Didžiausioje pasaulio lauko galerijoje – 22 tūkst. plakatų su žymiausiais kūriniais

Didžioji Britanija dviem savaitėms taps didžiausia lauko meno galerija pasaulyje. Projekto „Menas visur“ iniciatoriai netikėčiausiose vietose šalyje iškabins 22 tūkst. plakatų su žymiausiais britų menininkų kūriniais.

Didžiosios Britanijos gyventojai rinko meno kūrinius, kuriuos norėtų matyti iškabintus visoje šalyje.

Daugiausiai balsų sulaukė 57 įvairių laikotarpių britų menininkų darbai.

22 tūkst. plakatų su kūrinių reprodukcijomis bus iškabinti visoje šalyje pačiose netikėčiausiose vietose – gatvėse, autobusuose, taksi automobiliuose, oro uostuose, metro stotyse, parduotuvėse, teatruose.

Projekto sumanytojai teigia, kad kūrinius pamatyti turėtų 90 proc. britų.

„Tai nuostabi idėja, net jeigu kūriniai žmonėms nepatiks, jiems vis tiek bus apie ką pagalvoti, pavyzdžiui, kad šios reprodukcijos geriau, nei paprastai šiose vietose kabančios reklamos“, – įsitikinęs menininkas Mattas Sewellas.

„Džiaugiuosi, kad kūrinius pastebės žmonės, kurie iki tol jų nematė knygose ar muziejuose“, – komentuoja kūrėja Cornelia Parker.

Idėja reklamas pakeisti meno kūrinių reprodukcijomis sujungė menininkus, parodų kuratorius, žiniasklaidos atstovus ir verslininkus – mokėti reikėjo tik už spausdinimą, o medžiagos ir vietos plakatams kabinti gautos nemokamai.

Prisidėjo ir visuomenė – britai per labdaros fondus suaukojo apie 30 tūkst. svarų.

„Projektą pavadinome „Menas visur“, nes tokia mūsų misija. Kreipėmės į Didžiosios Britanijos afišų kompanijas ir pasakėme, kad norime šalies gatves pripildyti geriausių britų meno kūrinių. Paklausėme, ar jie sutiktų nemokamai duoti vietų plakatams kabinti, ir jie pasakė: „Taip.“ Nuostabu!“, – džiaugėsi „Art Everywhere“ įkūrėjas Richardas Reedas.

Tai didžiausia tokio pobūdžio paroda pasaulyje. Menininkai tikisi taip paskatinti vaikus lankyti meno mokyklas, o suaugusius – dažniau užsukti į galerijas.

Meno kūriniais gatvėse gėrėtis bus galima rugpjūčio 12–25 dienomis visoje Didžiojoje Britanijoje.


Šiame straipsnyje: menaspaveikslaitapyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių