Erškėtrožių vantos galimybės kūrėjų akimis

Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjunga išleido trečiąją Vidos Gustaitytės-Bubnienės ir Algirdo Radvilavičiaus humoro ir satyros knygą, kuri vadinasi "Erškėtrožių vanta". Vida epigramas kūrė Algirdo kūrybinio palikimo epigramoms.

Atsako į klausimus

V.Gustaitytė-Bubnienė "Erškėtrožių vantą" kūrė jau be žinomo bendraminčio – pernai mirusio karikatūristo A.Radvilavičiaus, su kuriuo buvo išleidusi dvi epigramų ir karikatūrų knygas. Tad moteriai teko naudotis A.Radvilavičiaus kūrybiniu palikimu, kurį jai patikėjo velionio dukra Jolanta Tribandienė. Beje, tai būtų buvusi penktoji karikatūrų meistro A.Radvilavičiaus knyga.

Šioje, trečiojoje, kūrybinio dueto knygoje skaitytojai ras šmaikščius atsakymus žodžiu ir piešiniu į įvairius šiandienos klausimus. Pavyzdžiui, koks esminis skirtumas tarp sėdinčio ir vaikščiojančio vaikelio, kada diagnozuojama sklerozė, kokį kryželį nešasi vaikas į darželį, kas žmogaus kantrybę bando, ką galima muziejuje kojomis liesti, kur patenka mokesčių pritrenktieji ir pan. Knygos kūrėjai žavi minties taiklumu, šmaikštumu, netikėtu požiūriu į įgrisusias temas ar nūdienos aktualijas. Toks kūrybos stilius buvo būdingas ir dviem ankstesnėms šio kūrybinio dueto knygoms, kurios radosi visai neatsitiktinai.

Pati atrinko karikatūras

Pasak V.Gustaitytės-Bubnienės, ji priklauso Kauno Šilainių bendruomenės centro Poečių klubui "Auksinė rožė", kurį įkūrė būtent A.Radvilavičius.

Suprantama, ši pažintis turėjo įtakos bendros kūrybos pradžiai, tačiau Vida greičiausiai nebūtų drįsusi imtis jai neįprasto poezijos žanro – epigramų kūrybos, jei prieš daugelį metų Aleksas Dabulskis nebūtų "palaiminęs" jos pirmųjų žingsnių šiame kūrybos bare. Štai kodėl poetė V.Gustaitytė-Bubnienė ilgai nesvarstydama prieš kelerius metus priėmė Lietuvos karikatūristų asociacijos nario, "Šluotos" žurnalo išplukdyto į tarptautinius karikatūros vandenis, A.Radvilavičiaus pasiūlymą bendradarbiauti.

Vida prisipažįsta – jai miela kurti epigramas iš pirmo žvilgsnio naivioms A.Radvilavičiaus karikatūroms, jų personažams – apvalių figūrų žmogeliams su agurkėlio formos nosimis. Kūrėjai artimi, suprantami šių personažų paprastučiai dialogai, gebantys apnuoginti kurią nors kruopščiai slepiamą, bet visiems žinomą tiesą. Vida karikatūras knygai pati atrinko iš gausaus karikatūristo kūrybinio palikimo.

Nepagiežinga knyga

Karikatūristo kūrybiniame palikime apstu karikatūrų su jo paties sukurtais lakoniškais dialogais, tačiau net ir tokiais atvejais Vida papildo linksmus piešinius savo epigramomis. Kai kurias jų galima pacituoti net ir be piešinio. Pavyzdžiui: "Nebijokime / viskuo nusivilti – / juk tik pasiekę dugną / pradėsime... kilti" arba "Nenuplaunama / dėmė, / kurios vardas / KGB". Tačiau knygoje apstu karikatūrų, kuriose jų autorius neįrašė jokių dialogų.

V.Gustaitytė-Bubnienė savo epigramomis paryškina tokių piešinių turinį ar suteikia jiems nūdienos spalvų, praplečia karikatūros prasmę. Štai knygos pavadinimą atspindinčioje karikatūroje vienas iš nuogalių pirtyje plakasi erškėtrožių vanta, o Vida šį epizodą paaiškina moralia epigrama: "Tik saviplaka / padės, / jei vanosies / iš širdies!" O štai nepiktą, nepagiežingą karikatūristo žvilgsnį į viagrą lydi toks pat neįžeidžiantis komentaras: "Seniui – viagros / tabletytė, / ir bobulės / veidas švyti".

Nuotaiką keliančioje knygoje jos kūrėjai yra pastabūs, ironiški, kartais kandus, dažnai sukeliantys juoką pro ašaras, bet niekada neįžeidinėjantys. Minint dailininko karikatūristo A.Radvilavičiaus pirmąsias netekties metines, ši graudžiai linksma knyga išleista jo dukros Jolantos ir epigramas rašiusios V.Gustaitytės–Bubnienės lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių