Festivalis „Nepatogus kinas“ ieškos sprendimų plastiko keliamiems iššūkiams

  • Teksto dydis:

Dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ kviečia atkreipti dėmesį į nepatogius, bet aktualius aplinkosaugos klausimus ir ieško šiuolaikinės vartotojų visuomenės sukeltų ekologinių problemų sprendimų. Šiemet viena svarbesnių „Žaliosios“ programos temų – atliekų perdirbimas. Ją gvildens dokumentika „Plastikinė Kinija“ ir didžiausios pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ inicijuota diskusija „Atliekų terapija: perdirbti negalima teršti“.

Kasdien yra išmetama begalė daiktų, pradedant vienkartiniais puodeliais ir baigiant elektros prietaisais. Dažnai yra manoma, kad pigiau nusipirkti naują daiktą, nei pataisyti sugedusį. Atsainus požiūris į atliekas ir jo keliamas globalias problemas pasufleravo nepatogią, tačiau reikalingą atliekų terapijos temą.

„Šiuolaikinė vartotojų visuomenė sukuria atliekų perteklių. Nebegalime ignoruoti tiesioginio ryšio tarp mūsų kasdienių pasirinkimų ir jų pasekmių ateityje. Esame tarptautinio Europos gamintojus ir importuotojus vienijančio tinklo dalis, todėl prisidedame prie globalių problemų sprendimo. Inicijuodami atvirą visuomenės, valstybės ir verslo atstovų diskusiją ieškome priemonių, kurių privalome imtis jau dabar, siekdami pakeisti vartotojiškus įpročius ir iš esmės permąstyti ydingą atliekų vertės grandinę,“ – sako didžiausios licencijuotos pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos Lietuvoje „Žaliasis taškas“ marketingo ir komunikacijos vadovė Simona Rasalė.

Organizuojamoje diskusijoje atliekų tvarkymo sektoriaus dalyviai, aplinkosaugos ekspertai ir entuziastai aptars galimybes rūšiuoti lengvai ir patogiai, sulaužys atliekų surinkimo ir perdirbimo mitus, įvardins efektyviausius atliekų terapijos būdus. Diskusija siekiama, kad atliekos taptų ne tik purvina, atstumiančia tema, bet ir daug žadančia, žiedinės ekonomikos principus išpildančia ateities žaliava.

Diskusiją moderuos žurnalistė Rasa Tapinienė, patirtimi ir idėjomis dalinsis Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Agnė Bagočiutė, „Žaliasis taškas“ generalinis direktorius Kęstutis Pocius, tinklaraščio „Dar kas nors“ autorė Ieva Vilkė ir socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360“ įkūrėjas Giedrius Bučas.

Prieš diskusiją bus rodoma kinų režisieriaus Jiu-Liang Wango dokumentika „Plastikinė Kinija“ („Plastic China“, 2016). Filmo centre – itin populiari medžiaga – plastikas. Beveik visi mus supantys daiktai turi bent dalelę plastiko, tačiau plastikas ir jo atliekos tampa tikru iššūkiu planetos ekologinei gerovei: nesuirstančios atliekos teršia aplinką ir kelia grėsmę žmonijos ateičiai. Didžioji dalis pasaulyje išmetamo plastiko, galiausiai, atsiduria Kinijoje, kur yra perdirbama vienoje iš šimto gamyklų. „Plastikinė Kinija“ pasakoja apie vieną iš tokių gamyklų ir joje dirbančius bei gyvenančius žmones.

„Plastikinė Kinija“ yra vienas iš „Nepatogaus kino“ ir „Žaliojo taško“ pristatomos „Žaliosios“ programos filmų. Šių metų programą sudaro filmai, apimantys platų temų ir problemų spektrą: nuo aplinkosaugos iki šiuolaikinių genetinių tyrimų. „Žalioji“ programa kviečia susimąstyti apie Žemę varginančias problemas ir ką dar reikia nuveikti, jog galėtume drąsiai teigti: „Žemė – visų planeta“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių