Dėl sausrų nusekusioje Dunojaus vagoje rasta senovinių lobių

  • Teksto dydis:

Vengrijoje dėl sausrų nusekusioje Dunojaus upės vagoje rasta apie 2 000 aukso ir sidabro monetų, ketvirtadienį paskelbė archeologai.

„Be maždaug 2 000 monetų, dar buvo rasta ginklų, iečių, patrankų sviedinių ir kalavijų“, – naujienų agentūrai MTI sakė su Ferenczy (Ferencio) muziejaus centru bendradarbiaujanti archeologė Katalin Kovacs (Katalin Kovač).

Lobis buvo rastas šią savaitę vietovėje netoli Erdo miestelio, esančio piečiau Budapešto.

Archeologai, kuriems padeda narai ir bepilotės skraidyklės, dirba nenuleisdami rankų, stengdamiesi iškasti kuo daugiau vertingų daiktų, kol, kaip prognozuojama, šią savaitę upės lygis vėl pakils.

Kaip ir kitų Europos upių, kai kuriuose Dunojaus ruožuose dėl ilgai užsitęsusios sausros vandens lygis šiuo metu yra istoriškai žemas. Budapešte jis siekia vos 38 cm – dėl to sostinėje buvo sutrikdyta laivyba.

Anot specialistų, lobis, kuriame yra dukatų ir smulkaus nominalo monetų, buvo rastas prie dar nenustatytos kilmės pirklių laivo nuolaužų.

„90 proc. monetų yra užsienietiškos ir buvo nukaldintos 1630–1743 metais“, – radijui „Klub“ pasakojo archeologas Balazsas Nagy (Balažas Nadis). Jis  pridūrė, kad monetos buvo nukaltos „Nyderlanduose, Prancūzijoje, Ciuriche ir net Vatikane“.

Nusekus Dunojui taip pat buvo aptikta sunaikinto per Antrąjį pasaulinį karą Pranciškaus Juozapo tilto liekanų ir karo laikų amerikiečių aviacijos bomba.


Šiame straipsnyje: VengrijaDunojusrasti lobiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

aiste

aiste portretas
Visa zeme didelis muziejus mums
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių