Bobui Dylanui – JAV Prezidento laisvės medalis

Muzikos legendai Bobui Dylanui JAV lyderis Barackas Obama įteiks Prezidento laisvės medalį.

Dainininkas ir dainų kūrėjas yra tarp 13 asmenų, kuriems šiais metais bus įteikti šie aukščiausi JAV civiliniai apdovanojimai. Tarp juos gausiančių asmenų taip pat yra rašytoja, Nobelio premijos laureatė Toni Morrison ir pilietinių bei moterų teisių aktyvistė Dolores Huerta.

Paskelbdamas šių metų laureatus prezidentas pažymėjo: „Šie ypatingi nusipelnę žmonės yra įvairios kilmės ir įvairių profesijų, bet kiekvienas jų įnešė ilgalaikį indėlį į mūsų šalies gyvenimą“.

„Jie metė mums iššūkį, jie mus įkvėpė ir padarė pasaulį geresnį. Nekantrauju pripažinti juos šiuo apdovanojimu“, - pridūrė jis.

B.Dylanas beveik pusę amžiaus buvo išsiskirianti folkroko ir roko muzikos figūra. Jo darbai, garsėjantys poetiškais tekstais, „padarė didelę įtaką 7-ojo dešimtmečio pilietinių teisių judėjimui“, sakoma pareiškime.

Meno ir literatūros pasauliui atstovauja T.Morrison, Pulitzerio premijos laureatė, kuri 1993 metais tapo pirmąja afroamerikiete, gavusia Nobelio premiją ir kurios įtaigiausi romanai, tarp jų - „Mylimieji“ (Beloved), buvo perkelti į ekranus.

Iš politikos pasaulio į sąrašą įtraukta buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright, kuri yra gimusi tuometinėje Čekoslovakijoje ir kuri buvo pirmoji moteris, dirbusi JAV diplomatijos vadovo poste. Be to, bus apdovanotas Izraelio prezidentas ir Nobelio taikos premijos laureatas Shimonas Peresas.

Taip pat bus pagerbtas Johnas Doaras, garsus pilietinių teisių advokatas, kuris suvaidino svarbų kaltinamąjį vaidmenį per prezidentą Richardą Nixoną nuvertusį Votergeito skandalą, ir Gordonas Hirabayashi, kuris „atvirai nepaisė prievartinio japonų kilmės amerikiečių perkėlimo ir internavimo Antrojo pasaulinio karo metais“ ir pasiekė JAV Aukščiausiąjį Teismą. G.Hirabayashi sausio mėnesį mirė ir medalį gaus po mirties.

Prezidento laisvės medalis bus įteiktas ir garsiam Antrojo pasaulinio karo laikų lenkų pogrindininkui Janui Karski (Janui Karskiui), vienam pirmųjų žmonių, papasakojusių pasauliui apie Holokaustą. Jis vėliau gavo JAV pilietybę, o mirė 2000 metais.

Be to, bus apdovanota 1927 metais mirusi Juliette Gordon Low, įkūrusi mergaičių skaučių organizaciją, kuri per šimtą metų tapo didžiausia edukacine organizacija mergaitėms ir turėjo daugiau kaip 50 mln. narių.

Laisvės medalis dar bus įteiktas Johnui Glennui, dabar pensijoje esančiam buvusiam JAV senatoriui ir astronautui, kuris buvo trečiasis kosmose pabuvojęs amerikietis, o vėliau, būdamas 77-erių, tapo vyriausiu kosmose pabuvojusiu astronautu.

Gydytojas ir epidemiologas Williamas Foege'as Prezidento laisvės medalio nusipelnė tuo, kad 8-ajame dešimtmetyje padėjo išnaikinti raupus, o Pat Summitt - tuo, kad jos moterų koledžų krepšinio komandos yra pasiekusios daugiausiai pergalių - 1 098 - ir kad jos Tenesio universiteto komanda „Lady Vols“ aštuonis kartus tapo šalies čempione.

Medalį gaus ir buvęs JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjas Johnas Paulas Stevensas, kuris yra tarp ilgiausiai ten dirbusių teisėjų.

Medalių įteikimo ceremonijos data dar nepaskelbta.


Šiame straipsnyje: Bobas DylanasMedalislaisvė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Hadas

Hadas portretas
super Jam tikrai negaila :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių