Berlyne eksponuojama atkasta Lenino statulos galva

Prabėgus ketvirčiui amžiaus į Berlyną sugrįžo Revoliucijos vadas Leninas – Špandau tvirtovėje eksponuojama komunistų dievuko galva.

Granitinės Rusijos bolševikų vado statulos galva, sverianti 3,5 tonos, ilgai buvo palaidota miesto pakraštyje esančiame miške ir seniai pamiršta. Tačiau pernai parodos sumanytojai ją prikėlė iš kapo žvyro karjere. O praėjusį penktadienį aptrupėjusi, apgadinta Lenino statulos galva atgulė muziejuje, kuriame eksponuojami asmenų, suvaidinusių tam tikrą vaidmenį Vokietijos istorijoje, atvaizdai.

„Galima išmesti paminklus, bet ne istoriją“, - sako neįprastos parodos kuratorė Andrea Theissen.

1,7 metro aukščio galva kadaise buvo didingos Lenino statulos dalis. Net 19 metrų aukščio paminklas buvo Rytų Berlyno puošmena bei simbolis, ir, žinoma, stovėjo tuometinėje Lenino aikštėje. Masyvus paminklas buvo atidengtas Lenino 100-ųjų gimimo metinių proga, 1970-ųjų balandį, o šią ceremoniją stebėjo apie 200 000 žmonių minia. Taip ramus Leninas stovėjo daugiau kaip tris dešimtmečius – griuvus Berlyno sienai atėjo galas ir sovietiniams stabams. 1991-ųjų pabaigoje diktatūros simbolis buvo nuverstas, tačiau išardyti jam prireikė net kelių mėnesių. Statula buvo suskaldyta į maždaug 120 dalių, kurios buvo tyliai užkastos užmiestyje.

Statulos liekanų detektyvas Vokietijoje ilgai buvo jautri tema. Pėdas mėtė ir Berlyno administracija, tvirtinusi, kad nežinanti „kapavietės“, vėliau teigusi, kad atkasti galvą – per brangu, o galiausiai pripažinusi, kad Lenino galvos reikalą vilkino. Į „pagalbą“ atėjo ir aplinkosaugininkai, pareiškę, kad Lenino statulos liekanų „poilsio“ vietoje įsikūrė nykstantys driežai. Visgi po poravimosi sezono driežai buvo išgaudyti ir perkelti, o kliūčių atkasti statulos galvą nebeliko.

Lenino galvos naujoji buveinė dabar yra Špandau tvirtovės muziejus vakarinėje Berlyno dalyje. Čia  veikiančioje parodoje „Atidengtieji. Berlynas ir jo paminklai“ taip pat eksponuojama apie 100 originalių meno kūrinių, kurių seniausi yra sukurti XVIII a.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tučkus

Tučkus portretas
Kitais metais žadėjo šikną eksponuot...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių