E. Nekrošiaus „Vėlinės“ Lenkijoje pripažintos geriausiu sezono spektakliu

  • Teksto dydis:

Prieš pradedant naująjį sezoną Vilniaus teatrą „Meno Fortas“ pasiekė žinia iš kaimyninės Lenkijos. 250-ies metų jubiliejų švenčiantis Varšuvos Nacionalinis teatras kaip vieną centrinių jubiliejinio sezono įvykių pristatė lietuvių režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklį „Vėlinės“ pagal Adomo Mickevičiaus poetinę dramą.

Spektaklio premjera įvyko šių metų kovo 10 dieną ir iš karto sulaukė audringos kritikų, žiūrovų ir teatrinės visuomenės reakcijų.

Kas mėnesį leidžiamas žurnalas „Teatr“, apžvelgdamas praėjusį 2015–2016 metų Lenkijos teatro sezoną, pripažino „Vėlines“ geriausiu sezono spektakliu. Įtakingiausio teatrinio žurnalo vyriausiasis redaktorius Jacekas Kopcińskis pranešė, kad lietuvių režisieriaus sukurtam spektakliui skiriamas Konrado Swinarskio vardo apdovanojimas.

K. Swinarskis – Lenkijos teatro, televizijos, kino ir operos režisierius, inscenizacijų autorius, scenografas. Jis sukūrė savo nepakartojamą stilių, kuris darė didelę įtaką iškiliausiems ir originaliausiems teatro režisieriams – Krystianui Lupai, Jerziui Jarockiui, Kszyštofui Warlikovskiui ir kitiems. 1975 metais 46-erių metų K. Swinarskis tragiškai žuvo sudužus į Damasko oro uostą besileidžiančiam lėktuvui.

Įamžindamas režisieriaus vardo atminimą žurnalas „Teatr“ jau 1976 metais įsteigė K. Swinarskio apdovanojimą ir kasmet juo pagerbia geriausią sezono spektaklį parodytą Lenkijos teatruose. Pirmasis šio apdovanojimo laureatas – legendinis režisierius Andrzejus Wajda. E. Nekrošius yra vienas iš nedaugelio, kuriam šis apdovanojimas skiriamas jau nebe pirmą kartą. 1997 metais geriausiu sezono spektakliu buvo išrinktas legendinis režisieriaus „Hamletas“, kuris buvo pristatytas tuometiniame Torunės festivalyje „Kontakt“. Be to, E. Nekrošius yra vienintelis užsienietis, kuriam skirtas K. Swinarskio apdovanojimas.

Pristatydamas lietuvių darbą Nacionalinis Varšuvos teatras pabrėžia, kad poetinė A. Mickevičiaus drama, interpretuojama lietuvio, žinomo dėl savo unikalios teatrinės kalbos, išsiskiria dvasingumu, nacionaliniais ir egzistenciniais, bei asmenybės tragedijos aspektais.

Pasak pagrindinį Gustavo-Konrado vaidmenį spektaklyje sukūrusio Grzegorzo Maleckio režisierius neskyrė ypatingo dėmesio nacionalinio išsivadavimo ir patriotizmo temoms. E. Nekrošius ieškojo „Vėlinėse“  kažko daugiau, kažko gilesnio. E. Nekrošiaus „Vėlinės“ – apie tai, su kuo susiduria filosofija, menas, kultūra ir religija jau tūkstančius metų. Tai spektaklis apie Dievo paieškas ir bėgantį laiką.

E. Nekrošiui Varšuvoje talkino „Meno Forto“ kūrybinė grupė: scenografas Marius Nekrošius, kostiumų dailininkė Nadežda Gultiajeva, šviesų dailininkas Audrius Jankauskas.

Iškilminga K. Swinarskio apdovanojimų ceremonija įvyks Varšuvos teatro institute spalio viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių