Dvare susipynė fotografija, šokis ir muzika

  • Teksto dydis:

Spalio 22 d. 15 val. Babtyno-Žemaitkiemio dvare įvyko 18-oji fotomenininko Iridijaus Švelnio fotografijų paroda-performansas "Migrena".

Tikrų išgyvenimų energija

Vienoje kūrybinėje erdvėje susijungė fotografija, šokis ir muzika. Autorius eksperimentuoja technikomis, ieško patrauklesnių žiūrovui fotografijos eksponavimo, pateikimo variantų ir kuria interaktyvias aplinkas, siekdamas pasiekti žiūrovo sielą, sukelti emocijas. Kūriniuose susijungia triada: filosofija, fotografija ir psichologija. Tai neatsiejami elementai, kurių pagrindu autorius, apeliuodamas į žiūrovo sielos gelmes, padeda jam atskleisti jo paties asmenybę.

Per dvejų metų kūrybos laikotarpį I.Švelnio parodos buvo surengtos ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje bei Didžiojoje Britanijoje.

Fotografijų ciklas "Migrena" sukurtas kartu su modeliu Alvyda Andriekute. Jos vidiniai išgyvenimai per migrenos priepuolius užfiksuoti fotografijos kadruose.

Fotografijų ciklas "Migrena" sukurtas kartu su modeliu Alvyda Andriekute. Jos vidiniai išgyvenimai per migrenos priepuolius užfiksuoti fotografijos kadruose. Tai tikrų išgyvenimų energija, begaliniu pliūpsniu sklindanti iš kūrinio, besąlygiškai pasiekdama žiūrovą ir sukeldama jam stiprių emocinių ir vidinių išgyvenimų, kurie nukreipti asmenybės vystymo link.

Modelio prisiminimai

Fotografas kartu su modeliu sukurtu kūriniu atskleidžia ne tik emocijas, kurias sukelia migrena. Jie, pasirinkę šią ligą kaip pagrindą, kalba platesniu aspektu – apie ligas, su kuriomis laimėti kovą gali tik tie, kurie sugeba susidraugauti ar bent susigyventi su ja. Tai ne tik migrena, tai baimės ir nerimo liga, cukraligė, epilepsija, šizofrenija ir kitos, kurios ateina su trenksmu ir palieka po priepuolio nualintą esybę.

A.Andriekutė dalijasi savo prisiminimais: "Pirmą kartą ji mane aplankė visai netikėtai, neperspėjusi apie save... Tyliai, bet užtikrintai įžengė ir užsibuvo mano gyvenime... Jau aštuoni metai, kaip mes esam vienas kūnas, viena siela. Visada jaučiu jos buvimą šalia, kartais ji nutolusi, o kartais girdžiu jos tankų alsavimą visai čia pat. Kai migrena mane aplanko, aš pasikeičiu ne tik emociškai, bet ir fiziškai. Pakinta mano veidas, jis tarsi pasidalija pusiau, kur viena pusė priklauso man, o kita – migrenai. Užkritęs akies vokas, prisimerkusi, kiek patinusi akis, nukritęs lūpos kamputis, pakitusi odos spalva, perkreipta veido išraiška. Pažvelgus į veidrodį apima dviprasmiški jausmai, atrodo, kad kitas žmogus apsigyveno mano kūne."

Šokėjų ketvertukas

Šiame projekte pasirodė profesionalaus šiuolaikinio šokio atstovai, skambėjo elektroninės muzikos kūrėjų sukurti kūriniai. Projekte dalyvauja šokėjai Valerija Gneuševa, Ana Novickaja, Greta Bernotaitė, Greta Grinevičiūtė, elektroninės muzikos kūrėjai Dainora Aleksaitė ir Rytis Verpečinskas.

Šokėja V.Gneuševa – Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus modernaus šokio specializacijos abiturientė. Šoka Linos Puodžiukaitės ir kviestinių choreografų pastatymuose, kuria choreografines miniatiūras. Pasirodo ne tik Lietuvos, bet ir užsienio scenose.

Kita performanso šokėja – G.Grinevičiūtė. Ji baigė šiuolaikinio šokio bakalauro studijas ir choreografijos magistrą Lietuvos Muzikos ir teatro akademijoje. Aktyviai kuria ir dalyvauja kitų choreografų pastatymuose, tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Šalia šokio Greta aktyviai dalyvauja teatro ir kino projektuose.

Trečia profesionali šokėja – Ana Novickaja. Šokėjos kelią pradėjusi privačioje modernaus baleto studijoje "Exercise", vadovaujant nuostabiai choreografei Christinai Batian, dalyvauja jos pastatymuose ir projektuose. Ana – režisieriaus Žilvino Vingelio spektaklio, jungiančio lėlių, šokio, operos ir šešėlių teatro žanrus, "Lila: slaptas demiurgo žaidimas" šokėja.

Ketvirta profesionali šokėja G.Bernotaitė – tarpdisciplininio meno kūrėja, Meno propagandos interneto portalo įkūrėja. Studijas baigė Lietuvos ir Prancūzijos meno akademijose. Menininkė kūrė PAF, Faber, Château Éphémère ir VIVO Balet meninėse rezidencijose, sukūrė tris personalines parodas, jos darbai eksponuoti Lietuvoje ir užsienyje: Šandongo, Meco, Nansi, Anžė, Niujorko, Oloto ir Logronjo miestuose. Bendradarbiavo su Tyska Samborska, Egle Budvityte, Johanna Kotlaris, Vytautu Jurevičiumi, Zuzanna Ratajczyk, Eog R., Andriumi Pulkauninku, Arnolda Noir, Marine Clamai ir kt.

Psichologinis iššūkis

Kaip atrodo pati migrena? "Bandau pabusti iš vaikystės prisiminimų... Pasaulyje tiek daug žmonių, kodėl ji pasirinko mane? Šis klausimas nuolatos sukasi mano galvoje, ypač tomis sunkiomis akimirkomis, kai nebegaliu kentėti, kai liaujuosi kovoti ir priimu tai kaip neišvengiamybę. Kaip dalį savęs. Gal kiek brokuotą, netobulą, bet tai vis tiek dalis manęs." (Alvyda Andriekutė)

Vidinis suvokimas – koks jis? "Migrena. Kas ji? Kokia ji? Ją ir norėjau užfiksuoti fotografijos pagalba, labiau pažinti savo kitą pusę. Viena pati to neįveikčiau, reikėjo žmogaus, gebančio įlįsti į sielos gelmes, itin subtiliai ir profesionaliai perkelti tai į vizualinį aspektą. Savo mintimis ir vidiniais išgyvenimais pasidalijau su fotomenininku I.Švelniu. Supratome, kad tai bus nemenkas psichologinis iššūkis abiem – man fotografuotis jaučiant skausmą, Iridijui – teko stebėti mano agoniją." (Alvyda Andriekutė)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių