), animacinis filmas „Kaltė“ (rež. Reda Bartkutė-Tomingas).
Renginys nemokamas.

Rugpjūčio 1 d.
19 val. – parke prie Lapių mokyklos
21 val. – aikštėje prie Priekulės kultūros centro
Muzikos ir poezijos skaitiniai
Dalyvauja: poetas Eugenijus Ališanka, vibrafonininkas Marius Šinkūnas.
Renginys nemokamas.

Rugpjūčio 3 d.
Gargždų miesto parke
16 val. – skaitymai mažiesiems su rašytoja Ona Jautake, susitikimai su pasakų herojais, edukacinis užsiėmimas šeimai „Knygų skirtuko kūrimas“. Publikos laukia „Knygynėlis“, „Autografų kampas“, Gargždų miesto bendruomenės arbatinė, tautodailės gražumynų parduotuvėlė.
17 val. – bardo, aktoriaus Giedriaus Arbačiausko koncertas visai šeimai.
18 val. – jungtinis bardų koncertas. Dalyvauja Jonas Baltokas, Domanto Razausko trio, Andrius Kulikauskas, Justė Kazakevičiūtė, Virgis Stakėnas.
Bilietų kainos: 10 Lt suaugusiesiems, 5 Lt moksleiviams, vaikams iki 7 metų įėjimas nemokamas. Bilietai parduodami dvi vaandas  iki koncerto Gargždų parke.
22.30 val. – svečiuose vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys 2013“.
Programoje: animacinis filmas „Senelės pasaka“ (rež. Valentas Aškinis ir Jūratė Leikaitė), dokumentinis trumpametražis filmas „Rojaus beieškant“ (rež. Tomas Smulkis), vaidybinis trumpametražis filmas „Normalūs žmonės nesisprogdina“ (rež. Marija Kavtaradzė), vaidybinis ilgametražis filmas „Valentinas vienas“ (rež. Simonas Aškelavičius, Edita Kabaraitė, Ričardas Marcinkus ir Donatas Ulvydas).
Renginys nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių