Čikagos oro uoste atidaryta paroda apie S. Dariaus ir S. Girėno skrydį per Atlantą

  • Teksto dydis:

Lietuvių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečiui skirta paroda pirmadienį atidaryta Čikagos O‘Hero tarptautiniame oro uoste.

Kasmet apie 67 mln. keleivių aptarnaujančiame ir į didžiausių pasaulio oro uostų penketuką patenkančiame oro uoste paroda "Mes skrisime į Lietuvą" veiks iki rugsėjo mėnesio vidurio, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Kilnojamoje parodoje pateiktos su legendiniu skrydžiu susijusių dokumentų kopijos, fotografijos, aprašyta skrydžio istorija.

Vėliau paroda bus atidaryta Čikagos kultūros centre ir Palwaukee (Palvokio) oro uoste, kuriame S.Darius ir S.Girėnas skrydžiui paruošė lėktuvą "Lituanica". Parodą planuojama eksponuoti ir kituose Šiaurės Amerikos miestuose.

Į O‘Hero oro uostą ekspozicija atvežta iš Midway (Midvėjaus) tarptautinio oro uosto, kur ji veikė nuo šių metų liepos mėnesio. Tai antras pagal dydį Čikagos oro uostas.

S.Darius ir S.Girėnas 1933 metų liepos 15 dieną lėktuvu "Lituanica" išskrido iš Niujorko į Kauną. Jų skrydis nutrūko po 37 valandų 11 minučių tuometinėje Vokietijoje, o katastrofos aplinkybės taip ir liko miglotos.

S.Dariaus ir S.Girėno skrydis reikšmingas tuo, kad jie nenusileidę nuskrido 6 tūkst. 411 kilometrų. Tai buvo antrasis tuo metu skrydžio be nusileidimo rezultatas pasaulyje. Lietuvių lakūnai taip pat buvo pirmieji, oficialiai iš Jungtinių Valstijų į Europą skraidinę oro paštą.

Seimas 2013-uosius yra paskelbęs lietuvių lakūnų skrydžio per Atlantą metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių