Festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ ieškos meilės lobio

Artėjantį savo festivalį Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras šią savaitę publikai pristato naujuose teatro languose – ne tik afišomis, bet ir gyvai. Pro juos matyti, kad ir vasarą teatre vyksta veiksmas.

Įvairus, interaktyvus
Šeštadienį prasidėsiantis Klaipėdos muzikinio teatro XVI tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ savo publikai siūlo 14 renginių.

Operos spektakliai, operinės, simfoninės, chorinės, kamerinės muzikos ir teatralizuoti koncertai, teatro baleto trupės atviros kūrybinės dirbtuvės, akcijos ir atrakcijos liepos 27 – rugpjūčio 25 dienomis vyks ne tik pačiose įvairiausiose Klaipėdos vietose, bet ir pasieks Palangą, Kretingą, Juodkrantę, Nidą ir net Bitėnus Šilutės rajone.

Vieno iš reprezentacinių Klaipėdos miesto festivalių tarptautinį skambesį pabrėš gausus būrys dalyvių ir svečių iš užsienio šalių. Teatro vadovo Ramūno Kaubrio teigimu, šiemet festivalis publikos dėmesio sieks žanrų įvairove bei interaktyvumu ir gali pasigirti partnerių gausa.

Didžiausia „Muzikinio rugpjūčio pajūryje“ naujiena – Gaetano Donizetti dviejų veiksmų komiškos operos „Meilės eliksyras“ premjera rugpjūčio 2 ir 3 d. Ja ir kitais renginiais festivalio šeimininkai siekia, kad publika patirtų ypatingą gyvenimo, kūrybos ir meilės džiaugsmą. „Kviečiame visus ieškoti meilės lobio – visa programa sukoncentruota į jo paieškas, – intrigavo teatro vadovas. – Tai bus tikra kultūros šventė.“

Su būriu svečių
Tarp laukiamiausių festivalio svečių – akustinės gitaros virtuozas Christos Tzifakio iš Graikijos, surengsiantis du solinius koncertus. Jis pristatys savo kūrybos kompozicijas, šiuolaikines flamenko interpretacijas.

Premjerinį spektaklį režisuoja Daina Adamkevičiūtė, atvykusi iš Austrijos. O jo vieną iš pagrindinių vaidmenų atliks viešnia iš Latvijos operos teatro Inga Šlubovska, dainuosianti Adinos partiją. Kadangi opera skambės originalo kalba, su solistais dirba pianistas, vokalo pedagogas Marco Borroni iš Milano „La Scala“ operos studijos. Jis yra ir „Meilės eliksyro“ dirigento Dainiaus Pavilionio asistentas.

Prieš premjerą teatre svečiuosis garsi Lietuvos žolininkė Adelė Karaliūnaitė. Ji visus vaišins iš žolelių padarytu meilės eliksyru, burs ir patars, kaip išlikti sveikiems ir mylimiems.
Festivalį užbaigsiančiame teatralizuotame koncerte „Sapnai apie Brodvėjų“ pasirodys Baltarusijos akademinio muzikinio teatro solistė Margarita Aleksandrovič.

Pasodins gluosnį
200-osioms Giuseppe Verdi gimimo metinėms bus dedikuota festivalinė operos naktis Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje – ten rugpjūčio 16-ąją bus atlikta šio italų kompozitoriaus opera „Traviata“.

G.Verdi po savo premjerų pasodindavo po medelį. Jo garbei po „Traviatos“ festivalio organizatoriai Klaipėdos universiteto botanikos sode pasodins gluosnį.

Klaipėdos ir Juodkrantės bažnyčiose bus surengti nemokami sakralinės muzikos koncertai. Juose skambės baroko epochos kūriniai, kuriuos atliks vilnietis vargonininkas Balys Vaitkus, Klaipėdos muzikinio teatro choras ir solistai. „Šių koncertų metu raginsime aukoti Šv. Pranciškaus onkologijos centrui“, – apie festivalio labdaros misiją sakė jo koordinatorė Edita Lubickaitė.

Opera – italų kalba
Nors Klaipėdos muzikiniame teatre operos dažniausiai skamba lietuviškai, šįkart nuspręsta kitaip: „Meilės eliksyras“ bus atliekama kaip buvo parašyta – itališkai, o publikai viską suprasti padės pažodinis vertimas titruose bei spektaklio programėlė su libretu.
 

„Netikiu, kad Klaipėda yra provincija ir šio spektaklio nepriims, nelankys, – kalbėjo jo dirigentas D.Pavilionis. – Pasaulyje įprasta, kad klasikinės operos statomos originalo kalba, nes išvertus į svetimą kalbą neįmanoma perteikti visko, ką sumanė kompozitorius. Pasikvietėme žmogų iš „La Scala“, ten jis daug metų dirbo, padėdamas statyti italų operas. Dabar padeda ir mums. Klaipėdos publika gaus galimybę išgirsti kokybišką italų kalbos tarimą.“

D.Pavilionis aiškino, kad pastatymui pasirinkta būtent ši opera, nes ji labai populiari pasaulyje, jos muzika puiki ir jis tiki, kad ji nestokos klausytojų, nors ir Lietuvoje statoma nebe pirmąsyk.

Stato šiuolaikiškai
„Meilės eliksyro“ režisierė D.Adamkevičiūtė pastebėjo, kad neseniai Vilniuje pastatyta ši opera leidosi į istorinį interpretavimą. „O Klaipėdoje mes kuriame labai šiuolaikišką spektaklį, atsižvelgdami į esamas aplinkybes – sceną, apšvietimo galimybes ir... klaipėdietiškos vasaros ypatumus, – pasakojo ji. – Norėjosi lengvo turinio, atlikėjai spektaklį dar praturtins savais bruožais. Veiksmas vyksta kavinėje. Ši erdvė tampa ir miesto krantine, promenadų vieta – gyva, pulsuojančia, su vasariška kurortine atmosfera. Joje gyvenimo aktualijos pinasi labai natūraliai, neperspaustai. Ne stebuklų darymas čia svarbiausia. Stengiamės viską priartinti prie tikrovės. Mano raktas į šį spektaklį – mintis, kad meilės eliksyras yra akyse. Įsimylėjusių dviejų žmonių akyse. G.Donizetti – melodizmo genijus. Todėl komiškumas čia – ne cirko pobūdžio, jis susipina su gyvenimo veiksmu ir todėl yra labai natūralus. Spektaklio scenografija – šviesi, rūbai – vasariški, elegantiški, viskas – pasteliška, daug baltos spalvos.“

Italas M.Borroni tvirtino, kad padeda solistams tinkamai dainuoti itališkai – perteikti itališkų žodžių spalvas.Jie labai stengiasi, ir jis mano, kad tai bus puikus spektaklis.

Vieną iš pagrindinių – Nemorino vaidmenį „Meilės eliksyre“ ruošiantis Tomas Pavilionis neslėpė, kad tai sudėtinga tenoro partija, nes reikalauja labai didelės ištvermės: „Ir tai vokalistui – labai didelis iššūkis. Šis personažas per visą spektaklį beveik neišeina iš scenos. Nėra paprasta – didelis vaidmuo, daug mizanscenų, reikia keistis... Teko matyti gal 12 Nemorinų, bet niekur nemačiau, kad šis veikėjas būtų toks šiuolaikiškas. Dažniausiai jis būdavo kaimo berniokas. Čia gi – fotografas, tiesa, nepasiturintis...“

Klaipėdiečio siuita
Nors oficialiai festivalis prasidės tik šeštadienį, jau penktadienį 19.30 val. Teatro aikštėje į Jūros šventę įsilies Klaipėdos muzikinio teatro muzikanto, dar žinomo kaip aranžuotojas Rimanto Giedraičio simfoninė siuita orkestrui ir chorui „Sudie, Maiklai“ M.Jacksono repertuaro motyvais. Ją atliks Klaipėdos muzikinio teatro artistai. Rugpjūčio 9-ąją „Sudie, Maiklai“ skambės Palangoje jau kaip „Muzikinio rugpjūčio pajūryje“ projektas.

R.Giedraitis pasakojo, kad šis kūrinys atsirado jam pačiam nelauktai ir netikėtai: „Tai buvo konkretus Gintaro Rinkevičiaus užsakymas jo orkestrui. Man tai buvo didelė avantiūra, nes nesu profesionalus kompozitorius. Pati idėja nėra originali, yra analogiškas kūrinys grupės „Queen“ kūrybos motyvais. Su malonumu to ėmiausi, nors tokios apimties kūryba man buvo naujiena. 2010-aisiais Kongresų rūmuose Vilniuje įvyko premjera. Taigi tai nėra naujas kūrinys ar sukurtas specialiai Jūros šventei, nors bus atliekamas Teatro aikštėje jos metu.“

Anot R.Giedraičio, jam atsirenkant M.Jacksono dainas svarbiausia buvo ne jų populiarumas, o kiek jos tinka tokiam kūriniui, kuris skamba gana akademiškai. Partitūrą jis parašė per beveik keturis mėnesius. Ją dedikavo savo žuvusiam sūnui, kuris irgi buvo muzikantas, fleitininkas, irgi bandė rašyti muziką...

Šio vakaro atlikimas, R.Giedraičio teigimu, mažai skirsis nuo vilnietiškojo. Gal net geresnis bus, nes dabar dainuos daug gausesnis choras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių