Baigiasi muziejų kelio renginiai Suvalkijoje

  • Teksto dydis:

„Lietuvos muziejų kelias Suvalkijoje šiais metais baigia savo kelionę ir kviečia į paskutinius renginius, atskleidžiančius krašto dvarų kultūros atspindžius. Kurį laiką regiono gyventojai ir svečiai buvo kviečiami registruotis į išvykas, kurios sulaukė didelio susidomėjimo ir pakvietė subūrė kelias dešimtis dalyvių.

Marijampolės kraštotyros muziejus ir Lietuvos prezidento K. Griniaus memorialinis muziejus kvietė į teatralizuotą išvyką, aplankant Kvietiškio ir Paežerių dvarus, Vaizbūniškių, Rasių ir Pagraužių dvarvietes. Prienų krašto muziejus besidominčius istorija ragina apsilankyti grafų Butlerių valdose ir organizuoja ekskursiją šia tema.

Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centras-muziejus „Lietuvos muziejų kelią“ užbaigs gyvosios istorijos diena Paežerių dvare, kurios metu netrūks su dvarų kultūra susijusių veiklų: bus atidaryta paroda, rodomas filmas, vyks pokalbiai, muzikinis koncertas, žiūrovai išvys istorinius šokius.

Renginiai Mažojoje Lietuvoje prasideda rugsėjo 12 d. ir tęsis iki rugsėjo 27 d.

Rugsėjo 6 d.

Marijampolės kraštotyros muziejus, Vytauto g. 29, Marijampolė, tel. (8 343) 54575.

Lietuvos prezidento K. Griniaus memorialinis muziejus, Bažnyčios g. 23, Marijampolė, tel. (8 343) 91362.

Du Marijampolėje įsikūrę muziejai (Marijampolės kraštotyros ir Lietuvos prezidento K. Griniaus memorialinis muziejus) kviečia miesto gyventojus ir svečius aplankyti krašto dvarus, pažinti jų istoriją.

Marijampolės kraštotyros muziejuje atidaryta paroda „Kelionė į XVIII a.: Suvalkijos dvarai“, nukelianti į Užnemunės dvarų „aukso amžių“, mažai žinomą ir tyrinėtą laikotarpį – XVIII a., kai savo rezidencijas steigė ir valdė tokios garsios ir žinomos LDK giminės kaip Ščiukos, Masalskiai ar Sapiegos. Parodos lankytojai gali susipažinti su to meto dokumentais, didikų giminėmis, išvysti kaip buvusieji dvarai atrodo dabar. Paroda veiks iki lapkričio 4 d.

Smalsiausieji dvarų kultūros entuziastai buvo kviečiami registruotis į teatralizuotą išvyką „Kelionė į XVIII amžių“, kurios metu aplankyti Kvietiškio ir Paežerių dvarai, Vaizbūniškių, Rasių ir Pagraužių dvarvietės, Vinkšnupių totorių kapinės, Akmenynų pagrindinės mokyklos muziejus bei Liubavo miestelis. Kelionės dalyvius į kitą amžių nukėlė istorinio šokio grupė „Reverance“ bei Kalvarijos mėgėjų teatras „Titnagas“.

Rugsėjo 8 d. 12 val.

Prienų krašto muziejus, F. Martišiaus g. 13, Prienai, tel., (8 319) 60379.

Iš Airijos kilę Prienų seniūnijos valdytojai grafai Butleriai yra neatsiejama Prienų ir Marijampolės istorijos dalis, padariusi įtaką tolimesniam minėtųjų miestų augimui. Kalbant apie šią giminę,  galima drąsiai teigti, kad iš Airijos kilę grafai Butleriai yra viena įdomiausių, nors labiausiai primirštų giminių, Lietuvoje. XVIII a. šios šeimos atstovai valdė žemes ne tik Lietuvoje, bet ir dabartinėje Lenkijoje bei Baltarusijoje, rūpinosi ne tik jiems priklausiusių miestų ir miestelių augimu, bet ir steigė naujus;  draugavo su Radvilomis ir Sapiegomis. Ne be reikalo Lenkijos istoriografijoje grafai Butleriai apibūdinami kaip „dar ne magnatai, bet jau didikai“.

Ekskursija „Grafų Butlerių valdose“ pradedama Prienų piliavietėje, esančioje netoliese Revuonos parko. Vėliau keliaujama Marijampolės link, aplankant Kvietiškio dvarą, Marijampolės marijonų vienuolyno ir bazilikos pastatų kompleksą, Palaimintojo Jurgio Matulaičio muziejų, kitas šią giminę menančias vietas.

Rugsėjo 9 d. 12.30 val.

Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centras-muziejus, Dvaro g. 6, Paežerių k., Šeimenos sen., Vilkaviškio raj., tel.: (8 342) 46268.

„Lietuvos muziejų kelias“ užbaigs savo kelionę Suvalkijos perlu pramintame Paežerių dvare. Sūduvos regiono puošmena ir pasididžiavimas Paežerių dvaro sodyba Vilkaviškio rajone – viena gražiausių išlikusių rezidencijų Lietuvoje, klasicizmo epochos kūrinys, prancūzų turisto lūpomis įvardintas kaip Paryžiaus rūmų atspindys.

Gyvųjų istorijos dienų programoje numatyta ekskursija (9.30 val.) istorinio konkurso „Ar pažįsti Vilkaviškio krašto dvarus“ dalyviams ir nugalėtojams. 12.30 val. parodos „Dvarų kultūros atspindžiai krašto istorijoje“ atidarymas. Pranešimus skaitys: Šūklių dvaro savininkas Vytautas Lekešius „Šūklių gyvenvietės raida“, Šiaudiniškių dvaro savininkas Valentinas Vieraitis „Šiaudiniškių dvaro atgimimas“. Popiet organizuojamas pokalbis su Paežerių dvaro rūmų istorinės ekspozicijos autoriumi Romualdu Budriu ir grafikos trijų parodų kuratorėmis Regina Urboniene, Ilona Mažeikiene, Rasa Adomaitiene. Vakare (18 val.) prasidės Paežerių dvaro festivalio koncertas „Muzika kaip teatras“. Gros styginių kvartetas „Art Vio“. Programoje Fausto Latėno kūriniai. Koncerto vedėjas – muzikologas Viktoras Gerulaitis. 20 val. susirinkusieji suksis pagal programą „Dvaras šokio ritmu“. Scenoje pasirodys Marijampolės kolegijos istorinio šokio grupė „Reverance“. Atgimusio Paežerių dvaro istorijos atspindžiai bus rodomi filme „Laikas eina, dvaras keičiasi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių