E. Muncho „Merginos ant tilto“ nupirktos už 54,5 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

Edvardo Muncho (Edvardo Munko) paveikslas „Merginos ant tilto“ (Pikene pa broen) pirmadienį buvo parduotas už 54,5 mln. dolerių (50,6 mln. eurų) aukcione Niujorke.

Ši suma yra antra didžiausia, sumokėta aukcionuose už šio norvegų tapytojo darbus, pranešė aukcionų namai „Sotheby's“.

1902 metų paveikslas, kuriame pavaizduotos moterys spalvingomis suknelėmis tamsaus, bauginančio peizažo fone, buvo parduotas už sumą, gerokai didesnę nei aukciono „Sotheby's“ prognozuoti maždaug 50 mln. dolerių (46,5 mln. eurų).

Šis paveikslas rekordus pasiekia kaskart, kai tik būna parduodamas aukcione. 2008 metais jis buvo nupirktas už 30,8 mln. dolerių, nors 1997-aisiais už jį sumokėta „tik“ 7,7 mln. dolerių.

Garsiausias E. Muncho paveikslas „Klyksmas“ buvo brangiausias kada nors aukcionuose parduotas jo darbas: 2012 metais jis buvo nupirktas už 119,9 mln. dolerių.

„Merginos ant tilto“ buvo vienas pagrindinių paveikslų, pasiūlytų per „Sotheby's“ impresionizmo ir moderniojo meno aukcioną. „Sotheby's“ ir jų konkurentų „Christie's“ rudens sezono aukcionai tęsis visą savaitę.

Pirmadienį „Sotheby's“ aukcione už 12,9 mln. dolerių (12 mln. eurų) buvo parduotas Pablo Picasso (Pablo Pikaso) 1963 metų paveikslas iš serijos „Dailininkas ir jo modelis“. Prieš aukcioną jis buvo vertinamas 12–18 mln. dolerių.

Šiame pirmajame savaitės aukcione, kuriame asmeniškai ar telefonu dalyvavo daugiau kaip 600 kolekcininkų ir pirkėjų iš viso pasaulio, už paveikslus ir skulptūras iš viso buvo gauta apie 151,9 mln. dolerių (141 mln. eurų).

Tarp meno kūrinių, kurie turi būti parduoti šią savaitę, taip pat yra Claude'o Monet (Klodo Monė) 1890–1891 metais nutapytas paveikslas iš šieno stirtų serijos. „Christie's“ už jį tikisi 45 mln. dolerių (41,8 mln. eurų).

Tarp kitų „Christie's“ siūlomų darbų yra Willemo de Kooningo (Vilemo de Koningo) įspūdingasis „Be pavadinimo XXV“ su šiam olandų ir amerikiečių dailininkui būdingais energingais, spalvingais potėpiais. Už jį tikimasi gauti 40 mln. dolerių (37 mln. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių