„Bliuzo naktyse“ gera muzika vėl susitiko su gera nuotaika

„Varniai, ežeras, bliuzo festivalis!“ - tarptautinio bliuzo festivalio „Bliuzo naktys 2009“ himno eilutės,  visą savaitgalį netilusios jau 17-ąjį kartą praūžusioje bliuzo šventėje prie Lūksto ežero Varniuose.

Į lietuvišką „Vudstoką“ persikėlę prieš šimtmetį JAV gimusio ir nuolat atgyjančio bliuzo garsai šį kartą buvo itin dosnūs. Festivalio svečiai galėjo išgirsti praktiškai visas bliuzo kryptis - nuo zaideko iki bliuzroko, kurias atliko 16 grupių ir atlikėjų iš 9 valstybių. Belaukiantys vakaro koncertų varžėsi futbolo, krepšinio ir tinklinio turnyruose, o išsigandusieji be bilieto į festivalį užklydusio lietaus galėjo paskanauti tradicinio festivalio patiekalo - „bliuzasriubės“. 

Bliuzas ir „skalbimo lenta“

Vienu svarbiausių festivalio akcentų tapo akordeono virtuozo Dwayne Dopsie ir grupės „The Zydeco Hellraisers“ pasirodymas. Greito tempo, akordeonu ir „skalbimo lenta“ atliekama muzika festivalio svečius nukėlė į XX a. pr. Luizianos valstiją (JAV), kada užgimė tradicinė kreolų  muzika - zaideko stilius.

Senajam zaidekui antrino Lietuvoje jau viešėjęs jaunųjų  bliuzmenų projektas „Blues Caravan“ (Didžioji Britanija). Prie jų prisijungė seni Britanijos bliuzo vilkai „The Cadillac Kings“, sunkųjį metalą į bliuzą iškeitęs britas L. R. Phoenix ir suomis Mr. Mo'Hell, Jimi Hendrixo pasekėjas Lester Kidson, norvegė Tina Lie bei madingiausių Maskvos klubų „tigrai“ „The Jumping Cats“.

Gausi lietuviško bliuzo scena

Į festivalį atvykusius bliuzo entuziastus pasitiko ir dar viena naujovė - Lietuvos tūkstantmečio vardo paminėjimui skirta lietuviško bliuzo scena.  Joje pasirodė ir kasmetinių tradicijų niekad nelaužantys lietuviško bliuzo grandai - „The Road Band“, „Blues Makers“, Arina, ir publikos pageidavimu į festivalį sugrįžtantys muzikantai - poeto Gintaro Grajausko grupė „Kontrabanda“.

Baltijos regiono bliuzmenams atstovavo Lenkijos bliuzo gitaristas Romek Puchowski, kaimynai „Latvian Blues Band“ ir „Rebel & Bite Blues Band“.

Į festivalį važiuoja ne tik dėl muzikos

Jau 17 kartą vykstantis festivalis neabejotinai turi „nuo bliuzų iki bliuzų“ gyvenančių lankytojų ratą. 5-ąjį kartą „bliuzus“ lankantis Marius sako, šįmet netgi pamiršęs pažiūrėti festivalio programą: „Į festivalį važiuoju ne tik dėl muzikos - čia sutinku daug ankstesniais metais pažintų bendraminčių, su kuriais noriai dalinuos įspūdžiais ir vaišėmis“, - pasakoja vaikinas.

„Bliuzo naktų“ atributika pasipuošusi šeimyna iš Telšių sako, jog neaplankę festivalio jie negalėtų pasigirti prasminga vasara: „Kai pirmą kartą čia atvykome, atsivežėme tik gerą nuotaiką. Dabar atvykstame ir su didele palapine, ir su gitaromis, ir su vėliavomis, ir su šašlykine. Yra Velykos, yra Kalėdos ir yra „bliuzai“, - šmaikštavo svečiai.    

 


Šiame straipsnyje: Bliuzo naktysbliuzo festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių