Europos kino mokyklų studentai mokosi pasakoti šokio kalba

Jau penkioliktą kartą Juodkrantėje įsikūrė „Vasaros MEDIA studija“. Kūrybinės kino gamybos dirbtuvės subūrė Europos kino mokyklų studentus, kurie tobulina profesinius įgūdžius, įgyvendindami kūrybines idėjas.

Apie 70 studentų iš 16 Europos šalių, susiskirstę į kūrybines grupes, jau savaitę filmuoja įvairiose Neringos vietose. Kiekviena komanda kuria dešimties minučių filmuką, kuriame istorijas mokosi pasakoti ne tik kino, bet ir šokio, judesio kalba.

„Šiemet pasirinkome šokį kine – gerai pagalvojus, nėra filmo, kuriame tam tikra prasme nebūtų aktoriaus judesio arba šokio. Kaip jį nufilmuoti, kaip jį įgarsinti, kaip jį sumontuoti – tai didžiulė dilema kinematografininkams“, – tvirtina projekto „Vasaros MEDIA studija“ vadovė Inesa Kurklietytė.

Anglijoje režisūrą studijuojantis Pijus Mickus sako, kad nufilmuoti šokį nėra lengva. Tačiau galimybės – tikrai neribotos.

„Tiesiog kine yra labai griežtos taisyklės, kur galima eiti, kur ne, kad viskas būtų ryškiai sufokusuota. O šokėjai yra įpratę truputį laisviau elgtis erdvėje. Taigi reikia daug pastangų suderinti operatoriaus ir šokėjo darbą“, – teigia projekto dalyvis P. Mickus.

Nuo 5-erių metų šokanti, dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje režisūrą studijuojanti Indrė Pivoraitė sako, kad šiose dirbtuvėse įgyta patirtis – nauja. Šokis kine gerokai skiriasi nuo šokio scenoje.

„Daugiau yra kažkoks vaizdas, kurį tu turi parodyti ir techniškai, ir ne tik. Bet kine – tai yra istorija, ir kiekvienas judesys gali reikšti kažkokį žodį, kažkokią mintį“, – teigia I. Pivoraitė.

Kiekviename filmo kūrimo etape – rašant scenarijų ,filmuojant, montuojant – studentų grupes konsultuoja dėstytojai iš Jungtinių Valstijų, Belgijos, Latvijos ir Lietuvos.

Po dvi savaites trukusių studijų dalyviai pristatys dešimt trumpametražių šokio filmų, kurie vėliau bus rodomi kino teatrų salėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių