Bistrampolio dvaro festivalyje – širdžiai mielas menas

  • Teksto dydis:

Šį sekmadienį „Jazz Classic Quartet“ ir Čiurlionio styginių kvarteto pasirodymu prasidės XV-asis Bistrampolio dvaro festivalis. Jame skambės muzikinė programa, šiam dvarui sukurta užsienio muzikantų ir Lietuvos žvaigždžių.

„Ateinantis festivalis atitinka Lietuvos dvaruose susiformavusį muzikinį stilių: juose randame muzikinį meną, bet tokį, kuris priimtinas daugeliui ir mielas širdžiai“, – sakė prie muzikos parinkimo prisidėjęs ir ne kartą Bistrampolio festivalyje koncertavęs Liudas Mikalauskas.

„Šiais metais dvarų festivaliai jau tikrai turi savo muzikinę kryptį. Juose skambanti muzika yra įvairių stilių – nuo klasikinės iki tautinės, tokios kaip flamenko ar Lotynų Amerikos ritmai – tačiau kūriniai parinkti taip, kad būtų malonu klausytis daugeliui. Man pačiam patinka didžioji dalis tokios muzikos. Be to, kai atvyksti į dvaro festivalio koncertą, žinai, kad tai nebus tik koncertas, kuriame praleisi kelias valandas ir skubėsi namo. Čia visi užsibūna ilgiau: vasarą dvarų aplinkoje gali rasti įvairių pramogų, galų gale, lauko restorane išgerti puodelį kavos“, – kalbėjo L. Mikalauskas.

Šiais metais Bistrampolyje koncertuos daugiausia Lietuvos atlikėjai. Klasikines arijas atliks Rūta Ščiogolevaitė, duetu dainuos Deividas ir Renata Norvilai, Barbros Streisand dainas atsiveža Evelina Sašenko, savo dainas – Sasha Song ir kiti. Iš viso lankytojų laukia 12 koncertų, paskutinis jų bus spalio 1 dieną.

„Nors Bistrampolio dvaras įsikūręs Panevėžio rajone, patys panevėžiečiai sudaro apie pusę festivalio svečių. Daug lankytojų atvažiuoja iš Vilniaus, Kauno ir Rygos, susiplanavę vieno savaitgalio atostogas su nakvyne dvare. Jiems muzika yra poilsio dalis, prie kurios prisideda jodinėjimas žirgais, ramus poilsis dvaro patalpose ir apylinkėse. Čia turime apie 20 danielių parką, muziejų, šalia yra aerodromas, iš kurio skraidina maži lėktuvai. Liepos mėnesį čia lankytojams atsivers apžvalgos aikštelė 25 metrų aukštyje“, – vardijo festivalio organizatorius, dvaro vadovas kunigas Rimantas Gudelis.

Birželį Bistrampolyje koncertai skambės kiekvieną sekmadienį. Birželio 4-ąją čia rinksis Vaikų ir jaunimo simfoninis orkestras ir choras bei chorai iš Didžiosios Britanijos ir Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos ir muzikos mokyklos. Kitą sekmadienį „Bel Canto atostogomis“ pavadintą arijų rinkinį atliks R. Ščiogolevaitė. Paskutinį birželio sekmadienį ir klasikines, ir šiuolaikines dainas dainuos Deividas ir Renata Norvilai. Visą festivalio programą rasite čia.

Per metus Bistrampolio festivalyje apsilanko apie 5 tūkst. žmonių. Kiekvienas koncertas sutalpina apie 400, nors būna išimčių. „Smagu atvažiuoti ir rasti pilną salę. Vieną iš tokių kartų Bistrampolyje, kai koncertas jau buvo išparduotas, atvykę pamatėme, kad prisirinko dar keli šimtai svečių – o tiek į salę nebetelpa. Ką daryti? Pasakėme jiems: jei palauksite pusantros valandos, sudainuosime antrą kartą. O pusantros valandos dvare prabėga labai greitai, žmonės iškart sutiko“, – atsiminė L. Mikalauskas. Todėl jis pataria dvarų festivalių lankytojams paskirti vizitui bent 3-4 valandas ir pasiruošti gerai praleisti laiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių