Festivalis „Nepatogus kinas“: pasiruoškite permąstyti savo realybę

  • Teksto dydis:

Drąsus, savitas, aktualus ir didžiausias dokumentinio kino renginys Lietuvoje – tarptautinis žmogaus teisių festivalis „Nepatogus kinas“ skelbia filmų programą, keliausiančią po dvylika Lietuvos miestų.

Nuo spalio 12-os dienos vedinas šūkio „Realybė keičia(si)“ festivalis kviečia  trumpam sustoti ir apmąstyti savo poziciją nuolat besikeičiančiame pasaulyje.

Susidurti, įsiklausyti, apgalvoti ir kvestionuoti skirtingas realybes ir jų pokyčius žiūrovai galės apsilankydami per penkiasdešimt filmų, tradiciškai suskirstytų į septynias programas. Šalia konkursinės ir ryškiausius pastarųjų metų dokumentinius filmus pristatančios „Panoramos“ festivalis parengė penkias specialiąsias programas. Kviestinės kuratorės ir kritikės Rados Sesič sudaryta programa „Matuojant visuomenės karštį“ apjungia buvusių Jugoslavijos šalių kiną, pasakojantį apie karo padarinius visuomenei ir jautriais, bebaimes gyvenimo istorijas. Festivalio žiūrovai, apsilankę kūrėjo retrospektyvos seansuose, galės pirmą kartą Lietuvoje susipažinti su geriausiu Kambodžos režisieriumi tituluojamo Rithy Panh’o darbais. Nors abiejų programų filmų autoriai geografiškai nutolę vieni nuo kitų, tačiau kūrybiniame kelyje vedini panašaus poreikio permąstyti savo tautos praeities tragedijas bei užmegzti dialogą su dabartimi.

„Filmuose susitinka skirtingų kartų perspektyvos. Šie susikirtimai žiūrovams padeda geriau suprasti konfliktines situacijas ir jų besitęsiančias pasekmes. Na, o R. Panh’o, vieno įdomiausių ir jautriausių dokumentalistų, filmuose labai svarbiu aspektu tampa pačio dokumentinio kino galimybės kalbėti apie praeitį. Ypač apie trauminę šalies patirtį,“ – programas komentavo jų sudarytoja Mantė Valiūnaitė. 

Aštriabriaunį šiųmetinio festivalio pavidalą formuoja ir kita specialioji programa skirta lygiateisiškumo problematikai. Atrinktus filmus festivalio organizatoriai apjungė klausimu „Kokia tavo istorija?“. Kino seansų metu susipažinsite su realybe, matoma iš diskriminuojamųjų požiūrio taško. „Visi viename ar kitame gyvenimo etape esame susidūrę su diskriminacija. Kažkada mes „per jauni“, „nepakankamai patyrę“, o po keliolikos metų jau „nepakankamai energingi“ ir panašiai. Deja, daugelį iš mūsų diskriminacija lydi visą gyvenimą dėl keistai skambančios pavardės, išvaizdos ar kitų savybių. Norėjome patyrinėti šią svarbią temą iš skirtingų kino kūrėjų požiūrio taškų. Kartu tikimės, kad šių filmų herojų išpažintys praplės akiratį ir suteiks mums visiems ryžto nesitaikstyti su diskriminacija kasdienybėje,“ – kalbėjo festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Festivalio „Mėlynoji programa“ analizuos globalias aplinkosaugos problemas, o „Filmai, padedantys augti“ kvies vaikus ir jaunimą pamatyti pasaulį iš skirtingų paauglių perspektyvos. Pasigalynėti su dokumentinio kino realybe festivalis vilniečius ir kauniečius kvies spalio 12-22 dienomis. Vėliau „Nepatogus kinas“ persikels dar į dešimt  Lietuvos miestų. Spalio 25-29 d. festivalio seansai vyks Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje ir Tauragėje, o lapkričio 2-5 d. dalį festivalio programos galės pamatyti Ukmergės, Varėnos, Anykščių, Marijampolės ir Rokiškio žiūrovai. Visas programas ir juose esančių filmų aprašymus galima rasti festivalio tinklalapyje.  Kaip ir kiekvienais metais festivalio filmus galima pamatyti už pasirinkto dydžio auką, mažiausia auka – 1 centas.


Šiame straipsnyje: Nepatogus kinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių