Druskininkų teatro festivalyje – C.Graužinio spektaklio „Nutolę toliai“ premjera

Druskininkų teatro festivalyje – proga pirmiems išvysti naujausią Cezario Graužinio spektaklį pagal Pauliaus Širvio poeziją. Cezario Graužinio spektaklis „Nutolę toliai“ bus rodomas rugpjūčio 4 d. 19 val. „Eglės“ sanatorijos salėje.

Naujoji Cezario Graužinio ir penkių “cezario grupės” aktorių parengta premjera yra gana netikėtas posūkis šių menininkų kūrybiniame kelyje – tai poezijos spektaklis, besiremiantis poeto Pauliaus Širvio kūryba. Druskininkų teatro festivalis bus viena iš pirmųjų vietų Lietuvoje, kur bus parodytas šis spektaklis, kurio oficiali premjera įvyks tik šių metų rudenį Vilniuje, minint poeto 90-ąsias gimimo metines.

Režisierius poezijos spektakliu „Nutolę toliai“ siekia grąžinti į Lietuvos kultūros erdvę Pauliaus Širvio pasaulį, jo unikalią etiką ir poetiką. Laikmečiu, kai cinizmas virsta vertybe, poeto lyriškas atlapaširdiškumas įgyja sukrečiančios, apvalančios jėgos.

Pasak eseisto Valdemaro Kukulo, „Paulius Širvys yra tylaus liūdesio, skaidraus ilgesio ir taurios vienatvės poetas, kurio išgyvenimams adekvačiai pajusti ir suprasti taip pat reikalinga tyla ir vienatvė. Ir – sugebėjimas mylėti, mūsų kasdien vis labiau ir labiau prarandamas“.

Poeto Pauliaus Širvio asmenybė spalvinga, apipinta istorijomis apie jo nepasotinamą ilgesį, sumišusį su gyvenimo džiaugsmu, vienatvę ir drauge gebėjimą užburti minią. Įrašas lietuvių literatūros enciklopedijoje santūriai teigia, kad Paulius Širvys – „vienintelis sovietmečio poetas, virtęs legenda“. Viena iš priežasčių, kodėl Širvio posmai išlieka taip plačiai deklamuojami ir dainuojami – tai ne tik tobulas eilėraščių melodingumas, bet ir talentas paprastai atskleisti kiekviename mūsų slypintį būties graudulį, ilgesingą ir kartu džiaugsmingą.

Režisierius Cezaris Graužinis – vienas garsiausių lietuvių teatro menininkų, kurio vardas labai gerai žinomas ir užsienyje: nuo 2003 m. nuolat dirbantis keliose šalyse tarp Skandinavijos ir Graikijos, 2007 m. apdovanotas Graikijos teatro ir muzikos kritikų sąjungos premija už geriausią režisūrą. Režisierius savo kūrybiniame bagaže turi sukaupęs beveik 30 spektaklių, iš kurių - trečdalis pastatyti užsienio teatruose.

„Cezario grupę“ sudaro penki aktoriai, kartu vaidinantys visuose Cezario Graužinio lietuviškuose pastatymuose: Brigita Arsobaitė, Vilma Raubaitė, Paulius Čižinauskas, Vytautas Kontrimas, Julius Žalakevičius.“cezario grupė“ 2004 m. apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių