Festivalyje „Ave Maria“ Palangoje - R. Karpio koncertas

  • Teksto dydis:

Trečiadienį 20 val. Palangos Gintaro muziejuje skambės trečiasis sakralinės muzikos festivalio „Ave Maria“ koncertas.

Trečiadienį 20 val. Palangos Gintaro muziejuje skambės trečiasis sakralinės muzikos festivalio „Ave Maria“ koncertas.

„Susitikimai“ – taip pavadintas koncertas, kuriame dalyvauja charizmatiškas dainininkas Rafailas Karpis (tenoras) ir šiuo metu Vokietijoje gyvenantis pianistas Leonidas Dorfmanas. Muzikai drauge koncertuoti pradėjo prieš penkias vasaras – jų bendrame repertuare ir klasikinė, ir šiuolaikinė muzika. Atlikėjai kiekvieną vasarą parengia naujas programas ir surengia keletą bendrų koncertų Lietuvoje.
Štai ir šiemet sakralinės muzikos festivalio „Ave Maria“ klausytojams šis duetas pristato programą, kurioje skambės visų epochų muzika – nuo baroko iki verizmo eros. Skambės kompozitorių G.F. Hendelio, F. J. Haidno, G. Donicečio, J. Bramso, F. Listo, M. Ravelio ir kt. sukurtos  operų ir oratorijų arijos, kūriniai fortepijonui.
Vakaras žada būti įdomus – kviečiame apsilankyti.

Vilniuje gimęs Leonidas Dorfmanas – M. K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtinis, Lietuvos muzikos akademijos absolventas, Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos aspirantas. Nuo 1990 m. jis apsigyveno Frankfurte prie Maino, tačiau nuolatos grįžta į Lietuvą (antai iki 2000 m. jis devynerius metus buvo smuikininko Raimundo Katiliaus scenos partneris). Vokietijoje, taip pat Austrijoje toliau tobulinęs solinio fortepijono, kamerinės muzikos ir dainų akompanavimo praktiką vėliau jis pradėjo studijuoti dirigavimo meną. „L. Dorfmanas yra pasiekęs tokią brandą, kad apie jo kuriamą meną galima kalbėti tik aukščiausiomis kategorijomis. Talentingas menininkas perteikia kūrinio meninę ir filosofinę plotmę, bet tuo pačiu pastebi menkiausias smulkmenas. Jis sugeba subtiliai pajausti kompozitoriaus sumanymą ir praturtinti juos savo ilgamete atlikėjo patirtimi“, – po pianisto ir altininko Ilano Schneiderio koncerto Tytuvėnų vasaros festivalyje rašė „Literatūra ir menas“.

Rafailas Karpis savo muzikinį kelią pradėjo berniukų ir jaunuolių chore „Ąžuoliukas“ bei „Ąžuoliuko“ muzikos mokykloje mokėsi dainavimo pas dainininką Algirdą Janutą. Mokydamasis Ąžuoliuko muzikos mokykloje tapo konkurso „Dainų dainelė“ lauretu. Nuo 2001 m. mokėsi dainavimo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pas profesorių Virgilijų Noreiką, 2007 baigė vokalo magistro studijas prof. Virgilijaus Noreikos dainavimo klasėje. Dar 1999 m. Tartu mieste (Estija) vykusiame Baltijos jūros šalių jaunųjų dainininkų konkurse antroje amžiaus kategorijoje (iki 21metų) laimėjo pirmąją vietą bei konkurso Didįjį prizą. 2008 m. Rafailas buvo apdovanotas „Operos švyturio“ apdovanojimu ir paskelbtas metų operos viltimi. 2010 m. buvo įvertintas „Operos švyturio“ premija kaip geriausias tų metų antraplanių operos vaidmenų atlikėjas.

Rafailas Karpis bendradarbiauja su Lietuvos Valstybiniu simfoniniu orkestru, Lietuvos Nacionaliniu simfoniniu bei kameriniu orkestrais, o taip pat su įvairiais ansambliais bei muzikantais. 2013 metų sausį kartu su pianistu Dariumi Mažintu pristatė Yiddish dainų kompaktinę plokštelę pavadinimu „Laiškai iš praeities“ .

Jau būdamas dvidešimties, 2003 m. R. Karpis debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre Njėgušo vaidmeniu (F. Leharo „Linksmoji našlė“) , o 2007 m. buvo pakviestas nuolatiniam darbui Lietuvos Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Solistas sukūrė vaidmenis šokiose operose, kaip G. Rossini „Sevilijos kirpėjas“, P. Čaikovskio „Eugenijus Oneginas“, G. Puccini „Madam Baterflai“, R. Strausso „Salomėja“, B. Dvariono „Dalia“, M. Petrausko „Birutė“, R. Portman „Mažasis princas“, G. Bizet „Karmen“ ir kiti. Didelę R. Karpio repertuaro dalį sudaro  Jidiš dainuos. Solistas koncertavo Suomijoje, Švedijoje, JAV, Prancūzijoje, Slovėnijoje, Izraelyje, Ispanijoje, Belgijoje, Kinijoje, Italijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių