Drobėse – žingsniai S. Dariaus ir S. Girėno tragedijos link

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

1933-ieji. Numatytasis maršrutas – Niujorkas–Niufaundlandas, Atlanto vandenynas, Airija–Kaunas. Steponas Darius ir Stasys Girėnas tikėjosi, kad paskutinysis maršrutas – Airija–Kaunas bus pats lengviausias. Deja. Apie dviejų lakūnų drąsų žygį savo tapybos darbais kalba menininkė Judita Budriūnaitė. Tapytoja, priklausanti "Lūžio kartai", atsiriboja nuo itin pamėgtos ekspresionistinės tapymo manieros ir linksta fluxiško požiūrio į meną link.

(Ne)laiminga valanda

J.Budriūnaitės parodoje "Iš Lakūnų plento" nepamatysime ryškių, rėkiančių spalvų, audringų ir nervingų potėpių, kurie bylotų apie tragišką lakūnų nutikimą. Viskas priešingai: spalvos prigesintos, tarsi sutramdytos ir nuramintos.

2013-aisiais sukurtame triptike "Laiminga valanda" autorė per spalvas ir jų išnykimą tarsi klausia, ar dviejų lakūnų nelaimingas įvykis iš lėto pasimiršta žmonių sąmonėje. Pirmame triptiko paveiksle tarp oranžinės, žalios ir pilkos spalvos dėmių aiškiai matyti lėktuvo ir jame sėdinčių dviejų lakūnų, mojančių rankomis, kontūrai. Visuose trijuose tapybos darbuose šis motyvas ir nesikeičia. Keičiasi tik spalvų ryškumas paveiksluose.

Antrame triptiko paveiksle spalvų dėmės pastebimai susilpnėja, lėktuvo ir lakūnų kontūrai – taip pat. Trečiame darbe išnyksta oranžinės ir žalios spalvos dėmės, lieka tik keli brūkštelėjimai. Viską pasiglemžia pilka spalva, susipindama su drobės baltumu. Lakūnų kontūrai nyksta, mojuojančių rankų gestai pasidaro nebe tokie drąsūs. Lakūnai tarsi paskęsta rūke ir amžinybėje.

Spalvų simbolika

Darbų ciklas, pavadintas "1933–2013", sudarytas iš keturių paveikslų. Per visus juos tarsi kino juostoje galima pamatyti, kaip lėktuvas "Lituanica" skrodžia dangų.

J.Budriūnaitė šiame cikle nenutolsta nuo patriotiškumo – pirmame ir antrame ciklo darbuose aiškiai matoma Lietuvos trispalvė, kuri paveiksluose – tarsi ir dangaus, ir visos žemės fonas. Trečiame paveiksle geltona, žalia bei raudona spalvos ima maišytis tarpusavyje. Paveikslo viršuje esantis pilkas fonas ima slėgti ir gramzdinti lėktuvą į paveikslo apačią.

Oficialiais duomenimis, "Lituanicos" katastrofa įvyko dėl audros. Tragedijos naktį siautė smarki audra – ją šiame kūrinyje ir simbolizuoja pilkas fonas. Ketvirtame paveiksle jis beveik išnyksta – lieka tik lėktuvas ir gamtos panoramos vaizdas, sudarytas iš spalvinių dėmių.

Netoli nuo "Lituanicos" žūties vietos buvo dirbamos žemės laukai. Spėjama, kad bandydami leistis lakūnai skrido per žemai ir kliudė miško pakraštyje augusius medžius. J.Budriūnaitės paveikslas tarsi ir byloja: audros debesys pasitraukia, tačiau tariamai saugus prieglobstis ir saugi vieta atneša pražūtingą baigtį.

Atminimo šviesa

Šiemet sukurtame triptike tokiu pat pavadinimu "Laiminga valanda" paveikslai atrodo aplieti aukso dulkėmis – tokį įvaizdį sukelia gausiai naudojama geltona spalva, kuri visiškai nepadengia drobės ir, kaip būdinga autorei, sukuria spalvines dėmes.

Pirmame darbe tik atidžiau įsižiūrėjus tarp geltonos spalvos dėmių, apšvietus saulei spindinčių dar labiau, matyti lakūnų siluetai. Tokia pat maniera, kokia juos labiausiai ir žinome – aukštyn pakeltomis rankomis: Steponas Darius mojuoja, o Stasys Girėnas pridėjęs ranką prie kaktos atiduoda pagarbą.

Antrame darbe, kuriame iš geltonos spalvos dėmių viskas suplaukia į bendrą spalvinį foną lakūnų kontūrai jau daug akivaizdesni. Trečiame paveiksle telieka tik lėktuvo ir lakūnų siluetai, paryškinti geltona spalva. Triptiko paveiksluose varijuojanti geltona spalva simbolizuoja šviesų žuvusių lakūnų atminimą ir svarbią jų skrydžio reikšmę.

Pasaulinėje aviacijos istorijoje S.Dariaus ir S.Girėno skrydis reikšmingas tuo, kad nenusileidę jie išbuvo ore daugiau negu 37 val., su lėktuvu "Lituanica" nuskridę (iki katastrofos vietos) 6 411 kilometrų. J.Budriūnaitė savo parodoje "Iš Lakūnų plento" dar kartą primena, kokia svarbi buvo šių dviejų lakūnų kelionė, ir nors jų tikslas nebuvo pasiektas, tačiau skrydžio reikšmė ir svarba nuo to nenukenčia.


Kas? J.Budriūnaitės kūrinių paroda "Iš lakūnų plento". Iš ciklo "Lūžio kartos vardai".

Kur? Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje.

Kada? Veikia iki rugpjūčio 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių