Blogiausias darbdavys – Lietuvos Respublika

Visame pasaulyje plinta gana paprastas kovos prieš darbuotojų teises pažeidinėjančius darbdavius metodas – kuriamos interneto svetainės, kuriose pateikiami tokių įmonių ir darbdavių sąrašai. Šie sąrašai, dar vadinami „Juodaisiais sąrašais“ („Black list“), pradėti kurti ir Lietuvoje.

Lietuvoje itin dažnai pažeidinėjamos darbuotojų teisės: nesilaikoma darbo santykius reguliuojančių įstatymų, pažeidinėjamos darbo saugos normos, dažnai dėl darbdavio kaltės darbe įvyksta nelaimingi atsitikimai, trukdoma profesinių sąjungų veiklai, nesprendžiami kolektyviniai darbo ginčai.

Projekto sumanytojai teigia, kad projekto tikslas – gerinti darbuotojų padėtį darbo vietose. Koncentruotai pateikiant informaciją apie konkrečius pažeidimus, vykdomus konkrečioje darbo vietoje, siekiama daryti spaudimą paminėtų įmonių administracijoms, skatinti dirbančiųjų solidarumą, formuoti netolerantišką pažeidimams viešąją nuomonę ir burti dirbančiųjų teises ginančius aktyvistus.

„Juodajame darbdavių sąraše“ bus paviešintos įmonės kaltininkės vadovų pavardės, adresai ir veiklos aprašymas, kad esant reikalui skaitytojas galėtų daryti tai įmonei spaudimą. Bus pateikiami ir siūlymai skaitytojui, kaip daryti spaudimą darbdaviams, kaip boikotuoti įmonės produkciją ar paremti protestuojančius darbuotojus (pvz., nurodoma streiko komiteto sąskaita). Be to, bus pateikiama ir eksperto – profsąjungų atstovo arba teisininko – nuomonė, įvertinanti susidariusią situaciją.

„Juodojo darbdavių sąrašo“ kūrėjai – grupė kairiųjų pažiūrų aktyvistų, besitelkiančių į nepriklausomas profsąjungas.
Iniciatyvos autorius – buvęs maištininkas ir profsąjungų veikėjas Evaldas Balčiūnas. Sąrašo kūrėjai iki 2009 m. rudens planuoja sukurti interneto svetainę ir pradėti rimtą pasipriešinimą darbdavių savivalei. Kiekvieną ketvirtį jie skelbs ir „Blogiausio Lietuvos darbdavio“ nominacijas, o šiandien jie nori paskelbti „Blogiausią Lietuvos darbdavį“ 2009 m. I-ojo pusmečio laikotarpiu.

2009 m. I-ojo pusmečio „Blogiausio Lietuvos darbdavio“ nominacijoje buvo minimos 9 Lietuvoje veikiančios įmonės.

Tačiau bandydami išrinkti darbdavį, grubiausiai pamynusį dirbančiųjų teises, sąrašo sudarytojai susidūrė su vieno iš jų ryškiu dominavimu visose tiriamose srityse. Kaip nebūtų keista, šis darbdavys – tai Lietuvos Respublika.


Šiame straipsnyje: blogiausias darbdavys

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių