Dokumentiniams ir animaciniams filmams – 1,2 mln. litų

  • Teksto dydis:

Lietuvos kino centras (LKC) dokumentiniams ir animaciniams filmams gaminti skyrė 1,2 mln. litų. Nedidelė suma rasta ir anksčiau finansinės paramos nesulaukusiam vaidybiniui filmui „Tarp pilkų debesų“ pagal Rūtos Šepetys romaną.

Anot LKC pranešimo, dokumentinių filmų gamybai šiemet skirtas 809 tūkst. litų finansavimas. Iš jų 320 tūkst. litų skirta trims tęstinės pilnametražių dokumentinių filmų gamybos projektams, o 489 tūkst. litų - keturių ilgametražių ir dviejų trumpametražių dokumentinių filmų gamybos darbams.

Šių metų konkursui iš viso buvo gautos 32 paraiškos dokumentinių filmų gamybai remti.

Animacinių filmų gamybai šiemet teks 420 tūkst. litų finansavimas. Ši suma paskirstyta penkiems trumpo metro animaciniams filmams gaminti.

Valstybės paramos iš viso siekė 12 animacinių filmų gamintojų, teigė LKC.

Lietuvos kino centro direktoriaus Rolando Kvietkausko sprendimu valstybinis finansavimas skirtas dar vienam vaidybiniam ilgametražiui filmui. 100 tūkst. litų paremta režisieriaus Mariaus Markevičiaus filmo „Tarp pilkų debesų“ gamyba bei rekomenduota skirti dar 1,4 mln. litų kitais metais.

„Filmas statomas pagal romaną, išverstą į daugiau nei 30 kalbų, pasirinkta istoriškai ir kultūriškai aktuali tema, filmo prodiuseris yra dirbęs su ne vienu sėkmingu projektu“, - sakė R.Kvietkauskas.

Kino tarybos ekspertai buvo pateikę kritinių pastabų šiam filmo projektui ir rekomendavo atidėti filmo gamybą.

„Kaip tik dėl šių pastabų buvo nuspręsta šiemet skirti tik mažą dalį finansavimo, nestabdant viso filmo kūrimo proceso. Kūrėjai gaus ekspertų išvadas ir tik kokybiškai atlikus šiame etape numatytus darbus, projekto vykdytojais galės pretenduot į likusią finansavimo dalį ateinančiais metais“, - dėstė LKC direktorius.

Vaidybiniams filmams Kino centras finansavimą paskirstė vasario viduryje. Tuomet 4 mln. 750 tūkst. litų paskirstyti šešiems ilgametražiams ir vienam trumpametražiui vaidybiniui filmui kurti. Filmas „Tarp pilkų debesų“ tuomet finansavimo negavo.

R.Šepetys romanas „Tarp pilkų debesų“ apie apie lietuvių tremtį į Sibirą Antrojo pasaulinio karo metais gana žinomas pasaulyje. Jį „ The New York Times“ buvo įtraukęs į bestselerių sąrašą, jis išverstas į 27 pasaulio kalbas, Italijoje romanas įtrauktas į mokykloms rekomenduotinų knygų sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių