Baletą ant ledo sunkiai įveikia net ir dailiojo čiuožimo meistrai

Klasikinis baletas ant ledo nėra lengvai įveikiama užduotis net ir patiems didžiausiems dailiojo čiuožimo meistrams. Vienintelė pasaulyje Sankt Peterburgo valstybinio baleto ant ledo trupė ne kartą yra bendradarbiavusi su ryškiausiomis sporto žvaigždėmis, tačiau ne visoms joms pavyko perprasti klasikinio baleto taisykles. „Klasikinis baletas ant ledo nuo įprastų ledo šou skiriasi tiek pat, kiek klasikinė muzika skiriasi nuo popmuzikos„, – sako Sankt Peterburgo valstybinio baleto ant ledo direktorius Michailas Borisovičius, šiemet pirmą kartą į Lietuvą atvešiantis spektaklį „Miegančioji gražuolė“.

Trys šio nuostabaus baleto ant ledo pasirodymai vyks: kovo 12 d. „Žalgirio„ arenoje Kaune, kovo 13 d. „Pramogų arenoje“ Vilniuje ir kovo 14 d. „Švyturio" arenoje Klaipėdoje.

„Statydami baleto ant ledo spektaklius, vadovaujamės Sankt Peterburgo klasikinės baleto mokyklos tradicijomis, todėl mūsų pastatymai yra itin tikslūs", – teigia ilgametę vadovavimo baleto ant ledo trupei patirtį turintis M.Borisovičius.

„Ledo šou kūrėjams svarbūs populiarumą lemiantys elementai: garsūs pasaulyje vardai ir čempionai, populiarioji muzika ir blizgios detalės. Nenoriu sumenkinti nei vieno iš šių pasirodymų ant ledo stilių, tačiau mes esame vienintelis klasikinis baletas ant ledo visame pasaulyje, o ledo šou - labai daug„. Baleto ant ledo vadovas neslepia, kad jo spektakliuose šokame tiksliai pagal muziką, todėl kiekvienas „pa“ yra tikslus. Tuo tarpu, įprastuose ledo šou čiuožiama „šalia muzikos", taikantis tik prie jos stipriausiųjų akcentų.

Klasikinio baleto ant ledo kriterijais rėmėsi ir ankstesnysis vadovas Konstantinas Rasadinas, gerbęs „Mariinsky„ teatro baleto mokyklos tradicijas. Jo vadovavimo metais Sankt Peterburgo valstybinis baletas ant ledo pelnė pirmąjį tarptautinį pripažinimą. Su K.Rasadinu praeityje dirbo ir viena ryškiausių dailiojo čiuožimo žvaigždžių – Jevgenijus Pliuščenka. Daugkartinis Pasaulio, Europos ir Olimpinių žaidynių aukso medalių laimėtojas neslepia, kad yra ragavęs baleto ant ledo šokėjo duonos. „Kai Konstantinas pakvietė į baleto ant ledo trupę, galvojau, kad viskas čia bus paprasta ir lengva“, – prisimena J.Pliuščenka. „Nežinodamas baleto ant ledo specifikos, parodžiau keletą numerių šokėjams. Deja, jau po pirmo susitikimo paaiškėjo, kad dailiajame čiuožime viskas kitaip, nei nei balete ant ledo. ".

Olimpinis čempionas neslepia, kad su Sankt Peterburgo baleto ant ledo trupe dirbo pakankamai ilgai, tačiau vis tik turėjo pripažinti, kad iš jo nebus baleto ant ledo šokėjo. „Deja, ne kiekvienas dailiojo čiuožimo šokėjas gali pritapti baleto ant ledo trupėje„, – apgailestavo J.Pliuščenka. „Kai tai supratau, teko atsisakyti šios idėjos ir vėl grįžti į dailųjį čiuožimą. Bet kuriuo atveju, mano bendra veikla su Sankt Peterburgo valstybiniu baletu ant ledo yra neįkainojama. Aš labai daug ko išmokau ir tai man leido tobulėti“.
Kovo mėnesį pirmą kartą mūsų šalyje klasikinį P.Čaikovskio spektaklį „Miegančioji gražuolė„ pristatysiantis Sankt Peterburgo valstybinis baletas ant ledo dirba nuolatos. „Mes repetuojame kasdien. Pagrindiniai mūsų baleto ant ledo solistai yra Rusijos dailiojo čiuožimo čempionai, kadangi ši meno ir sporto kombinacija reikalauja gero pasirengimo. Tačiau net ir dailiojo čiuožimo čempionui, atėjusiam šokti baleto ant ledo, reikia individualaus laiko: nuo 1,5 mėnesio iki metų. Tik tada jis jau gali šokti baleto ant ledo spektakliuose“, – teigia M.Borisovičius.

Baleto ant ledo vadovas žada itin įspūdingą baleto ant ledo spektaklį  „Miegančioji gražuolė„. 2 val. trukmės pasirodymą puošia tobuliausios baleto scenos, spalvingi artistų kostiumai. „Ypatingos sėkmės šis spektaklis sulaukė Jungtinėse Amerikos Valstijose. Galima teigti, kad tai vienas svarbiausių baleto spetklaklių mergaitėms ir paauglėms, kurių šimtai ateina į pasirodymus pasipuošusios ilgomis suknelėmis tokiomis, kaip „miegančiosios gražuolės“. Joms šis baleto ant ledo spektaklis yra tikra šventė", – sako M.Borisovičius.

Šiuo metu gastrolėse Šveicarijoje viešintis Sankt Peterburgo valstybinis baletas ant ledo, iki pasirodymų Lietuvoje kovą, su savo spektakliais dar aplankys Rumuniją, Vokietiją, Sankt Peterburgą ir Italiją, kur Genujos teatre pristatys baletą ant ledo „Gulbių ežeras" kartu su  orkestru, po to lankysis Baltarusijoje ir atvyks į Lietuvą.

Sankt Peterburgo valstybinis baletas ant ledo yra plačiai žinomas kolektyvas, praplėtęs baleto galimybes. Šis kolektyvas yra vienintelis pasaulyje, statantis tikro klasikinio baleto spektaklius ant ledo. Pirmąkart žiūrovai baletą ant ledo pamatė 1967 m., kai buvo surengtas pirmasis trupės viešas pasirodymas.

Baleto vadovas ir įkūrėjas Konstantinas Bojarskis buvo pirmasis, sugalvojęs ant ledo perkelti visą klasikinio baleto spektaklį, o ne atskirus šokių ir sporto triukų fragmentus. Šiuo metu teatro repertuare yra garsūs klasikinio baleto kūriniai: „Miegančioji gražuolė„, „Gulbių ežeras“, „Spragtukas„, „Pelenė“. Sankt Peterburgo valstybinis baletas ant ledo kasmet pasaulyje surengia per 50 pasirodymų. Kolektyvas lankosi Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Kinijoje, Ispanijoje, Korėjoje, Taivane, Graikijoje, Portugalijoje, Airijoje, Pietų Afrikos Respublikoje, Naujojoje Zelandijoje ir daugelyje kitų šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių