Po sunkios ligos mirė garsus kompozitorius J. Andrejevas

  • Teksto dydis:

Antradienį po sunkios ligos mirė žymus kompozitorius, pianistas, pedagogas profesorius Julius Andrejevas, pranešė Lietuvos kompozitorių sąjunga.

Kompozitorius mirė eidamas 75-uosius metus.

Užuojautą dėl jo mirties pareiškė kadenciją baigiantis kultūros ministras Šarūnas Birutis.

„Netekome talentingo muziko ir iškilaus pedagogo, tačiau profesorius Julius Andrejevas savo meilę muzikai, savo patirtį ir meistriškumą perdavė mokiniams. Mūsų atmintyje išliks jo nuveikti darbai, muzikinis palikimas“, – sakė jis.

J. Andrejevas buvo žinomas fortepijono pedagogas, dirbęs Lietuvoje įvairių lygių muzikos mokyklose, taip pat privačioje Vigo konservatorijoje Ispanijoje. Kompozitoriaus kūryboje dominuoja kūriniai fortepijonui, pedagoginis repertuaras ir kamerinė muzika.

J. Andrejevas gimė 1942 m. sausio 7 d. Kaune. Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija, LMTA) baigė Aldonos Dvarionienės fortepijono (1965) ir Eduardo Balsio kompozicijos (1971) klases. 1964–2011 su pertraukomis dėstė Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokykloje, nuo 1965 m. (su pertrauka 1991–1998) dirbo LMTA. Nuo 1989 m. – LMTA docentas, nuo 2010 m. – profesorius.

1974–1982 metais J. Andrejevas buvo ansamblio „Musica Humana“ klavesinininkas ir pianistas. 1984–1989 m. ėjo Lietuvos kompozitorių sąjungos (LKS) valdybos sekretoriaus, 1989–1991 m. – LKS pirmininko pareigas. Nuo 1991 iki 1998 m. kompozitorius gyveno Ispanijoje, dėstė Vigo privačioje konservatorijoje „Mayeusis“, vadovavo fortepijono skyriui, buvo direktoriaus pavaduotojas, nuo 1996 – profesorius. 1999–2001 m. J. Andrejevas užėmė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinio direktoriaus postą.

Kūriniai skambėjo visame pasaulyje

J. Andrejevas buvo vienas iš B. Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkurso, organizuojamo nuo 1974 m., iniciatorių. Kaip atlikėjas koncertavo buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose, Čekoslovakijoje, Jugoslavijoje bei Prancūzijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Ispanijoje, Izraelyje. Kompozitoriaus kūriniai skambėjo tarptautiniuose festivaliuose Lietuvoje, Vokietijoje, Izraelyje, Japonijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Ispanijoje, Suomijoje, JAV, Rusijoje.

1987 m. J. Andrejevui suteiktas Nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas, 2000 m. apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės medaliu, 2012 m. apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.

Iš pradžių J. Andrejevas savo kūrybinę veiklą daugiausia siejo su teatru, parašė muziką ne vienam dramos spektakliui, kino filmui. Vėliau daugiausia dėmesio kompozitorius skyrė smulkių formų kameriniams žanrams, muzikai vaikams, pedagoginiam repertuarui.

Savo kūryboje J. Andrejevas rėmėsi tiek klasikinėmis tradicijomis, tiek ir įvairiomis XX a. muzikos išraiškos priemonėmis (serijine technika ir kt.). Jo muzikai būdingas emocinis raiškumas, nuosekli dramaturgija, muzikinės medžiagos vieningumas, dažnai pasitelkiami polidermiškumas bei poliritmija. (vaizdo įrašus galite rasti čia)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių