„Facebook“ labirintuose atgimsta pamiršti jausmai

Interneto socialiniuose tinkluose įvyksta tikrų stebuklų, rašo JAV žurnalas “Time”. Išnykus atstumams tarp žmonių, atsirado daugiau galimybių įgyvendinti savo svajones.

Prisiminė pirmąjį bučinį

Amerikietė Elise Garber ištekėjo už vyro, su kuriuo pirmą kartą pasibučiavo. Jie susitiko vasaros stovykloje, tuomet jai buvo penkiolika. Paaugliai bendravo visą vasarą, bet meilės nuotykis buvo trumpas. Jie išsiskyrė ir vėl susitiko po 22 metų socialiniame tinkle „Facebook“.

„Net nežinau, kodėl vėl jį suradau“, - prisipažino 37 metų moteris, gyvenanti Čikagoje. Ji rodė bendradarbei, kaip veikia „Facebook“ paieškos sistema, ir įvedė vaikino, kurį pirmą kartą pabučiavo, vardą - Harlanas Robinsas. Paraginta bendradarbės E.Garber nusiuntė jam žinutę. Moterį pradėjo kamuoti abejonės. Ar jis atsakys? Ar įtrauks ją į draugų sąrašą? Galbūt kalbinti buvusį vaikiną iš vasaros stovyklos nėra normalu?

„Facebook“ vartotojų amžiaus vidurkis pamažu auga. Socialinis tinklas tapo populiarus ne tik tarp studentų, bet ir tarp 30-mečių, 40-mečių ir net 50-mečių. Vyresniems vartotojams atsirado puiki galimybė susisiekti su pamirštais draugais ir žmonėmis, kuriems kažkada jautė aistrą.

Atvėrė laiko kapsulę

„Per „Facebook“ yra žymiai lengviau žengti pirmą žingsnį ir vėl kažką surasti, - aiškino Kolumbijos universiteto psichologas Raineris Romero Canyasas. - Žmonės gali pabandyti susisiekti su kitais, nebijodami, kad juos atstums.“

Laikraštis „The Boston Phoenix“ netgi sugalvojo naują terminą apibūdinti žmonėms, bandantiems atgaivinti seniai užgesusią meilę, - retroseksualai.

„Tu tarsi atidarai laiko kapsulę“, - apie savo patirtį pasakojo 34 metų Drew'as Petersonas iš Niujorko. Prieš keletą metų jis rado savo studijų laikų merginą socialiniame tinkle „MySpace“. Jaunystėje jie artimai bendravo dvejus metus, o paskutinį kartą matė vienas kitą per išleistuvių vakarėlį. Po šešiolikos metų jie vėl ėmė bendrauti „MySpace“ tinkle. D.Petersonas nusprendė nuskristi į San Franciską, kad vėl pamatytų moterį, kadaise pavergusią jo širdį.

„Aš žinojau, kad nebus tokios atomazgos, kaip romantinėse komedijose, - juokiasi D.Petersonas. - Tiesiog norėjau vėl ją pamatyti.“

Pora bendrauja iki šiol, bet šįkart - tik kaip draugai.

Nusivylimai ir atradimai

Retroseksualumą lemia stiprus ir nevaldomas nostalgijos ir susidomėjimo mišinys, tvirtina psichologai.

„Kažkas viduje suvirpa, kai randi savo buvusią draugę. Pasidaro įdomu, kaip ji dabar atrodo, ar tu jai vis dar patinki, - aiškino Džordžijos universiteto mokslininkė Keith Campbell. - Lengva pasinerti į fantazijas, kaip kitaip galėjo susiklostyti gyvenimas.“

Los Andžele gyvenanti 30-metė Jillian Stein nuvyko trims dienoms į Floridą ir susitiko su trimis buvusiais vaikinais, kuriuos rado socialiniuose tinkluose. Jos 12-os klasės meilė dabar yra laimingai vedęs ir labai norėjo supažindinti ją su savo vaiku.

Antro susitikimo J.Stein labai bijojo, nes tai buvo jos pirmoji meilė. „Galvojau, kad negalėsiu nė žodžio ištarti, nes jis man labai patiko“, - pasakojo moteris. Ir jis jautė jai simpatiją. Susirašinėdami socialiniame tinkle jie vis kaltindavo vienas kitą dėl iširusių santykių ir galų gale nusprendė susitikti.

Tačiau pamačiusi jį bare, J.Stein labai nusivylė. Vyras priaugo svorio, dirbo neperspektyvų darbą ir buvo jau tris kartus vedęs. „Aš pasakiau: ne, ačiū“, - juokėsi J.Stein.

Trečias susitikimas su vaikinu, su kuriuo ji tiesiog glamonėdavosi galinėse stadiono eilėse, buvo visai kitoks. Jie kartu papietavo, bet pokalbis nesimezgė, atrodė nenatūralus. Jie susitiko dar kartą, nuėjo į baseiną ir po kelių kokteilių jau bučiavosi. J.Stein pernakvojo pas jį, o ryte grįžo į tėvų namus.

„Man jau 30 metų, o motina taip įsiuto“, - juokėsi moteris. Ji pasijuto tarsi grįžusi į studijų laikus.

J.Stein negali paaiškinti, kodėl taip pasielgė. Jie pažinojo vienas kitą, daug bendravo „Facebook“ tinkle. Jų pasimatymas nebuvo vienos nakties nuotykis, tačiau ir neperaugo į tikrus santykius. Jie turėjo bendrą istoriją, kažkokį bendrą ryšį, ir pagaliau padarė tai, apie ką visuomet svajojo, bet nesiryžo pabandyti būdami jauni.

„Buvo labai smagu, - prisiminė J.Stein. - Viskas baigėsi nuostabiai, atsirado kažkoks keistas saugumo jausmas.“

Antras bandymas - sėkmingas

O kaipgi susiklostė E.Garberio ir H.Robinso gyvenimas? Jis primena tikrą romantinę komediją. H.Robinsas prisiminė savo paauglystės draugę iš vasaros stovyklos ir atsakė į jos žinutę. Jie sutarė susitikti, o kai pamatė vienas kitą, viduje kažkas spragtelėjo. Jie kalbėjosi visą naktį, kitą dieną vėl ėjo pasivaikščioti ir galų gale nusprendė pabandyti dar kartą. Ir viskas puikiai pavyko.

E.Garber išėjo iš darbo reklamos agentūroje ir persikėlė į Sietlą, kad būtų kartu su juo. Rugsėjo pradžioje jie susituokė.

„Atvirai pasakius, bijojau, kad vėl susitikę visą vakarą kalbėsime apie vasaros stovyklą“, - juokiasi H.Robinsas.


Šiame straipsnyje: Facebookpirmoji meilė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių