Berlynas tapo šviesos meno scena

Berlyne prasidėjęs Šviesų festivalis nušvietė Vokietijos sostinės erdves ir istorinius pastatus. Per 2 mln. lankytojų sukviečiančiame festivalyje menininkai sienas nuspalvino ir vaikystės sapnais, ir elektros atsiradimo istorija.

Laisvė – kai pusryčius gali valgyti 9 val. vakaro, laisvė – tai miestas, griaunantis sienas. Berlyno šviesų festivalio rengėjai šiemet pakvietė žmones siųsti savo mintis apie laisvę, šiandien jas kiekvienas gali perskaityti ant Brandenburgo vartų.

Didžiule šviesos meno scena Berlynas tampa jau tryliktą kartą. Kasmet festivalis apšviečia vis daugiau pastatų. Pavyzdžiui, ant istorinės gamyklos bokšto pasakojama elektros istorija nuo lemputės iki į kosmosą kylančių raketų. Varpų dūžiai palydi vaizdus ant Berlyno katedros.

„Kaskart stebina, ką gali padaryti šviesa, projekcijos. Dešimtmečius pažįstami pastatai staiga visiškai pasikeičia, dažnai nauju žvilgsniu pristatoma mūsų istorija, ir, žinoma, tai – didžiulė reklama miestui“, – sakė Berlyno meras Michael Mueller.

Miesto erdvėse projekcijos ant pastatų, menininkų pasirodymai vyks iki spalio vidurio.

Berlyno šviesų festivalis kasmet vyksta pačiu bjauriausiu oru, kai Berlyne pučia vėjai ir lyja lietūs. Tačiau apšviestas miestas iš namų vilioja ne tik turistus, bet ir pačius Berlyno gyventojus.

Rožine spalva nušvitusi Nacionalinė opera Unter den Linden gatvėje apšviesta po septynerius metus trukusios ir jau 170 mln. eurų kainavusios rekonstrukcijos. Tiesa, po oficialaus operos atidarymo prieš savaitę, pastatas uždarytas dar dviem remonto mėnesiams.

Šviesos festivalį aplanko per 2 mln. Berlynas skaičiuoja, kad šiomis dienomis papildomai į miestą atvyksta per 600 tūkst. turistų.


Šiame straipsnyje: šviesų festivalisvokietija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių