Bus tvarkomas prezidento A. Smetonos dvaro parkas

Ruošiamasi tvarkyti Ukmergės rajone esančio Užugirio dvaro, dar žinomo kaip prezidento Antano Smetonos dvaras, parką.

24,5 hektaro plote rengiamasi iškirsti nereikalingus želdynus ir atsodinti naujus, įrengti suoliukų, šiukšliadėžių ir kitų mažosios architektūros elementų, nutiesti tiltelius per melioracijos griovius bei suremontuoti parke esantį lieptą, įrengti grioviuose pralaidas, sutvarkyti Lėno ežero pakrantę, ji šiuo metu užžėlusi.

Taip pat bus remontuojami istoriniai teritorijoje esantys šuliniai, įrengiami informacijos stendai. Planuojama suremontuoti takus ir kelius, nutiesti elektros tiekimo tinklus, suremontuoti pavėsinę.

„Projekto vykdymo metu planuojama kompleksiškai atnaujinti, išsaugoti ir atkurti Užugirio dvaro, vadinamo Užugirio kiemu, želdynus, išsaugant jo kraštovaizdžio savitumą, atskleidžiant istorinį teritorijos kontekstą, išryškinant parko ekologinę, dendrologinę ir edukacinę vertę ir kokybę“, – rašoma tvarkymo darbų viešųjų pirkimų dokumentuose.

Užugirio dvaro sodyba įtraukta į kultūros vertybių registrą. Pasak savivaldybės, šiuo metu parko būklė neatitinka jai suteikto apsaugos statuso: nyksta vertingos medžių alėjos ir pavieniai medžiai, prastėja jų būklė, be to, pakitęs parko išplanavimas. Taip pat nurodoma, kad dvaro teritorijoje po Antrojo pasaulinio karo pristatyta pagalbinių ūkinių pastatų ir priestatų.

Sunykęs parko takų tinklas, sugadintas teritorijos landšaftinis vaizdas. Dalis teritorijos šiuo metu užmirkusi.

Tvarkymo darbus teritorijoje rengiamasi atlikti iki 2018 metų spalio pabaigos. Bendra projekto vertė – 336 tūkst. eurų, 285 tūkst. iš jų planuojama gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Anskčiau restauruotame dvare įsikūręs Ukmergės kraštotyros muziejaus filialas. Jo duomenimis, garsaus tarpukario architekto Felikso Vizbaro suprojektuoti rūmai pastatyti 1937 metais. Tai buvo dovana prezidentui A.Smetonai 60-mečio proga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių